donderdag 8 december 2022

Verslag Liga Speeldag 6

Verslag Liga-speeldag 6 Roeselare

Op de 6de speeldag vertrokken we dit keer zonder onze vaste waarde Auréle, die verstek moest geven o.w.v. het tornooi Capelle La Grande. De aanwezige veurnse delegatie haalde alles uit de kast om sterk te spelen. Hieronder het verslagje.

Vertenten Eduard (1728) – Lenoir Aurèle (1782) 0.5-0.5

Doordat Aurele deelneemt aan Capelle La Grande, kon hij de 6de ronde niet spelen.  Hij heeft zijn partij op voorhand gespeeld en behaalde remise.

Degrieck Peter (1626) – Decock Piet (1704) 0-1

Hoewel ik mijn tegenstander al vaker ontmoet heb,  ik ben van dezelfde gemeente afkomstig, heb ik hem nog nooit in een officiële wedstrijd bekampt. Mij is bekend dat hij soms verrassend sterk kan uitpakken. Vorig jaar versloeg hij Bruggeling Jan Vandendriessche (2175) en daags voor onze wedstrijd bond hij clubgenoot Johan Reynaert (1804) aan zijn zegekar. De witspeler kwam goed door de opening, drukte vrij vroeg op het centrum, maar kon niet echt doorzetten. Toen hij na enig manoeuvreerwerk eerst een centrumpion prijsgaf,en daarna een tweede pion verloor, leek de partij in een beslissende fase te zijn beland. Mijn grootste uitdaging was nu de klok! Op de valreep werd de tijdslimiet gehaald, maar dit ten koste van een pion. Een pijnlijke blunder van wit velde op de 42ste zet het eindverdict.

Carpentier Jannes (1538) – Verslype Geert (1455) 0.5-0.5

Mijn tegenstander was amper 14 jaar.  Als er een spel is waar leeftijd niet altijd een beslissende factor is, dan is het wel schaken zobleek.  Iedere aanval werd puik afgeslagen met een moeilijk eindspel tot gevolg.  Een pionoffer van mijn kant mocht niet baten, remise was het onvermijdelijke resultaat met enkel 2 koningen op het bord.  Met een match van bijna 5(!)uur heb ik wel het geduld van de naar huis verlangende hongerige John en Brecht serieus op de proef gesteld.

Da Silva Heleno Jorit (0) – Vanheste John (1394) 0-1

Ditmaal had ik een tegenspeler van amper 10 jaar oud.  De opening leverde me meteen al een pion winst en voorsprong in ontwikkeling op.  Toen ik een gepend paard kon aanvallen met een pion volgde een ware belegering van dat e4-veld: 2 dames, 2 torens, 2 lopers en mijn pion stonden erop.  Dat paard viel dus en vanaf dan was het grote kuis.  Toen mijn pion, nog zo’n overblijfsel van de opening, van de 3de naar de 2de lijn wandelde en de promotie even later hem een dame kostte was de winst een feit.  Mat in één na 2u20m in 35 zetten.

Ryckaert Bruno (1422) – Vandousselaere Patrick (1150) 0-1

Na een sterke vlotte opening, kwam ik goed in de partij.  Totdat ik mijn paard heb moeten weggeven.  Vanaf dan werd het moeilijk om mijn stelling staande te houden.  Zeker nadat naar het einde toe mijn dame van het bord werd geveegd.

Derycke Wim (1355) – Vanassche Renaat (1269) 1 – 0

We kwamen redelijk gelijk uit de opening, al speelde ik een agressieve centrumpion op.  Uiteindelijk kreeg ik een ambetante dubbelpion door een paard voor loperruil.  In de 20ste zet kreeg ik een penning op dame en toren wat voor mij kwaliteitsverlies betekende.  Ik speelde nog verder, maar het kalf was verdronken.  Na 41 zetten en 2u43 spelen, gaf ik op.

Maddens Philippe (1233) – Leuridan Brecht (1254) 0.5-0.5

We begonnen met de voor mij gekende al veel gespeelde standaardopening e4 -e5 Pf3-Pc6.  Op de 12de zet kwam ik pion voor door een vork zetten met paard op loper en pion.  Daarna probeerde Philippe een mat dreiging met Dame en Loper.  Iets dat mij al heel bekend is.  Te6 was mijn redding. Door mijn pion c5 te slaan met pion d4 viel de dekking weg op pion e5. Daardoor begon de ruilbeurt.  Vanaf de 30ste zet moest het eigenlijk al remise zijn maar toch speelden we nog 20 zetten verder.  Na elk een koning,  toren en enkele pionnen was remise een feit.

 

Veurne haalt dus 3,5 op zeven, wat brengt de volgende ronde?

Uw reporters ter plaatse Brecht en Renaat

Over Niels

Niels is al jarenlang jeugdvoorzitter. Tot op heden won hij enkele titels in de A-, B- en C-klasse, alsook blitz- en doorgeeftitels. Hij werd ook enkele keren verkozen tot Schaakpersoonlijkheid van het jaar. Naast de bezigheden met de jeugd, is hij ook secretaris en technisch webmaster van onze club. In het echte leven is hij actief in de IT-wereld.

Bekijk ook

Lentetoernooi 2022

R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 R9 R10 R11 R12 R13 Final Ranking …