zondag 26 maart 2023

Daar zijn ze dan, de nieuwe elo’s!

Maartse buien, aprilse grillen en julise elo’s… In de schaakwereld is het ondertussen een begrip geworden. We bespreken de grootste verschuivingen in de Veurnse schaakwereld.

Stijgers

Ondanks een laatste plaats in de A-klasse, maar vooral dankzij goede poules en een knappe prestatie in de Liga is Geert V. de grootste stijger dit jaar. Met 99 elopunten doet geen enkele Veurnse schaker beter. Meer zélfs: slechts 53 Belgen doen beter! Hij eindigt op 1554 punten en springt zo over Niels naar de twaalfde stek. Wie ook een grote sprong maakt, is Gunther. 79 elopunten werden gesprokkeld in de poules, maar ook in de B-klasse presteerde hij behoorlijk goed. Guy stond lange tijd alleen op kop in de poules, maar werd dan voorbijgestoken door Claudy. Samen met een derde plaats in de A-klasse levert hem dat een stijging van 45 punten op. Daarmee wordt de magische grens van 1700 weer overgestoken om op 1707 uit te komen. Ook kersverse papa Denis steeg 40 punten door zijn (nipte) tweede stek in de B-klasse en zijn nipt missen van de A-klasse via de poules. Verder stegen ligakampioen Aurèle (+23) en, vierde uit de A-klasse, Jean (+17) ook nog behoorlijk.

Dalers

De ‘eer’ van sterkste daler gaat dit jaar naar John V. Van net geen 1400 zakt hij naar net geen 1300. Een daling van 102 punten. Na een tiental jaren van inactiviteit kwam John dit jaar terug, maar hij presteerde zeer wisselvallig en haalde nog net de B-klasse via de poules. Aangekondigd als favoriet voor de titel, bleek een zesde plek zeer ontgoochelend. Ook ex-B-kampioen Bruno gaat erop achteruit met 69 punten. ‘Slechts’ vierde als ex-kampioen in de B-klasse en ook de Liga en poules gingen moeizaam. Ook Jacky zakte een behoorlijk stuk. Zijn 60 verliespunten heeft hij vooral te danken aan zijn vele (buitenlandse) toernooien, maar ook in de club werd de A-klasse maar nipt behaald. Verder daalden ook Renaat (-35), Duy (-33), Frans (-33), Bart Q. (-25) en Claudy (-16) behoorlijk wat.

Nieuwkomer(s)

Dit jaar was er maar één nieuwkomer: Christian. Hij werd in zijn eerste seizoen direct tweede achter een ijzersterke Duy en ook in de poules stuitte hij op Duy. Een goede prestatie, die leidde tot een knappe 1280 elo’s. Met nog één partij te gaan tot aan de 20, zal dat niet meer veel veranderen.

Bekijk hier het volledige klassement.

Of bekijk het klassement op de officiële webpagina van de KBSB!

Over HetWittePaard

Avatar foto
De Veurnse Schaakkring Het Witte Paard is een schaakvereniging uit Veurne in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De vereniging is opgericht in 1964 door onder andere huidig erevoorzitter Aurèle Lenoir.

Bekijk ook

Clubkampioenschap Poule 1 – Resultaten

Ronde 1 28/9/2018 1 Meijfroidt Bart Bye 2 Van Eert Frans ½-½ Geryl Niels 3 …