vrijdag 2 juni 2023

Column van Renaat: Jan 2014

Geachte schaakliefhebbers. Om te schrijven moeten de ‘vibes’ juist zitten, wel dankzij John V. en Jacky Mahieu zitten ze weer es goed. Op vrijdag 24januari was het clubkampioenschap in Veurne, mijn tegenstander was Geert Verslype en hij had wit. Het viel me op dat hij een veel sterkere speler geworden is, de ervaring in de A-reeks heeft hem deugd gedaan. Al van in de opening stond ik onder druk. Uiteindelijk won hij na 2u50’ spelen. Op die bewuste avond was ik getuige van een gesprek tussen Dave Harteel en bovengenoemde Jacky. Of Jacky kon meedoen voor interclub voor zondag? Nu, Jacky zei dat hij voorrang wilde geven aan de spelers die zich opgegeven hadden om dit jaar interclub te spelen. Het was blijkbaar zo een zondag waarop er moeilijk spelers gevonden konden worden. Aangezien ik me opgegeven had als invaller voor het vierde bord in vijfde, kreeg ik dus mijn kans. Het kon uitgroeien tot een heroïsche match, het was immers tegen de eerste, Kortrijk2.

Maar in het ploegbelang zei ik dat Jacky mocht spelen, aangezien hij sterker speelt dan ik. Aurèle had gevraagd om tegen het ploegje van Herman Ottevaere een sterke ploeg te kunnen opstellen.

In de tijd die verstreek in de aanloop naar de bewuste zondag, bleek nog een speler weg te vallen. Ik belde met John en chatte op facebook met Jacky. Nu wilde ik wel die vrijgekomen vierde man zijn. Jacky op het derde bord en ik op het vierde. Maar Jacky bleef zijn filosofie trouw dat spelers die willen spelen en het zo opgegeven hebben, voorrang krijgen. Dus wilde hij John en mij laten spelen. Maar dan miste de ploeg de sterke Jacky. Ik kreeg John aan de lijn en hij wilde, altruïstisch als hij is, zijn plaats graag afstaan aan mij. Heimelijk droomde hij van het feit dat hij en ik samen in de ploeg zouden zitten voor het eerst dit seizoen. Ik bleef maar twijfelen. Uiteindelijk zei Jacky op de chat, ‘ik zal de knoop voor jou doorhakken. Jij en John spelen, ik kom zondag supporteren’.

Maar zonder Jacky wilde ik niet. Ik voelde aan dat ik moest opletten dat dat niet onomkeerbaar was en zei’ nee, nee, speel jij maar. Ik ben nu zeker, speel jij, ik kom supporteren.’

Jacky bevestigde en sloot de chat af. Wat later belde ik John om te zeggen dat hij naast Jacky ging spelen en ik alleen kwam supporteren. Een plan rijpte om er een column over te schrijven.

De zondag kwam ik met de trein van Diksmuide naar Veurne. Ik stapte af in Veurne en keek op mijn gsm, 14u2’, tju de match is al begonnen. Ik kwam binnen en zag acht borden schakers volop bezig in hun opening, de stilte was absoluut on-Veurns, want de vrijdagavond wordt er aan de toog nogal lawaai gemaakt, maar voor interclub ondergaan diezelfde spelers een metamorfose en kunnen toch stil zijn blijkbaar. In vierde nationale A ontving Veurne1, vijfde in de stand, het nummer drie Zottegem3. In vijfde E ontving Veurne2, vijfde in de stand de leider Kortrijk2. Op het eerste bord in vierde speelde Geert Danneel tegen Erwin Mannaert, 1969elo, op het tweede bord bekampte Dave Harteel, onze zesvoudige clubkampioen, Tim Vandenbroucke, 1886elo, het derde bord werd een duel tussen onze Claudy Deknuydt en Kristof Vandevelde, 1877elo, het vierde bord in vierde werd een match tussen Frans Van Eert en Eddy De Gendt, 1556elo. Veurne2 kreeg het sterke Kortrijk2 tegen zich, op het eerste bord werd dat Aurelius Maximus tegen Pauwel Deblauwe, 1817elo. Op het tweede bord ontspon zich het duel tussen onze voorzitter Bart Meijfroidt en Herman Ottevaere, 1743elo. Op het derde bord zat Jacky Mahieu, die altijd klaarstaat om schaaktips te geven, tegen Didier Dalschaert, 1736elo, die ook de toog doet van de liga in Kortrijk dit jaar. Op het vierde bord hadden we onze jonge kracht John V., mijn gastheer in Sint-Gillis afgelopen zomer voor het BK in Antwerpen, tegen Roland Seynaeve, 1699 elo. Dit wat betreft de voorstelling van de strijdenden. Ondertussen deed ik de bar en supporterde vurig voor Veurne.

