zondag 26 maart 2023

Verslag Speeldag 11

Verslag Speeldag 11

Het leek wel alsof er een nieuwe ijstijd was uitgebroken in de schaakclub. Ondanks de Siberische koude werden toch heel wat partijen afgewerkt. En niet van de minste: Bart-Jean, Niels-Dennis en Bart-Jonas hadden de grootste inzet op de laatste speeldag voor de B- en C-klasse.

In de A-klasse werden twee wedstrijden afgewerkt. De eerste was de partij tussen Claudy en Jacky. Jacky kwam zonder kleerscheuren uit een Franse opening. Wat later werd Jacky’s koningsvleugel echter onnodig verzwakt. Daardoor begon de stelling af te brokkelen. Verlies van een pion was onafwendbaar. Ondanks minieme tegenkansen, bleek het verloren voor Jacky. Onder het motto van (bluf-)pokerchess viel Jacky aan in een wanhoopspoging met de dreiging om Claudy’s dame te schaken. Driewerf helaas, want Jacky verloor uiteindelijk zélf zijn dame. Game over. In de andere A-partij stond een duel geprogrammeerd om de derde plaats tussen Bart en Jean. Tot ieders verbazing (zélfs die van Bart) begon hij met 1.d4. Beiden overleefden de opening zonder problemen (eens iets meer géén Engels spelen, Bart?) en het middenspel zat heel leuk en aanvallend ineen. Uiteindelijk maakte Bart een fout op zet 43, waardoor Jean volledig doorbreekt en wint. Daarvoor zag het er redelijk gelijkopgaand (lees: remise-achtig) uit.

In de B-klasse stond zowaar een titelmatch geprogrammeerd: de nummers één en twee (virtueel resp. twee en één) speelden tegen elkaar. Niels-Dennis moest en zou een zwaar bevochten partij zijn. Na de Giucco Piano-opening stond Niels beter (Fritz vermeld een voorsprong van +1.86) en had die het initiatief. In een poging om de koningsvleugel aan te vallen en/of te verzwakken, drukte Niels door. Dat bleek een fout te zijn, waardoor de positionele voorsprong tot bijna nihil werd herleid. Wat later ging Dennis echter ook de mist in, waardoor hij een paard verloor in ruil voor twee pionnen. Enkele zetten en wat ruilwerk later stond Niels terug duidelijk beter, maar beging dan opnieuw een fout, waardoor Dennis een eeuwig schaak kon afdwingen. Hij twijfelde en uiteindelijk werd er verder geruild en na een geweigerd schijnoffer werd de voorsprong uitgediept. Het insluiten van Dennis’ toren bleek ook goed te helpen en Niels won uiteindelijk een partij die beiden op elk moment hadden kunnen winnen én verliezen… Een partij die héél wat sneller klaar was, was die tussen Gunther en Brecht. Gunther begon goed aan de opening, maar na een tiental zetten verloor hij een pion en door de verkeerde zet te spelen, verloor hij nóg een pion en zijn toren. Opgave was dan ook logisch. Een wel heel gevleide overwinning voor Brecht, een pijnlijke nederlaag voor een vermoeide Gunther. Tot slot werd ook de partij tussen Renaat en John afgewerkt. Na een gelijkopgaande opening, met eventueel een lichte positionele voorsprong voor John, zag die een spectaculair offer. Hoewel het gepareerd kon worden, vond hij het toch de moeite om te proberen. Helaas zag Renaat de juiste tegenzetten en dus ‘won’ John slechts één pion voor zijn loper. Op zoek naar eeuwig schaak en/of andere openingen, verloor John heel wat kostbare tijd. Terwijl Renaat vooral op zoek gaat naar het ruilen van stukken. Het eindspel had veel rekenwerk nodig, waardoor nog meer tijd verloren ging. In de logische tijdsnood blundert John een toren weg, waardoor de partij volledig voorbij was.

In de C-klasse stond op de laatste speeldag een duel tussen de nummer twee en drie op het programma. Om zijn kansen op een podiumplaats te behouden, moest Bart wel winnen van Jonas. Met nog twee inhaalpartijen tegen Duy en Christian op het programma werd maar beter gewonnen. Gesterkt door jeugdig optimisme (?) begon Jonas redelijk nonchalant aan de partij. Al snel werd dit afgestraft door Bart en Jonas kwam vanaf dan niet meer echt in het spel voor. De kans op een tweede plek is zo zeker verkeken voor Jonas, want hij heeft al zijn partijen gespeeld! Tot slot werd er ook een partij gespeeld tussen Seba en Christian. Seba speelde weer een goede partij, maar kwam slecht uit de opening. Onder andere daardoor onderging hij het middenspel en kwam hij zelfs een pion en een paard achter. Een tegenoffensief bleek te laat en onnauwkeurig te zijn. Seba gaf dan maar op.

In de stand springt Jean over Bart naar het brons. Claudy maakt van zijn virtuele voorsprong een effectieve éénpuntsvoorsprong. Verder blijft iedereen op dezelfde plaats staan. In de B-klasse staat Niels plots een virtueel half punt voor en voorlopig anderhalf punt. Renaat springt naar de vierde plek, met nog één partij te gaan tegen Niels. Brecht springt over Gunther naar een gedeelde zesde plaats, maar door de onderlinge stand moet Brecht tevreden zijn met de voorlaatste plek. Voorlopig heeft enkel John alle partijen gespeeld en daarmee heeft hij de voorlopig vijfde plek behaald. In de C-klasse ziet Duy Christian naderen, maar zijn voorsprong kan niet meer ingehaald worden. Jonas behoudt voorlopig zijn derde plek, waardoor Bart één punt moet halen tegen Christian en Duy om nog derde te worden. Seba staat voorlopig ook op een knappe vijfde plaats.

Volgende week worden de voorlaatste officiële partijen gespeeld in de A-klasse. Jean-Guy, Dave-Jacky en Claudy-Aurèle zijn de partijen. Inhaalpartijen kunnen echter al gespeeld worden. Voor de B- en C-klasse is het inhaltag! Voor de B-klasse staan volgende partijen geprogrammeerd: Bruno-Dennis, Renaat-Niels en Gunther-Philip. Deze partijen kunnen niet uitgesteld worden. Forfaits gelden zoals op een gewone speeldag (zie de alinea’s hieronder). Alle in te halen partijen en de inhaaldagen kun je hier bekijken.

!!! Opgelet: Indien u een partij wenst uit te stellen, dan moet u uw tegenstander én de toernooileiding (Dave) verwittigen ten laatste vóór donderdag, 20 uur. Vanaf dit jaar moet u ook direct een datum vastleggen wanneer deze partij gespeeld zal worden. Die inhaalpartij is dan niet meer uit te stellen.

Herinnering aan het reglement:
Partijen starten om 20.30 uur. Forfaits worden toegekend als de speler niet in de toernooiruimte is om 21.30 uur (één uur na startuur).

Bekijk hier alle resultaten.

Reeds gespeelde partijen of fouten in de stand mag je steeds doorgeven. Doe dit hier!!! We passen de resultaten zo vlug mogelijk aan!

Over HetWittePaard

Avatar foto
De Veurnse Schaakkring Het Witte Paard is een schaakvereniging uit Veurne in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De vereniging is opgericht in 1964 door onder andere huidig erevoorzitter Aurèle Lenoir.

Bekijk ook

Liga Brugge Ronde 6

Hier het verslagje van de voorlaatste speeldag van Liga in Brugge: Piceu Jarid – Lenoir …