woensdag 8 februari 2023

KaTHo biedt schaken aan als keuzevak

De Torhoutse lerarenopleiding Katho-Reno biedt het komende academiejaar haar studenten het keuzevak ‘schaken’ aan. De eerstejaars kunnen dan voor drie studiepunten het vak schaken kiezen. De eerstejaars kunnen kiezen voor het keuzevak schaken.

 

De Torhoutse lerarenopleiding Katho-Reno biedt het komende academiejaar haar studenten het keuzevak ‘schaken’ aan. De eerstejaars kunnen dan voor drie studiepunten het vak schaken kiezen.

De eerstejaars kunnen kiezen voor het keuzevak schaken met de bedoeling later als leraar de kinderen op school eventueel in het schaken in te wijden.

“Het is zinvol om kinderen op school te leren schaken. De voordelen van het schaken in klas, zelfs bij jonge kinderen, zijn groot. Maar daarvoor moet je uiteraard eerst leerkrachten opleiden die bereid zijn zich de knepen van het schaken toe te eigenen en de technieken op hun leerlingen over te brengen”, zegt departementshoofd van Katho-Reno Dirk Devriendt.

Wiskunde en grammatica

Lector Piet Decock, germanist, zal het keuzevak volgend academiejaar onderwijzen. “Wie in klas leert schaken, presteert beter in wiskunde en grammatica”, zegt hij. “In Duitsland bieden de basisscholen het schaken als keuzevak aan en veel kinderen kiezen ervoor. Ze hebben groot gelijk, want de voordelen vallen niet op één hand te tellen.”

Garry Kasparov

De timing van Katho-Reno om net nu het schaken als keuzevak te lanceren, is er niet naast. Vorige week woensdag heeft Garry Kasparov, ex-wereldkampioen en levende schaaklegende, in het Europees Parlement in Straatsburg een lans gebroken om van het schaken een heus schoolvak te maken. Zijn stichting Kasparov Chess Foundation Europe wil de leerkrachten uit het gewone onderwijs opleiden om op school schaakles te geven. De Katho-Reno vervult in Vlaanderen dus een voortrekkersrol.

(JS)

Het hele interview met lector Piet Decock en departementshoofd Dirk Devriendt over schaken op school vind je van de week in Krant van West-Vlaanderen.

Over Niels

Niels is al jarenlang jeugdvoorzitter. Tot op heden won hij enkele titels in de A-, B- en C-klasse, alsook blitz- en doorgeeftitels. Hij werd ook enkele keren verkozen tot Schaakpersoonlijkheid van het jaar. Naast de bezigheden met de jeugd, is hij ook secretaris en technisch webmaster van onze club. In het echte leven is hij actief in de IT-wereld.

Bekijk ook

Lentetoernooi 2022

R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 R9 R10 R11 R12 R13 Final Ranking …