vrijdag 2 juni 2023
*Slechte kwaliteit door gsm-camera

Ronde 7: De logica, gerespecteerd

De helft van de poules ligt al even achter ons. Ronde 7, alweer!

Met partijen als oa. Ronny-Dave was er héél wat vuurwerk te verwachten.

Poule 1

Guy kreeg in tijdsnood (na zet 30) een zware aanval te verduren. Door de tijdsnood (?) bleek die ook dodelijk te zijn. Winst voor Jean, die de eindstelling treffend als ‘une situation haletante‘ omschrijft.

Brecht speelde tegen Claudy en was op papier op voorhand verloren. Althans, zo dacht iedereen! Ging dat even mis! Brecht kwam met een zware ontwikkelingsvoorsprong uit de opening. De aanvallen bleven daarna komen vanuit Brechts richting. Claudy sloeg de ene na de andere af en kon uiteindelijk Brechts stelling neutraliseren. Nog wat later wint hij enkele pionnen en Brecht staat verloren. Een pracht van een prestatie voor Brecht, die helaas zonder beloning is. 0-1 voor Claudy, maar het heeft hem bloed, zweet en tranen gekost!

Tot slot (!) speelden ook Geert V. en John tegen elkaar. Na het damegambiet wordt de Slavische verdediging ten tonele gespreid door John. Uiteindelijk offert John zijn loper voor drie pionnen en een ontwrichte koningsverdediging voor wit. Iets beter voor zwart, zou je denken. Geert krijgt echter ruimte en kan Johns dame insluiten. Uiteindelijk volgde mat op zet 34. 1-0 voor Geert.

Verder werden de partijen Philip-Geert D. (0-1) en Bart M.-Seba (1-0) gespeeld. Meer info hebben we niet, behalve een amateuristische foto. (Zie bovenaan!)

Poule 2

De partij van de avond was wellicht die tussen Ronny en Dave. De twee titelfavorieten/-kandidaten tegen elkaar. Na Daves rokade begon Ronny met h4 een aanval()letje). Door een verplichte dameruil werd deze gestaakt. Uiteindelijk kwam men in een boeiend paard- en lopereindspel dat remise-achtig leek, ook in de analyses achteraf.

Een andere partij ging tussen Niels en Frans. Het werd, net als vorig jaar, een Italiaanse opening. Daarna werd verder gegaan in het Noa-gambiet. Een gevaarlijke stelling, maar door een slechte damezet van Niels op zet 10, kwam diens stelling in de verdrukking terecht. Daarna was het een kwestie van techniek voor Frans. Wanneer op zet 18 een kwaliteit dreigt verloren te gaan, geeft Niels op in een volledig verloren stelling. Een partij onder het motto ‘kort maar krachtig’. Frans’ woorden: “Het was een heftig , moeilijk  partijtje en er zijn niet veel spelers die deze variant aandurven, omdat hij voor beide spelers levensgevaarlijk is.”

Renaat won van Gunther door een forfait. Gunther heeft forfait voor de rest van het seizoen.

De andere partijen waren Bart Q.-Duy (0-1), Etienne-Christian (1-0) en Jacky-Aurèle (½-½). Hiervan kregen we geen verslag(-je).

Volgende week…

… staan oa. Dave-Aurèle, Frans-Jacky en Renaat-Etienne op het programma. Maar ook El Clásico Bart-Guy (waar Bart géén Engels zal spelen 😉 ) wordt afgewerkt, net als de clash tussen Geert en Geert.

Over Niels

Niels is al jarenlang jeugdvoorzitter. Tot op heden won hij enkele titels in de A-, B- en C-klasse, alsook blitz- en doorgeeftitels. Hij werd ook enkele keren verkozen tot Schaakpersoonlijkheid van het jaar. Naast de bezigheden met de jeugd, is hij ook secretaris en technisch webmaster van onze club. In het echte leven is hij actief in de IT-wereld.

Bekijk ook

Wat kan er nog?

Met enkel nog inhaaldagen voor de boeg, zijn we aan het rekenen geslagen en hebben …

2 reacties

  1. Avatar foto

    Een verslagske van Jacky-Aurèle heb ik wel gezien hoor geschreven door Aurèle en ik had daar niets aan toe te voegen. Volledigheidshalve geef ik hierna een vrije, verkorte versie: “Engelse partij, KID, op zet 13 wordt Aurèle plotseling geplaagd door ondraaglijke buikkrampen en stormt naar het toilet mompelend “remise”. Het is nog vroeg maar de stelling is gelijk (0 zegt Houdini). Er zijn mogelijkheden maar bij nader onderzoek leidt het voor beiden tot niets … dus aanvaard Jacky de remise.”

  2. Avatar foto

    … eigenlijk “aanvaardt” (met “dt”) Jacky de remise 😉