Opmerkzame lezers zien dat het vierde bord van Zottegem minder elo had dan eender welke speler van Kortrijk, een reeks lager acterend.

Het eerste wapenfeit voor de kijker op de borden was bij Jacky te noteren, hij creëerde een iets betere pionnenstructuur en dat rond 15u. Rond 15u11 kwam Aurèle een pion voor. Dave kwam ondertussen een pion voor tegen een achterstand in ontwikkeling. Rond 15u30 verzwakt John de pionnenstructuur bij de koning van Roland. Om 15u41 komt Dave een pion achter. Om 15u59’ staat er een eerste resultaat genoteerd, Jacky stelt remise voor en krijgt hem. Veurne2 heeft 0,5 op een. Om 16u16 heeft de tegenstander van Geert een verzwakking, namelijk een dubbelpion. Om 16u21 wil Roland een stuk geven voor twee pionnen met een zware aanval erbij, John beperkt de schade tot het verlies van één pion. John staat dus een pion achter met een blijvend redelijke stelling.16u40’Bart komt een pion achter.

Om 16u47’ verliest Dave nog een pion. Om 16u53’ wint Bart een pion terug, maar heeft daardoor een passieve loper. John verliest een pion. Bart heeft nog negentien minuten voor achttien zetten. 17u4’ Frans zit in een eindspel met elk een koning, toren en vier pionnen. Claudy staat redelijk gelijk, maar comfortabel in tijd. Eddy heeft op zet twintig al remise voorgesteld aan Frans, maar hij moet doorspelen in het belang van de ploeg. 17u12’ Bart komt een pion achter. 17u19’ Aurèle verliest een pion. 17u22’ Frans heeft remise nadat hij nog vijftien zetten verder gespeeld heeft in een remiseachtige stelling. Dus Veurne1 heeft ook voorlopig 0,5 op 1. 17u30’ John verliest een toren. 17u34’ John loopt mat, het gigantisch eloverschil werd uiteindelijk gerespecteerd, hij heeft zich moedig geweerd. Veurne2 heeft 0,5 op 2. 17u42’ Claudy staat een pion achter in een stelling waar beiden vanalles aanvallen. 17u51’ Aurèle verliest een stuk en zo ook de partij. Veurne2 heeft 0,5 op 3 en is al zeker van de nederlaag. Claudy staat twee pionnen en een kwaliteit achter, maar haalt toch nog remise. Veurne1 heeft 1 op 2. 18u2’ Bart heeft toch nog remise, Veurne2 verliest 1-3. 18u4’ Geert staat een kwaliteit voor een pion voor. 18u27’ Dave verliest, als hij nog minstens een pion meer verliest geeft hij op. Ik besluit de laatste partij tussen Geert, ons eerste bord, en Erwin niet meer af te wachten, dan kan ik een trein een uur vroeger naar Diksmuide nemen. Per sms verneem ik van Bart dat Geert wint. Veurne1 speelt dus gelijk tegen Zottegem3, dat voor ons staat in het klassement, een belangrijk gelijkspel en een mooi resultaat, het was een leuke namiddag.

Over Niels

Niels is al jarenlang jeugdvoorzitter. Tot op heden won hij enkele titels in de A-, B- en C-klasse, alsook blitz- en doorgeeftitels. Hij werd ook enkele keren verkozen tot Schaakpersoonlijkheid van het jaar. Naast de bezigheden met de jeugd, is hij ook secretaris en technisch webmaster van onze club. In het echte leven is hij actief in de IT-wereld.

Bekijk ook

Clubkampioenschap Poule 2 – Klassement

Klassement Poule 2 1 Thibaut Christian 1484 9.5 / 11 2 Robinson Michael 1456 8,5 …

Eén reactie

  1. Avatar foto

    Mooie column Renaat. Kleine toelichting: het was mijn tegenstander (Fide Elo 1829) die remise voorstelde nadat hij zag dat er 3 x dezelfde stelling op het b ord zou verschijnen.