vrijdag 2 juni 2023

29-e Open International d’Echecs du Touquet … et l’été Indien!

Een prestigieus schaaktoernooi niet zo ver van huis en zeker niet te missen als het weer mee zit! Een prachtige nazomer met temperaturen tot 20 graden met mogelijkheid om te genieten van het mooie strand, de talrijke terrasjes en ’s avonds zelfs buiten te eten!

Er werd ook geschaakt ….. de Jean (en Canelle) en ik speelden er in de B reeks (strictement en desous de 1900 Elo … er zaten kleppers bij dus). 9 ronden Zwitsers gespreid over 7 dagen, tweemaal dubbele ronde dus.

Ronde 1

Met wit tegen een beginnende veteraan. Was gemakkelijk 1-0!  Lage Elo 1080 en geen Fide maar sympathieke man  … eigenlijk geen cadeau voor de verdere paringen.

Jean was consequent met zichzelf en kwam op de eerste dag weer te laat voor de paringen en kreeg dus een forfait aan zijn been.

Ronde 2

Met zwart tegen Fide 1738. d4 … ik verlaat vrij vlug de theorie maar kom goed uit de opening. We gaan beiden voor een koningsaanval.  De zijne was iets beter opgezet en 1-0.

Jean kreeg met wit (gezien zijn nul van de eerste ronde) een gemakkelijkere klant Fide 1457 1-0.

Op dag 3 dubbele ronde!

Ronde 3

Met wit tegen Fide 1813 (één van de talrijke Belgen aanwezig en hij eindigde op de tweede plaats). Hollands classical variation, dit had ik voorbereid en kom weer goed uit de opening. De partij blijft evenwichtig tot ik een verkeerde pion pak. 0-1.

De Jean verloor met zwart van Fide 1560.

Ronde 4

Met zwart tegen Fide 1457 (Jean zijn tegenstander van ronde 2). Reti, ik ken dat zo een beetje (gelijkaardige principes als Engels). Ik speel het orthodox en kan op zet 15 een positioneel stukoffer brengen waar ik fier op ben … de continue dreigingen dwingen mijn tegenstander serieus materiaal terug te geven. Ik kom eruit met een pion méér en twee vrijpionnen.  De rest was techniek.  0-1.

Jean wint ook met wit van Fide 1560.

Ronde 5

Met wit tegen toernooi compagnon Lucien, Fide 1474, een pak ervaring en taaie remisekoning. Symmetrisch Engels … remisard zoals hij is schuift hij de boel toe.  Tot ik openbreek en met een mini combinatie de kwaliteit win.  Hij heeft wel het loperpaar en daar houdt hij zich aan vast.  Na laks spel van mijnen kant verwatert het in remise.  Bravo Lucien … je doet je reputatie als remisekoning alle eer aan!  Hij speelde in dit toernooi trouwens sterk met een 5 uit 9 en een performance van 1711 (volgens mijn berekeningen wint hij 56 Elopunten!).

Jean wint met zwart tegen Fide 1556 … weeral na een klokincident … zijn vlag valt en hij zou de 30 minuten extra niet gekregen hebben … tegenstander geeft toe en … verliest (roept bij mij een “déjà vu” op). Décidément … het parcours van Jean verloopt altijd atypisch maar typisch voor hem.

Dag 4 weer dubbele ronde

Ronde 6

Met zwart tegen Fide 1637. Reti … solied spel langs beide kanten en eindigt ook mooi in remise na fel bevochten partij.

Jean moet met zwart tegen Fide 1594 het onderspit delven.   Canelle kan er niet mee lachen!

Ronde 7

Met wit tegen Fide 1496 speel ik een Engelse partij. Hij krijgt druk op mijn stelling, teveel druk, die hem overmoedig maakt en een pion doet verliezen. Hij heeft wel compensatie door een betere stukopstelling.  Ik blijf echter kalm en wikkel af naar een gewonnen eindspel na oordeelkundig geforceerde stukkenruil.

Ook Jean zet de zaken recht door te winnen met wit van Fide 1587.  Canelle komt weer tot rust.

Ronde 8

Met zwart tegen een knappe jonge dame met Fide 1776.  Frans, mijn geliefkoosde Guimard.  Zij is totaal verrast en gebruikt maximaal haar tijd (nog 10 minuten voor 20 zetten).  Ik blijf goed staan maar val dan terug in een oud zeer (meeblitzen tegen een youngster) en verlies hierdoor een cruciale pion die letterlijk mijn stelling doet ineenstorten. Er was nochtans beter zei Houdini achteraf … 1-0.

Jean gaat door op zijn relance en wint met zwart van Fide 1637.

Slotronde 9

Opnieuw paringstegenslag … met wit tegen Elo 1590 maar geen Fide. Dus niets te winnen, ook in de prijzen vallen is niet meer mogelijk.  Dus vroeg naar huis zeg ik.  Engels … bij overgang naar het eindspel kom ik gewonnen te staan, ben hiermee tevreden en bied remise aan in mijn mood om vroeg thuis te zijn (die internationale toernooien daar wordt je moe van en ook van de après-tournoi activiteiten 😉 ).  De man weigert echter.  Ik vind wel onmiddellijk een verplichte zetherhaling die hem tot remise dwingt! Hij heeft chance dat hij geen Fide rating had!

Jean wint weer met wit van Fide 1457.

Tijd voor de evaluatie

Het sterk bezette A toernooi werd gewonnen door GM Fedorchuck Sergei Fide 2673 met 7,5 uit 9. Volledige details vindt je hier.

In het B toernooi won Vansteenkiste Luc Fide 1794.  Volledig overzicht  hier.

En voor mij … het kon beter … Met 4,5 uit 9 word ik 45-e (gedeeld 42-e) op 92 deelnemers. Performance van 1572 en verlies van 5 Fide punten (2 tegenstanders hadden enkel een nationale rating anders was het positief geweest).

Een mooi toernooi waar ik volgend jaar terug naartoe trek. Daarenboven een mooie omgeving, prachtig weer, goede restaurantjes (aanraders La Chope, Le Coq Hardi, Au Marché, A Table …) en sympathieke spelers. De toernooi organisatie was trouwens weer perfect. Soms zegt men (een beetje minachtend) “het was op zijn Frans” maar sommige organisatoren van schaaktoernooien kunnen hier best iets leren van die Fransen betreffende marketing, reclame, accommodatie, convivialiteit, en nog veel meer. Chapeau!

Jacky “l’homme au capio”

Over Jacky "l'homme au capio"

Avatar foto
Ooit clubkampioen geweest en met 2025 Elo de expertklasse bereikt. Na 28 jaar volledige stop (om beroepsredenen en andere interessevelden) terug de schaakstukken vanonder het stof gehaald en de eerste twee jaar heel wat Elo punten ingeboet. Ondertussen weer trouwe "Caïssa lover" die op menig internationaal toernooi in Noord Frankrijk als deelnemer te zien is (mijn nieuwe passie na mijn basket periode). Ambitie: fun en toch weer die 1800 grens bereiken (maar nu FIDE)! En dan zien we wel ;-)

Bekijk ook

Zomernieuws V

Ook Jacky zal het nog eens proberen deze zomer. Het sterke Brugse Meesters gaat door …