vrijdag 9 juni 2023

Verslag Liga Speeldag 1

Verslag Liga-speeldag 1 Roeselare

De zomer is voorbij. Een frisse najaarsdag brengt ons in Roeselare. Nadat de gebruikelijke speechen en uitleg van het tornooireglement volgden, werden de klokken en partijen in gang gezet. Hier een verslag van de Veurnse delegatie.

Lenoir Aurèle (1750) -Decock Piet (1704) 1-0

Zoals te verwachten hebben zowel Aurèle als Piet er een heel spannende partij van gemaakt. Aurèle ging direct in de aanval en Piet werd tot verdedigen verplicht en met succes. Piet offert een stuk zodat dameruil verplicht werd, waarbij Aurèle remise voorstelde dat door Piet werd geweigerd. Zoals zo dikwijls gaat dan zelfs de partij verloren.

Vandousselaere Patrick (1150 – Gazel Brugge) -Verslype Geert (1455) 0-1

Pech voor de tegenstander. Een gepende dame resulteert in dameverlies contra een paard en een loper en dit op zet 7. Na een bijkomend verlies van een loper op een vork geeft mijn ongelukkige tegenstander op. Een match die moed geeft voor de toekomst.

Ryckaert Bruno (1422) – De Maertelaer Marcel (0 – KS Kortrijk) 1-0

Mijn tegenstander die al enkele jaren niet meer had geschaakt, had grote honger. Bij de 10de zet at hij nietsvermoedend mijn ongedekte pion op, maar helaas hij voor hem kwam ik meteen met een vork op de proppen waardoor hij zijn grijpbare loper zelf moest vastzetten. Even later kwam mijn b-pion zijn collega zaliger wreken, en van dan af aan ging het voor mijn tegenstander alleen maar slechter. Uiteindelijk , na een 30-tal zetten, was de winst binnen: mat tussen mijn 2 torens.

Vanheste John (1394) – Galle Eric (1597 – Wervik) 0-1

Na e4 – d5 ging alle theorie direct de deur uit. Een wit paard in de verdrukking op de a-kolom hield het niet uit tegen de daaropvolgende pionstorm aan de damezijde. Eric Galle moest nog een aanval met loper-toren-dame counteren aan de opgekuiste dame-zijde maar hield stand. Het materiaal overgewicht werd overweldigend en Eric hield het hoofd koel en vermeed een patstelling. Mat op zet 36 na een kleine 3 uur spelen.

De Soete Jan (1532 – Nikei Gistel) – Vanassche Renaat (1282) 1-0

In een vorig leven had ik eens in een gewonnen stelling remise voorgesteld en verkregen tegen Jan. Dus hij liep serieus nerveus rond toen hij wist dat hij tegen Renaat moest. Dat was voor niets nodig. Na 7 zetten had ik dezelfde fout gemaakt als vrijdag in Veurne. Mijn stelling compleet lazarus geblitzt. Met een dubbele aanval van paard en loper op mijn koning gepende dame, kwam ik eruit met een dame tegen een licht stuk achter. Het ging van kwaad naar erger. En na 24 zetten gaf ik doodgemoederd op. Twee verloren partijen is nog geen zwak seizoen, hoop ik.

Leuridan Brecht (1254) – Vallenpint Germain (1531 elo – Wervik) 0-1

Toen ik bij het binnentreden van het schaaklokaal van de Liga vernam dat mijn tegenstander een elorating had van 1531, wist ik meteen: dit wordt een heel moeilijk partij. Ik speel e4, de standaard openingszet, maar hij speelt c4 , een openingszet waarbij ik niet vertrouwd mee ben. Toch bleef de partij gelijk tot ik moest kiezen tussen paard of dame geven. Vanzelfsprekend heb ik mijn paard laten vallen. Enkele zetten verder zette ik mijn loper vast. En van het een kwam het ander. Toch heb ik me nog redelijk lang staande gehouden, met alleen maar één toren en enkele pionnetjes tegenover 2 torens, één loper en ook enkele pionnetjes. Uiteindelijk zag ik het nut er niet meer in om door te spelen en heb dan maar onze partij opgegeven.

De algemene resultaten en klassementen van alle deelnemers en reeksen volgen later.

Uw reporters ter plaatse
Renaat en Brecht

Over Niels

Niels is al jarenlang jeugdvoorzitter. Tot op heden won hij enkele titels in de A-, B- en C-klasse, alsook blitz- en doorgeeftitels. Hij werd ook enkele keren verkozen tot Schaakpersoonlijkheid van het jaar. Naast de bezigheden met de jeugd, is hij ook secretaris en technisch webmaster van onze club. In het echte leven is hij actief in de IT-wereld.

Bekijk ook

Kwaak!

Wegens geen verwarming werd tijdens de vakantie geen competitie gespeeld.De deuren gingen wel open voor …