zondag 26 maart 2023

Verslag Speeldag 12

Verslag Speeldag 12

Op de voorlaatste speeldag voor de A-klasse was Claudy zeker clubkampioen als hij Aurèle kon verslaan. Met Denis-Bruno stond er ook nog een clash tussen twee (ex-)B-kampioenen op het menu en ook Renaat-Niels zorgde voor vuurwerk…

In de A-klasse zag Aurèle een spectaculair dame-offer in een ijdele poging om de gelijkopgaande stelling te forceren. Helaas kon Claudy relatief makkelijk pareren en kon hij de zeer tactische partij afmaken. Een mooie manier om je eerste clubkampioenschap op je naam te schrijven! In de andere A-partij speelde Jean tegen Guy. In een eindspel met elk één paard, begaat Jean een cruciale misser (in een iets actievere positie voor wit) waardoor hij een pion verliest. Doordat de witte koning aan de verkeerde kant van het bord stond, kon Guy daarna de zaak afmaken. Het winnen van het witte paard vergemakkelijkte het nog!

In de B-klasse was de partij tussen Denis en Bruno eigenlijk al vanuit de opening beslist. Denis kwam er véél actiever uit, maar gaandeweg gaf hij het initiatief weg. Bruno maakte het niet af en kwam zelfs een pion achter. In een eindspel met elk een paard en één pion voorsprong, beging Denis zelfs een minieme misser. Bruno maakte het echter niet af en dus kon Dennis promoveren. Bruno gaf toen op. Wie niet opgaf was Renaat. Na een zeventiental zetten plaatste Niels met zijn loper een dubbele aanval op de toren en dame, waardoor hij de kwaliteit voorkwam. Een drietal zetten later, liet Renaat zijn paard instaan. Met een zuivere toren voor, werd nog verder gespeeld. Uiteindelijk werd er wat geruild en met evenveel pionnen en een toren voorsprong was het een uitgemaakte zaak. Uiteindelijk kreeg Niels nog vier pionnen van Renaat en op één zet van mat besliste Renaat om zijn resterende uur volledig te wachten. Terwijl beide heren aan het wachten waren op het einde (de vallende klok voor Renaat), was laatstgenoemde bezig met zijn gsm. Een inbreuk tegen het reglement volgens de wedstrijdleiding en daardoor eindigt de partij op 0-1 (géén forfait!).

In de C-klasse werd één partij ingehaald: Duy-Bart. Duy viel snel aan en Bart kon pareren. Na wat ruilwerk stond Duy echter beter. Meer zelfs, de mat was onafwendbaar. 1-0 dus.

In de stand heeft Claudy een onoverbrugbare voorsprong. Door een betere onderlinge stand moest Dave minstens een half puntje méér hebben dan Claudy en dit kan nu niet meer. Voor de derde plaats wordt het uitermate spannend tussen Guy en Jean. Theoretisch gezien, heeft Guy een grotere kans. In de B-klasse blijft Niels aan de leiding, maar hij is nog niet zeker van de titel. Als er niet gewonnen wordt van Gunther, kan Denis zich nog tot kampioen kronen. Philip is zeker van zijn derde stek. In de C-klasse blijft Duy op kop!

Volgende week worden de laatste officiële partijen gespeeld in de A-klasse, Claudy-Guy, Geert-Aurèle. Inhaalpartijen kunnen gespeeld worden in alle klasses. Voor de B-klasse staan volgende partijen geprogrammeerd: Bruno-Dennis en Niels-Gunther. Deze partijen kunnen niet uitgesteld worden. Forfaits gelden zoals op een gewone speeldag (zie de alinea’s hieronder).
Alle in te halen partijen en de inhaaldagen kun je hier bekijken.

!!! Opgelet: Indien u een partij wenst uit te stellen, dan moet u uw tegenstander én de toernooileiding (Dave) verwittigen ten laatste vóór donderdag, 20 uur. Vanaf dit jaar moet u ook direct een datum vastleggen wanneer deze partij gespeeld zal worden. Die inhaalpartij is dan niet meer uit te stellen.

Herinnering aan het reglement:
Partijen starten om 20.30 uur. Forfaits worden toegekend als de speler niet in de toernooiruimte is om 21.30 uur (één uur na startuur).

Bekijk hier alle resultaten.

Reeds gespeelde partijen of fouten in de stand mag je steeds doorgeven. Doe dit hier!!! We passen de resultaten zo vlug mogelijk aan!

Over HetWittePaard

Avatar foto
De Veurnse Schaakkring Het Witte Paard is een schaakvereniging uit Veurne in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De vereniging is opgericht in 1964 door onder andere huidig erevoorzitter Aurèle Lenoir.

Bekijk ook

Liga Brugge Ronde 6

Hier het verslagje van de voorlaatste speeldag van Liga in Brugge: Piceu Jarid – Lenoir …