vrijdag 9 juni 2023

Achter de rug: de eerste ronde!

Vrijdag was iedereen stipt aanwezig, door de nieuwe forfaitregel.
Ook bleken we een extra deelnemer te hebben in het clubkampioenschap.

Etienne Demaeght komt namelijk terug bij ons spelen.

Maar wat gebeurde er op de borden? Er werden alvast enkele (grote) verrassingen genoteerd!

Poule 1

Geert Danneel stond al na een viertal zetten beter dan Seba. Seba’s rokade was dan al onmogelijk. Wat later plaatste hij zijn paard verkeerd en Geert drukte door. Winst voor Geert was het verdict.

Die andere grote kandidaat voor het clubkampioenschap, Claudy, moest aan de bak tegen John. Geen malse tegenstander alvast! Ondanks een dubbelpion hield John goed stand. Door echter niet/te laat rokeren, verloor hij een pion. Het begin van vele, waarna Claudy aan de grote ruilshow begon. Ondanks de pogingen om alles gesloten te houden, stond Claudy een loper en 5 pionnen voor. Met zelf enkel nog twee pionnen, gaf John op na 31 zetten.

Over de partij tussen Jean en Jonas kunnen we maar beter onze eeuwige poëet aan het woord laten.
Aldus Jean:

C’est l’eternelle histoire de l’esprit qui derouille et du moment de cécité qui ressemble à un coup de folie… Mais celle ci fut phénomenale et toute nouvelle pour moi… Je crus prendre une pièce au échec au 24e coup (quand ma dame était en prise). Mais ça ne l’était pas. La partie dura encore 30 coups mais avait évidemment perdu tout interêt.

Voor de niet-franstaligen onder ons: Jean blunderde zijn dame weg in een gewonnen stelling! Jonas maakte het daarna af en zorgde voor de grootste verrassing van de avond!

Onze voorzitter moest aan de bak tegen oude bekende Amirkhan. Ondanks alle goede wil, kwam Bart tóch voor de tigste keer op de proppen met een Engelse opening. Amirkhan speelde een solide tegenvariant, waarna Bart enkele truken van de foor probeert. Die mislukken allemaal en zwart (Amirkhan) komt plots beter te staan. Het was echter van korte duur, want Bart kon wat later een röntgenaanval met loper uitvoeren op dame en toren. Bart wint de kwaliteit, maar de beste kansen blijven voor zwart. Na een goed georganiseerde aanval op wits koningsvleugel, geeft Amirkhan een pion weg. Hij behoudt echter het loperpaar en heeft ondanks de materiële achterstand nog steeds het positionele overwicht, waardoor de stelling nog naar remise eindigt (dit zijn de woorden van een ervaren remisespeler!). Wat later wordt het loperpaar vrijwillig afgeruild en met het besef dat het dan verloren is, geeft zwart op.

De partij tussen Guy en Geert Verslype beloofde vonken en vuur. Het klassieke damegambiet werd vermeden door Guy, omdat hij d5 ruilde. Geert had dat in elk geval niet verwacht! Daarna duurde het allemaal iets te lang bij Geert en vooral dan het té laat rokeren werd hem fataal. Stukwinst volgde en daarna was het een koud kunstje voor onze penningmeester!

Brecht en Philip stelden hun partij uit, omdat het nogal ver was vanuit Cuba. Veel plezier op de huwelijksreis daar, Philip!

Poule 2

Ronny en Bart Quintelier hadden wellicht iets verkeerd begrepen, want die eerste 15 minuten waren voor de eerste zet alleen bedoeld, niet voor de hele partij! In elk geval: in spoedtempo werd Bart van de denkbeeldige kaart geveegd door onze nieuwe klasbak Ronny.

Dave speelde tegen Djabrailov, de neef van. De ex-clubkampioen kwam door een aftrekschaak materieel voor: een dame voor twee lichte stukken. Daarna was het plots héél gemakkelijk.

Frans en Renaat maakten er een ongelooflijke partij van. Renaat kwam heel goed uit de opening, maar na een veertigtal zetten kreeg Frans tegenkansen. Op het einde volgde nog een blunder(tje), waarna het over en uit was. Een knappe partij!

Aurèle moest aan de slag tegen Gunther. We kregen echter geen verslagje binnen en dus kan er niet veel over de partij gezegd worden. Behalve dat Aurèle won, dan.

Met Jacky versus Christian keken de voorlaatste van de A en de tweede van de C van vorig jaar elkaar in de ogen. Christian plaatste een aanval op Jacky’s koningsvleugel, waarbij een stukoffer de inleiding van het einde betende voor Jacky. Onderschatting en bijgevolg niet diep genoeg rekenen, zorgde ervoor dat Christian mat kon zetten en voor de tweede verrassing van de avond zorgde!

Tot slot speelde Niels tegen Duy, die voor het Scandinavisch had gekozen. In het begin was Duy té passief, waardoor Niels drie stukken ontwikkeld had en Duy geen. Een aanval op de koningsvleugel volgde dus, maar het mooi geplande offer van Niels werd per ongeluk verijdeld door Duy. Daarna werd het schuiven en duwen tot Niels een pion weggaf. En plotsklaps stond Duy beter. Niels foefelde in gekende stijl tot hij tegenkansen kreeg. Uiteindelijk volgde op een onschuldige aanval een blunder door Duy: hij gaf stomweg zijn toren cadeau! Zonder dit te doen, had Niels serieus moeten knokken om het zelfs nog remise te houden.

Merk op dat Etienne bye was. Hij komt erbij in poule 2.

Volgende week…

… staan enkele zware partijen op het menu met Geert D. – Claudy en John-Jean. Ook Amirkhan-Guy belooft vuurwerk.

In de loop van volgende week volgt een nieuwe paring van Poule 2. Het kan dus zijn dat je niet tegen de tegenstander speelt die voorlopig online staat.

Over Niels

Niels is al jarenlang jeugdvoorzitter. Tot op heden won hij enkele titels in de A-, B- en C-klasse, alsook blitz- en doorgeeftitels. Hij werd ook enkele keren verkozen tot Schaakpersoonlijkheid van het jaar. Naast de bezigheden met de jeugd, is hij ook secretaris en technisch webmaster van onze club. In het echte leven is hij actief in de IT-wereld.

Bekijk ook

34-e Open International de Cappelle-La-Grande

Start vandaag! 360 deelnemers, 69 getitelde spelers en 30 landen vertegenwoordigd. Voor Veurne doen vier  dapperen mee: Claudy, …

Eén reactie

  1. Bedankt aan alle vrijwilligers die verslagjes indienen!