zondag 26 maart 2023

Speeldag 1 Liga: Over pionnen en lopers

Decadt Ben (1930) – Lenoir Auréle (1771) 1 – 0

Wit speelt de Oerangoutang (b4) terwijl zwart aanvankelijk goed reageert en laat zich dan verleiden om pionnen op te spelen. Wit begint met een pionnenstorm op de dameveld. Zwart mag opgeven.

Renaat Vanassche (1224) – Hugo Spilliaert (1436) 1 – 0

De eerste ronde van de liga van West-Vlaanderen schaken in Kortrijk met zwart tegen Hugo Spilliaert. Ik dacht ’tja weer verliezen’. Na zes (!) zetten heeft hij een verschroeiende aanval met dame, paard en loper nabij mijn koning. Ik pareer en kom eruit met een toren en pion verloren tegen loper en paard, ook mijn rokade kapot. Het is een hele partij beletten dat zijn torens kunnen doorbreken. In het eindspel heeft hij een toren tegen paard en loper, ik wil de ruil forceren, maar hij weigert, ondertussen snoep ik twee pionnen af. Uiteindelijk geeft hij toch zijn toren voor loper en paard. Met vijf pionnen tegen drie, en twee vrijpionnen, lok ik zijn koning weg met de ene vrijpion en promoveer met de tweede vrijpion , zeven velden verder weg, hij geeft op. Ik kom aan de leiding samen met Panos Maloukos, die een punt heeft door bye.

Leuridan Brecht (1251) – Vallenpint Germain (1466) 0 – 1

Dit is mijn eerste officiële wedstrijd van dit seizoen.  Maar ik begon niet al te goed aan mijn partij.  Germain schaakte al na 7 zetten met z’n loper mijn toren.  Gelukkig kon ik met mijn loper ook zijn toren wegspelen op dezelfde lijn.  Maar die loper was wel kwijt.  Met een loper achter sputterde ik verder in mijn partij waarbij ik nog weinig kon realiseren.  Zwart heerst over het schaakbord. De partij tussen Geert Verslype en zijn tegenstander Dirk Demeyere werd uitgesteld.

Over Brecht

Avatar foto
Brecht werd kampioen in de C-klasse in 2011. Daarnaast is hij ook secretaris van de club en zorgt hij voor de wekelijkse nieuwsbrief. In 2008 werd hij Schaakpersoonlijkheid van het jaar.

Bekijk ook

Liga Brugge Ronde 6

Hier het verslagje van de voorlaatste speeldag van Liga in Brugge: Piceu Jarid – Lenoir …