vrijdag 9 juni 2023

2-e West-Flemish Open

Het 2-e West-Flemish Open ging door van 6/9 t/m 13/9/2014 in Oostende.  9 rondes in 8 dagen, tempo 90 minuten + 30 sec per zet.  De tweede editie heeft een iets gewijzigde vorm: in september  i.p.v. augustus en ’s avonds i.p.v. over dag. Dit heeft zo zijn gevolgen … de jeugdspelers hebben de school hervat  en kunnen er moeilijk bij zijn, de seniors die werken zullen enkel uit de regio komen omwille van de verplaatsingen.  Dus verleden jaar 60 deelnemers nu amper 44 en slechts 1 titled player: FM Tom Piceu.  Dgebuadze zegde uiteindelijk af en zou ergens in Nederland een interessanter toernooi gevonden hebben.  De verminderde prijzenpot zal hier zeker niet vreemd aan zijn.  Positief is de confortabele toernooizaal.  We spelen nu in het Zorgcentrum A. Lacourt, een grote verbetering bij vorig jaar!  Winnaar van het toernooi werd David Roos met 7,5 uit 9. Volledige resultaten vind je hier

Mijn parcours

Ronde 1.  Met zwart tegen Tijs Cocquyt Fide 2111 op bord 4 (een electronisch bord).  d4 – e6, Lf4 … geen frans dus … spijtig.  In het middenspel speel ik een paard naar een slecht veld waardoor ik uiteindelijk een pion verlies en daarbij ook nog een zwakke pion bijkrijg. Te zwaar om dit aan te houden tegen een 2100! Verlies dus.  Bij de analyse toonde mijn sympathieke tegenstander mij hoe ik het evenwicht had kunnen behouden.  Op dag 2 dubbele ronde!

Ronde 2 met wit tegen Danny Vercruyce Elo 1404.  Engels, zwart heeft wat druk na de opening.  Zijn aanval loopt echter dood.  Dan maar afruilen denkt hij.  Mis … kost hem de kwaliteit en de Partij.

Ronde 3 met zwart tegen Karel Tytgat Fide 1806.  1.d4-e6, invitatie tot frans maar 2.c4-d5 … dame gambiet dan maar. Ik speel het onorthodox en scherp.  Ik kan hem een dubbelpion op de koningsvleugel aansmeren.  Wij rocheren beiden lang dus geen probleem die half open g lijn.  Het blijft echter scherp en complex … remise overeengekomen om ons te sparen voor morgen 😉

Ronde 4 met wit tegen een Luxemburger met Fide 2007. Engels … een variant die ik van Korchnoi geleerd heb. Het is echter zo lang geleden … ik herinner mij de zetten niet meer zo goed en kom met een moeilijke stelling uit de opening.  Tegen die 2000 gast vond ik niet altijd de goeie (actieve) verdedigende zetten en kreeg een krampachtige stelling waar ik virtueel met 2 stukken minder speelde. Verloren dus.

Ronde 5 met zwart tegen Frans Decroos Fide 1650. Frans Milner Barry gambiet.  Hij wijkt af in de opening en ik durf de tweede centrumpion niet nemen. Was nochtans de weg naar de winst! Kwam dus niet verder dan remise.

Ronde 6 met wit tegen Florian Vandamme Elo 1607.  Engels … na de opening heeft hij wat druk maar het evenwicht wordt pas echt verstoord na mijn g4 en zeker na g5.  Loss!

Ronde 7 met zwart tegen Guido Podevijn Elo 1594. Via zetverwisseling in damegambiet beland.  Hij ruilt alles af.  Remise.

Ronde 8 met wit tegen Louise Vanderstappen Fide 1294,  jong talentje dat meedeed aan de WK jeugd.  Engels … ik kom goed uit de opening maar geraak in tijdnood.  In een complexe stelling overschat ik haar kansen en doe dan maar een desperado. Niet diep genoeg geanalyseerd … met een vol stuk achter wordt het lastig maar ik hou remise.

Ronde 9 met zwart tegen Elo 1213 Bau Jasper.  Frans ruilvariant met Le2. Ik speel te snel, doe een zetverwisseling en kom slechter uit de opening.  Remise.

Mijn evaluatie:  met 3,5 uit 9 eindig ik op een 34-e plaats (gedeeld 32-e) 3 verliespartijen, 1 winst en 5 remises  … niet bepaald om tevreden over te zijn. Oorzaken:
1.iets meer durven en vertrouwen op mijn analyses!
2.ook het tempo lijkt voor mij iets te snel (teveel tijdnood) … ik verkies 90 min voor 40 zetten + 30 min voor de rest van de partij met een increment van 30 sec per zet vanaf zet één.

Elogewijs verlies ik op Fide vlak 8 punten.  Volgend toernooi in Le Toucquet eind oktober.  De voorbereiding kan beginnen.

Over Jacky "l'homme au capio"

Avatar foto
Ooit clubkampioen geweest en met 2025 Elo de expertklasse bereikt. Na 28 jaar volledige stop (om beroepsredenen en andere interessevelden) terug de schaakstukken vanonder het stof gehaald en de eerste twee jaar heel wat Elo punten ingeboet. Ondertussen weer trouwe "Caïssa lover" die op menig internationaal toernooi in Noord Frankrijk als deelnemer te zien is (mijn nieuwe passie na mijn basket periode). Ambitie: fun en toch weer die 1800 grens bereiken (maar nu FIDE)! En dan zien we wel ;-)

Bekijk ook

Kwaak!

Wegens geen verwarming werd tijdens de vakantie geen competitie gespeeld.De deuren gingen wel open voor …