vrijdag 9 juni 2023

Verslag Liga Speeldag 5

Verslag Liga-speeldag 5 Roeselare

Nadat de 5de speeldag door de hevige sneeuwval op 20 januari werd afgelast, gingen we dan uiteindelijk onze partijen afwerken.  Hieronder een verslagje.

Aurèle Lenoir (1782)  – Muylle Kris (1752) 1 – 0

Na de opening kwamen beiden in een gelijke stelling, waarop wit remise voorstelde.  Dan komt het klassieke verhaal dat bij weigering de stelling verloren gaat bij de eerste zwakke zet van zwart.

Decock Piet (1704) – Seynaeve Roland (1711) 0.5 – 0.5

De uitdrukking  “zonder strijd geen overwinning” is de perfecte omschrijving voor de partij. Wit stelde zijn stukken strategisch op maar bleef voor de rest afwachten tot zwart een grens overschreed. De zwartspeler koos eveneens voor een egelstelling en pas na een 25-tal zetten ondernam hij een doorbraakpoging die hij (jammer genoeg) niet doorzette. Zwart kon aanvankelijk  wel een pion winnen maar hij zou drie zetten later de kwaliteit moeten inleveren. De Kortrijkzaan vertrouwde het niet en koos eieren voor zijn geld door zo vlug mogelijk de zware stukken af te ruilen. In een ‘dode’ stelling stelde hij remise voor. Met vijf minuten voor nog negen zetten had wit geen zin in een (veel te) laat avontuur en daarom besloot hij maar op het aanbod in te gaan.

Vanheste John (1394) – Spilliaert Hugo (1506) 0 – 1

1506 elo, weer een cadeau.  Het ging vrij lang gelijk op: betere ontwikkeling voor mij en het centrum voor hem.  De f- lijn ging half open en na korte rokade had zwart die in handen.  In een poging zijn paard in bewegingsvrijheid te beperken viel de mijne na een vork met zijn dame.  Hij zette een mooie aanval op met dame en 2 torens.  Die werd gepareerd mits dameverlies en na promotie had ik geen verhaal meer.  Mat in 47 zetten na 2u40.

Vanassche Renaat (1269) – Djaka Dharmadi (1203) 0.5 – 0.5

In de opening heb ik een subtiele voorsprong in ontwikkeling.  Hij rokeert wel op de 5de, ik op de 7de zet. Op de 14de zet worden de dames afgeruild, op de 22ste alle torens.  We komen in een eindspel met elk 1 paard en gelijke loper.  Hij heeft wel een dubbelpion.  In het eindspel wordt zijn paard actief en wint een pion.  Op de 44ste zet aanvaardt hij remise op het moment dat ik een pion terugkom.  Te vlug voorgesteld terwijl ik net in de match kwam.

Leuridan Brecht (1254) – Verbanck Bram (1247) 0 – 1

Belangrijk: Onderschat NOOIT een tegenstander op jeugdige leeftijd.  Dit heb ik ondervonden tijdens de match.  Zijn opening was al tamelijk gevorderd (geen standaardopening dus).  Wat mij dus niet vertrouwd was. Tijdens de partij kon ik het mijn tegenstander  wel heel moeilijk maken.  Op zet 13 wou hij zijn pion weggeven om met pion d een vork te zetten op mijn paard en toren.  Waar ik gelukkig niet ben ingelopen.  Maar  na een  bedreiging met zijn pion op mijn paard, was ik verplicht hem te verplaatsen.  Daardoor kwam hij door dameruil een toren voor te staan.  Vanaf dan was het snel gedaan met de partij.  Gaf dan uiteindelijk toch op na 38 zetten.

 

De tegenstander van Geert Verslype kwam niet opdagen.  Dus kon Geert zonder te spelen met een punt naar huis gaan.  Dat kan van Bruno niet gezegd zijn.   Hij verbleef als een god in Frankrijk maar vergat daarbij zijn tegenstander te verwittigen en verloor zijn partij door forfait.

Veurne haalt dus drie op zeven, wat brengt de volgende ronde?

Uw reporters ter plaatse Brecht en Renaat

Over Niels

Niels is al jarenlang jeugdvoorzitter. Tot op heden won hij enkele titels in de A-, B- en C-klasse, alsook blitz- en doorgeeftitels. Hij werd ook enkele keren verkozen tot Schaakpersoonlijkheid van het jaar. Naast de bezigheden met de jeugd, is hij ook secretaris en technisch webmaster van onze club. In het echte leven is hij actief in de IT-wereld.

Bekijk ook

Kwaak!

Wegens geen verwarming werd tijdens de vakantie geen competitie gespeeld.De deuren gingen wel open voor …