woensdag 8 februari 2023

Hoe was het in… 2008?

Deze maand gaan we minder ver terug in het verleden. We keren terug naar 2008, het jaar waarin Barack Obama de presidentsverkiezingen won in de VS en ook het jaar waarin België eindelijk een ‘nieuwe’ regering kreeg en het jaar waarin de Club Brugge-spits François Sterchele stierf.

In dit jaar schreef redactielid Niels Geryl volgend stukje voor de schaakinfo van september 2008. Het verscheen onder de rubriek ‘Varia’. Destijds was ex-lid Dieter Vanderfaillie verantwoordelijk voor de eindredactie. Hier komt het stukje over de musical ‘Chess’.

 

Sommigen hebben er misschien al over gehoord, sommigen weten er al alles over en de meesten van jullie weten er wellicht niets over: de musical “Chess”. Voor de onwetende schakers volgt hier een beetje uitleg.

“Chess” is een musical uit 1984, maar hij toert nog steeds door heel de wereld, zo was in 2007 de show te zien in LA en wat recenter, op 12 en 13 mei 2008 in Londen. Het oeuvre gaat over 2 schaakgrootmeesters die in een WK schaken bezig zijn en (uiteraard) een vrouw die verliefd is op beide. Nota voor de echte diehard schakers: de 2 meesters uit het verhaal zijn gebaseerd op Bobby Fischer en Viktor Kortsjnoj. En de auteur van het werk -de met meerdere English Academy Awards, Golden Globe Awards, Tony Awards en Grammy Awards bekroonde sir Tim Rice- kwam op het idee na de welbekende WK-match tussen Spassky en Fischer.

Net als musicals als Evita, Jesus Christ Superstar, Cats, etc. produceerde Chess ook enkele grote hits gemaakt door Benny Anderson en Björn Ulvaeus van ABBA. Opvallend: in de ganse musical is bijna geen enkele schaakzet te zien.

Als je Chess nog wilt bewonderen, zul je wel naar New York overvliegen. Chess In Concert een soort remake van het origineel wordt gedraaid in de PBS stations in 2009. Dus: waar wacht je op?

Hieronder een filmpje:

Met dank aan Son voor de tip!

Over Niels

Niels is al jarenlang jeugdvoorzitter. Tot op heden won hij enkele titels in de A-, B- en C-klasse, alsook blitz- en doorgeeftitels. Hij werd ook enkele keren verkozen tot Schaakpersoonlijkheid van het jaar. Naast de bezigheden met de jeugd, is hij ook secretaris en technisch webmaster van onze club. In het echte leven is hij actief in de IT-wereld.

Bekijk ook

Lentetoernooi 2022

R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 R9 R10 R11 R12 R13 Final Ranking …