donderdag 8 december 2022

Verslag Liga Speeldag 7

Verslag Liga-speeldag 7 Roeselare

De 7de  en laatste speeldag was er ene om op te klinken.  Vooral  voor Aurèle, die voor de 3de keer kampioen speelde in de C-reeks.  De overige Veurnse delegatie haalde alles uit de kast om sterk te spelen.  Hieronder het verslagje.

 

Lenoir Aurèle (1782) –  Verhaeghe Koen (1698) 0.5-0.5

Laatste match: Zelfs met verlies, toch kampioen, met remise, alleen kampioen.
Daarom mijn remisevoorstel in een waarschijnlijk gewonnen stelling.  Zwart aanvaart met dank.
Wit: Kampioen in de C.

Decock Piet (1704) – Vertenten Eduard (1728)  1 – 0

Mijn tegenstander had in het tornooi nog geen partij verloren; de top 3 had hij met stevig spel rustig in bedwang gehouden. Zo’n ervaren speler verslaan leek me niet vanzelfsprekend. Aanvankelijk ontwikkelde zwart heel voorzichtig maar na een tiental zetten gaf hij duidelijk te kennen voor een agressieve stelling te gaan. Op de 16de zet zag zwart een tussenschaak over het hoofd, waardoor hij een toren voor een pion moest inleveren. Twee zetten later beëindigde hij sportief een verloren strijd; na een afgedwongen dameruil zouden de witte torens genadeloos hun macht tentoonspreiden.

Verslype Geert (1455) – Vallenpint Germain (1531) 0 – 1

Damegambiet – niet aanvaard.
Dankzij de ervaring die ik heb opgedaan in de match tegen Dave van afgelopen vrijdag kwam ik heel goed in het middenspel.  Een bewuste ruil van een dame tegen een paard, toren en pion resulteerde in een open eindspel dat … faliekant afliep door een blunder.  Iets langer nadenken was gewonnen geweest.

Derycke Wim (1355) – Vanheste John (1394) 0-1

Het begon met slechts enkele zetten theorie maar toen ik pionnen kon posteren op c, d en e5 zag het er fantastisch uit. zijn koningspaard krabbelde terug naar e8 en ik kon zijn gerokeerde toren aanvallen met een loper.  Er was niets aan te doen.  Zijn materiaal-achterstand kostte hem een fortuin aan tempo.  Inmiddels stonden mijn dame, loper en paard te dreigen op zijn afgebrokkelde koningsverdediging.  Met mijn pionnen op stand-by kon hij dat quasi onmogelijk houden en hij begon er niet  meer aan.  Opgave na 2u30 in 25 zetten.

Thorez Jess (1234) – Ryckaert Bruno (1422) 0-1

De partij begon zeer rustig.  Ik kreeg wat voorsprong in de ontwikkeling en begon mijn aanvalsstelling in de nemen.   Bij een aanval op zijn ontblote koningsvleugel verdedigt hij met het verkeerde stuk waardoor ik zijn paard kon pennen en innemen.  Na wat geruil was het nog slechts een kwestie van van tijd en gaf hij op.

Leuridan Brecht (1254) – Vanassche Renaat (1269) 0.5 – 0.5

We kwamen goed uit de opening.  Ik opende al iets vlugger met beide paarden en witte loper. Zo kwam ik iets sterker te staan. Totdat ik de verkeerde pion naar voren schoof maakte Renaat er gretig gebruik van om mijn dame op b3  in gevaar te brengen  door zijn paard d4 te gebruiken.  Gelukkig heb ik dit kunnen verhinderen . Dan kwam het – door mijn centrumpion naar voren te spelen- tot een ruilbeurt.  Met resultaat een pion extra dankzij toren x e5.  Toen stelde Renaat remise voor waarbij ik misschien iets te vlug aanvaardde.  Of misschien niet. Allebei waren we toch tevreden  over onze partij.

We mochten onze speeldag en Liga seizoen afsluiten met een glaasje Cava en onze prijs, een schaakboek en fles Rodenbach, in ontvangst nemen.  Het komende najaar gaat de Liga van start in Kortrijk.  Onze Veurnse delegatie zal zeker weer present zijn.

Uw reporters ter plaatse Brecht en Renaat

Over Niels

Niels is al jarenlang jeugdvoorzitter. Tot op heden won hij enkele titels in de A-, B- en C-klasse, alsook blitz- en doorgeeftitels. Hij werd ook enkele keren verkozen tot Schaakpersoonlijkheid van het jaar. Naast de bezigheden met de jeugd, is hij ook secretaris en technisch webmaster van onze club. In het echte leven is hij actief in de IT-wereld.

Bekijk ook

Lentetoernooi 2022

R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 R9 R10 R11 R12 R13 Final Ranking …