zondag 26 maart 2023

Ronde 5: een ronde vól verrassingen?

Vrijdag werd er weer geschaakt!

Er werden tot nog toe enkele verrassingen gepresteerd in het clubkampioenschap. Deze week opnieuw?

Poule 1

In poule 1 stonden de twee almachtigen tegen elkaar: Guy en Geert Danneel stonden beiden ‘los’ op kop. De winnaar kwam dus helemaal alleen. In principe een koud kunstje voor veelvuldig clubkampioen Geert D.! In een -ietwat verrassende- Hollandse opening gaat Geert op in het tempo en daardoor kan Guy zijn verdediging goed organiseren. In tijdsnood (vóór de 40ste zet) wordt wat geruild en Geert krijgt plots een zwakke pion (op c7, dixit Guy). Wat later wordt het remisevoorstel van der Guy aanvaard. Een gouden zaak voor Guy!

Die andere concurrent van Geert, Claudy, speelde tegen de eeuwige concurrent van Guy, Bart. Claudy, in de stand wat teruggeslagen, wou graag winnen om wat plekjes te winnen. In het onvermijdelijke Engels (Bart begon), werd de partij snel opengegooid, waardoor Claudy een winnende combinatie kon opzetten met pionwinst tot gevolg. Ondanks een heroïsche strijd van Bart, ging hij kopje-onder.

Tot slot speelde Jonas nog een goede partij tegen Philip, waardoor hij zelfs remise hield! Hierdoor is Philip (bijna) verplicht om te winnen tegen John om zijn kansen op de B gaaf te houden.

In de laatste partij tussen Jean en Seba blunderde Seba op de zesde zet. Daarna was het snel over and out.

Poule 2

Dave-Niels was theoretisch gezien de sterkste partij. Praktisch gezien… Tjah… Na de Schmid-Benoni-opening, die toevallig (?) Daves favoriete opening is, volgde op zet 16 een schijn-loperoffer van Niels. Het idee was om een paard/loper terug te winnen. Alleen was het niet zo goed uitgerekend, want door de juiste tussenzet kon Dave daarna een toren winnen. Ondanks verwoede pogingen om er daarna nog iets van te maken, was de strijd gestreden. Niels gaf dan ook maar op na de 27ste zet.

In een andere theoretisch sterke partij stonden Jacky en Gunther oog in oog. Gunther, op zoek naar zijn eerste punt, wou het Jacky zo moeilijk mogelijk maken. Jacky dreigde in de opening een stuk te winnen, maar na die aanval uit te voeren bleek het niet te kloppen. Gunther zou op het einde namelijk een pion voor staan. Jammer voor Gunther/gelukkig voor Jacky werd de juiste volgorde van zetten niet gespeeld en dus verloor hij alsnog het stuk. Winst volgde daarna logisch.

Duy en Renaat vochten een rechtstreeks duel uit voor een plekje in de B-klasse: de winnaar deed een goede zaak. Op papier stond Duy er beter voor, maar Renaat speelde de afgelopen jaren in de B-klasse, terwijl Duy telkens in de C kampioen werd. Spannend zou het dus zeker worden! Na de opening stond het gelijk, maar Renaat had wel een dubbelpion. Wat later sneuvelde één van die pionnen in de strijd, zonder compensatie. Uiteindelijk komt het heerschap aan een eindspel, waarbij Duy 10 minuten over heeft en Renaat 50. Met die tijdsdruk in gedachten, bood Duy (!) remise voor, die gretig aanvaard werd door Renaat. Met een remise schiet geen van beiden écht op in de stand. Door het verlies van Gunther sluipen ze echter een klein beetje weg richting B. Toch een puike prestatie van Renaat.

Kampioenskandidaat #1 Ronny mocht het gaan bewijzen tegen Christian. Snel werden de dames van het bord geruild en wit kwam beter te staan. Christian nam wat later een vergiftigde (centrum-)pion en verloor daardoor een stuk. Wit bouwde die voorsprong uit en won al bij al redelijk makkelijk.

En tot slot blunderde Bart Quintelier tegen Etienne, met winst voor Etienne tot gevolg.

Volgende week…

… staan met Claudy-Guy, John-Philip, Frans-Dave en Christian-Niels heel wat rechtstreekse concurrenten tegenover elkaar!

We wachten het samen met u in spanning af!

Over Niels

Niels is al jarenlang jeugdvoorzitter. Tot op heden won hij enkele titels in de A-, B- en C-klasse, alsook blitz- en doorgeeftitels. Hij werd ook enkele keren verkozen tot Schaakpersoonlijkheid van het jaar. Naast de bezigheden met de jeugd, is hij ook secretaris en technisch webmaster van onze club. In het echte leven is hij actief in de IT-wereld.

Bekijk ook

Wat kan er nog?

Met enkel nog inhaaldagen voor de boeg, zijn we aan het rekenen geslagen en hebben …

2 reacties

  1. Avatar foto

    Mooi verslag Niels. Wat mij betreft doen Jonas en Christian zelfs mee voor een plaats in de A!
    En in de B zullen er waarschijnlijk interessante namen verschijnen wat de competitie maar kan upgraden. En ook de C wordt goed want zwakke broertjes zijn er blijkbaar niet in onze club.

  2. Avatar foto

    En ook Duy is kandidaat voor de A! Als Christan een punt kan halen tegen mij dan kan Duy dat ook!