vrijdag 9 juni 2023

Verslag Liga Speeldag 2

Verslag Liga-speeldag 2 Roeselare

Na te gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen stonden we paraat om een onze partijen te beginnen.  Aurele, Piet en Bruno haalden hun punten binnen. Geert, Renaat en Brecht gingen zonder punten naar huis. John was bye.

Wollaert Bryan (1713 – KOSK) – Lenoir Auréle 0-1

Na een onuitgegeven dameopening offert zwart stomweg een pion, dat later toch nog teruggewonnen werd.  In een betere stelling was het voor zwart afwachten.  Tot wit een fout maakt waardoor zijn stelling in duigen valt.

Piet Decock – Verhaeghe Koen (1698 – Izegem) 1-0

Koen Verhaeghe, net geen 1700 ,speelde heel solide. Hoewel hij niet echt ‘volgens het boekje’ opende, gaf hij duidelijk blijk van gedegen positiespelkennis. Het kon wel eens een lange, lastige manoeuvreerpartij worden om lijnen en velden te beheersen. Na beider paardenruil was het me gelukt een geïsoleerde centrumpion weg te werken voor een storende e5- blokkeerder, maar die had wel een prijs moeten betalen: diagonaal a8-h1 was voor de tegenpartij. Zwart heeft die diagonaal overschat en dichtte zich meer kansen toe, wat uiteindelijk resulteerde in een foutief offer. Toen de rook opgetrokken was, had zwart slechts een pion voor een loper. Hij probeerde nog via actief torengeweld de tweede rij te veroveren maar een tussenschaak en penning op de onderste rij brak de laatste weerstand.

Verslype Geert – Bourgouis Maxime (1585 – Olympos Wervik) 0-1

Kort en krachtig.  Torenverlies na blunder na de 26ste zet.  Dit luidde het begin van het einde in. Ik heb dan maar opgegeven.

Vercaigne Efrem (1534 – Olympos Wervik) – Ryckaert Bruno 0-1

Met een klein hartje begin ik mijn partij.  Mijn tegenstander heeft meer dan 100 elo’s meer dan mij en ik speel met zwart.  Ik hou mij dus gedeisd.  Op de 10de zet blundert hij een pion weg en besluit dan maar lekker af te ruilen.  De tweede pion volgt en even later staat mijn pion op e7, gedekt en klaar om te promoveren.  Ik dwing hem snel nog zijn loper en toren te ruilen tegen mijn toren en ging op jacht.  Twee pionnen laten promoveren en de overwinning was binnen.

Vandamme Florian (1544 – Poperinge) – Vanassche Renaat 1-0

Waarom speel ik voor het 6de jaar op rij liga?  Het lijkt een vervloekt huwelijk. Ik kom redelijk uit mijn opening, maar ga te vroeg met mijn dame in de aanval.  Ik krijg waar ik om vraag en verlies na 16 zetten mijn dame voor een licht stuk.  Game over.  Na 34 zetten is de partij voorbij.  Mag er nu eens een haalbare kaart komen.

Devoldere Bart (1505 – KISK) – Leuridan Brecht 1-0

Tot mijn grote verbazing begon ik aan een redelijk sterke opening.  Ookal speelde mijn tegenspeler een opening waarbij ik helemaal niet vertrouwd mee ben.  Ben hem dan maar daarin gevolgd.  Daarna kwam het tot een ruilen tot ik een pion voor kom.  Tot hij op een gegeven moment besliste zijn toren voor mijn paard te offeren.  Dameruil weigerde hij, dus ging hij voor mataanval. Wat later was het dan zover. Ik kon geen kanten meer weg.  Dus werd het mat voor zwart.

Wat zal onze Veurnse delegatie bereiken op de volgende speeldag? Blijft Aurèle aan de leiding in de C-reeks? Wat zal Piet uitspoken? Het is ook uitkijken naar Geert en Bruno.  En zeker naar Renaat en Brecht. Want zij kunnen dan kans maken om hun eerste puntje binnen te halen.

Resultaten en paringen kunt u hier bekijken op de website van de schaakliga.

Uw reporters ter plaatse

Over Niels

Niels is al jarenlang jeugdvoorzitter. Tot op heden won hij enkele titels in de A-, B- en C-klasse, alsook blitz- en doorgeeftitels. Hij werd ook enkele keren verkozen tot Schaakpersoonlijkheid van het jaar. Naast de bezigheden met de jeugd, is hij ook secretaris en technisch webmaster van onze club. In het echte leven is hij actief in de IT-wereld.

Bekijk ook

Kwaak!

Wegens geen verwarming werd tijdens de vakantie geen competitie gespeeld.De deuren gingen wel open voor …