zondag 26 maart 2023
Opgepast: geënsceneerde foto!

Ronde 6: Wisselende kansen

Voor ronde 6 kwam er weinig volk opdagen.

Slechts zes van de elf matchen werden afgewerkt. Al zaten er wel enkele verrassingen in…

Poule 1

In de eerste poule werd de partij tussen Geert D. en Brecht slechts een voetnoot. Zoals vooraf verwacht, strafte de meervoudige clubkampioen Brechts fouten genadeloos af. In de opening wordt een fout(je) gemaakt door zwart. Wat later wint Geert een paard, nog wat later een toren en uiteindelijk werd het allemaal wat té veel. Geert staat zo moederziel alleen op kop.

Na de remise tegen leider Geert van vorige week, mocht Guy als co-leider aan de bak tegen de regerende clubkampioen Claudy. Guy koos voor het passende Frans (tegen een Fransman, heeft u ‘m?). Helaas bleek dat niet de beste keuze te zijn, want Claudy kende het duidelijk zéér goed. Een kwaliteit werd zelfs geofferd om een verschroeiend loperpaar te ontketenen. Uiteindelijk volgt daar torenwinst uit én is Guys stelling naar de vaantjes. De winst voor Claudy volgde snel.

Tot slot (!) werd er nog één partij afgewerkt, die tussen Jonas en Geert (De foto bovenaan is in scène gezet!). Jonas speelde aanvankelijk goed mee voor de knikkers en kwam niet écht in gevaar. Uiteindelijk maakte zowaar Geert een foutje en daardoor kon Jonas winnen.
Weeral een puike prestatie van Jonas, die toch wel verrassend bijna zeker lijkt van een stek in de B-klasse. En dit na winst tegen Jean en Geert V. én na remises tegen Philip en Guy. Een parcours waar zelfs heel wat A-spelers jaloers op zouden zijn! De ‘makkelijke’ partijen moeten dus eigenlijk nog volgen! Wij zijn alvast benieuwd naar wat onze youngster verder doet!

Opvallend: ondanks het verlies bezetten de twee Geert-en het podium in Poule 1!

Poule 2

Ook in Poule 2 werden drie partijen afgewerkt. De snelst gespeelde partij was die tussen Renaat en Bart Q. Na 24 zetten maakt Bart een fout in een gelijkopgaande stelling en verliest een pion. Daarna ging het van kwaad naar erger: een pionvork verloor een paard. Winst voor Renaat, die nu heel dicht bij de B-klasse aanleunt.

Die andere partij was een duel tussen rechtstreekse concurrenten: Christian en Niels vechten beiden voor een stek in de B-klasse. En ook al heeft de huidige B-kampioen wél de beste papieren, Christian bewees vorig jaar ook zijn potentieel met een tweede plaats in de C-reeks in zijn eerste schaakjaar! In elk geval: voor de tweede keer op een rij kreeg Niels het Dame-Indisch op zijn bord. Deze keer koos hij voor een andere aanpak die alle druk van Christian aanvankelijk vermeed. Wat later maakte Christian een fout(je) die een pion kostte. Nog wat later werd zijn paard ingesloten en kreeg hij er uiteindelijk een pion voor terug. En dat niet alleen: Niels’ stelling werd geopend. Dit was makkelijk af te stoppen door stukken te ruilen, maar Niels werd plots hebberig en nam de toren. Daardoor kon Christian binnenbreken met een paardzet, die Niels over het hoofd had gezien (te snel gespeeld!). Uiteindelijk moest de dame geofferd worden om het mat te vermijden. Ondanks verwoede pogingen, waarbij het verlies beperkt werd door incorrect spel tot een toren tegen een dame, kon Christian tóch verdiend winnen.

De laatste partij van de avond was die tussen Frans en Dave. Frans koos voor een rustige opening. Ook al beloofde die weinig winstkansen voor wit, het was wel een solide verdediging tegen Daves aanvallen. Bijgevolg was remise het logische gevolg.

Volgende week…

… krijgt Guy wéér een Fransman voorgeschoteld. Ditmaal Jean. Philip speelt de klepper tegen Geert Danneel. En Geert Verslype moet proberen zijn puntenverlies van deze week goed te maken tegen concurrent John, al heeft hij wél nog wat marge. Maar dé partij van de avond wordt wellicht de clash tussen dé twee titelkandidaten bij uitstek: Ronny-Dave. Al zijn ook Jacky-Aurèle, Niels-Frans en Etienne-Christian niet mals in Poule 2. En dan vergeten we nog bijna een rechtstreeks B-strijd met Gunther-Renaat.

Over Niels

Niels is al jarenlang jeugdvoorzitter. Tot op heden won hij enkele titels in de A-, B- en C-klasse, alsook blitz- en doorgeeftitels. Hij werd ook enkele keren verkozen tot Schaakpersoonlijkheid van het jaar. Naast de bezigheden met de jeugd, is hij ook secretaris en technisch webmaster van onze club. In het echte leven is hij actief in de IT-wereld.

Bekijk ook

Wat kan er nog?

Met enkel nog inhaaldagen voor de boeg, zijn we aan het rekenen geslagen en hebben …