vrijdag 2 juni 2023
 • Santé!

  2014 zal een schitterend (schaak-)jaar worden!

 • Tactische bespreking

  Ronny en Frans analyseren al vooraf!

 • Bas vervoegde ook nog eens de gelederen

 • Uitwisseling van schaaktips?

 • der Guy

  De fotograaf van dienst

 • Boulogne s/Mer

  Speech-tijd: vergeet niet in te schrijven!

 • Mmmm, chips!

  Let op de 'ankerende' Canelle, niet toevallig bij Geert...

 • Jacky...

  No comment!

 • Een aandachtig publiek

  Of toch niet iedereen, want de nieuwe elo's zijn zo interessant...

 • Schaakpersoonlijkheid 2013

  Niels werd voor de tweede keer verkozen tot Schaakpersoonlijkheid

 • Stuntman

  Onze youngster haalde met sprekend gemak de B-klasse.

 • Geen stunt #1

  Schaduwfavoriet Jacky bleek toch een maatje te groot voor Jonas!

 • Stunt #1

  Leider Aurèle wint van de regerende clubkampioen

 • Le Penseur

  De favorietenstrijd bleek lastig!

 • Guy denkt na...

  of zoiets...

De schaakpersoonlijkheid van 2013 is… Niels Geryl

De poules zorgden dit jaar voor een verrassende competitie. Maar voordat de reguliere competitie van start ging, werd er getoost op het voorbije (schaak-)jaar.

Maar eerst was het tijd voor de jaarlijkse speech van de voorzitter.
De belangrijkste opmerking om te onthouden was voor de interclubspelers. Vanaf heden is het VERBODEN om nog een gsm (of andere technisch vernuft: biepers, tablet, mp3-speler…) mee te nemen (aan- of uitgeschakeld!) in de speelruimte. Spelers die per sé bereikbaar moeten zijn (zwangere echtgenoot, ‘van wacht’…) dienen hun toestel af te geven aan de scheidsrechter, die hen zal verwittigen indien nodig.

Daarna volgde nogmaals de vraag om zo snel mogelijk in te schrijven voor de jubileumreis naar Boulogne-sur-Mer. Inschrijven kan nog tot zaterdag 11 januari 2014! Dit doe je door € 50 per persoon over te schrijven op het rekeningnummer van de schaakclub: BE28 8285 9852 3620. Mét vermelding van je naam en het aantal personen, aub!

Na alle formaliteiten, kon er overgegaan worden tot de uitreiking van de schaakpersoonlijkheid van het jaar. Voor de eerste keer was er een ex aequo in de stand. Zowel Niels als Guy telden beiden 3 stemmen. Daarna kwamen vele mensen met 2 stemmen. Beiden waren al eens verkozen tot SP, maar omdat het van Niels één jaar langer geleden was, viel de eer hem te beurt. De schaakpersoonlijkheid van 2013 werd dus webmaster en jeugdleider Niels.

Nadat alle chips op waren en alle drank ook (bijna), was het tijd voor de orde van de dag: de start van de reguliere competitie. Met enkele verrassingen in de klassen, kon er veel gebeuren.

A-klasse

In de A-klasse werd de wet-Aurèle bevestigd. Voor de niet-kenners: als je tegenstander (genaamd Aurèle) remise voorstelt, aanvaard je beter. Anders verlies je… Aurèle speelde tegen Claudy en kwam er verdraaid goed uit. Wanneer Aurèle wat later een remisevoorstel doet, weigert titelkandidaat Claudy. Wat later dreigt Aurèle minstens een toren te winnen. Claudy geeft dan maar wijselijk op. De wet-Aurèle werd weeral bevestigd.

Die andere titelkandidaat, Dave, moest aan de bak tegen Guy. Op papier een makkelijke tegenstander voor Dave. Op het bord komt een damegambiet, waarbij Guy druk creëert op Daves damevleugel met zijn eigen dame. In tijdsnood stelt Guy remise voor, die pertinent geweigerd wordt door titelkandidaat Dave (klinkt bekend?). Wat later  wint Guy een ingesloten paard en uiteindelijk beslist de c-vrijpion de partij. De wet-Aurèle is wederom bevestigd!

Guys eeuwige ‘rivaal’, Bart mocht met zwart aan de bak tegen Frans. Bart, die slechts twee openingen kent, had weeral het eeuwige geluk om Siciliaans te spelen. Niet toevallig, één van de openingen die hij kent. Frans krijgt een krachtige aanval, maar kan niet doorzetten. Een blundertje later, wint Bart een kwaliteit. Doordat de stelling volledig op slot zit, eindigt de partij toch in een remise.

In de grote titelstrijd-match speelden Ronny en Geert D. tegen elkaar. Ronny stond lange tijd een pion achter, maar hij kreeg gaandeweg het initiatief cadeau van Geert. Dat brak hem zuur op, want uiteindelijk kon Ronny de hele stelling openbreken en winnen. Al was het riskant tot op de laatste zet!

B-klasse

In de B-klasse speelde Jacky Engels tegen Jonas. Jonas komt uit de opening met een dubbelpion, Jacky met een geïsoleerde pion. Jonas leerde dat je je dame, als belangrijkste stuk, beter niet vooraan in de aanval zet. Jacky won zo kostbare tempi om na een zwakke(-re) zet de stelling open te breken, waarbij Jonas een -cruciale- toren verliest. Winst dus voor de schaduwfavoriet.

Etienne moest aan de bak tegen Geert V. Geert koos voor de Caro-Kann (Oliver Kahn was een Duitse keeper, Geert! nvdr.). Met één pion extra uit de opening komen, zorgt natuurlijk voor een makkelijker spel. Na zet 18 volgt een tweede pionwinst voor Geert. Op zet 21 volgt een derde en wat later de opgave door Etienne.

De grote favoriet, Jean, won eerder van Renaat. Een verslag daarvan is echter ontbrekend.

C-klasse

Eén grote favoriet, twee favorieten en een schaduwfavoriet en Seba en Bart Q. , zo beslisten de poules het. Met een strijd tussen de 4 favorieten onderling en Bart-Seba, beloofde het alvast spannend te worden. Brecht moest echter last minute afzeggen door ziekte, waardoor Duy kon kijken hoe Seba voor het offensief koos tegen Bart. Een vroege aanval zorgde voor kopzorgen bij Bart. Wanneer Bart domweg zijn dame weggeeft, wordt ook de partij opgegeven. Winst voor Seba, al stond hij ook al véél beter voordien.

De andere partij was dan Niels-John. Net als bij Bart M. werd het Siciliaans. De Najdorf-variant (dixit Ronny en bevestigd door Fritz, nvdr.) werd 8 zetten volgehouden in theorie. Hierna volgde een schijnoffer door John, die theoretisch gezien afgestraft moet worden, waardoor zwart tempoverlies lijdt en positioneel zwak staat. Niels kende de theorie in elk geval niet (voldoende) en verloor een pion. In de grote ruilactie, lijkt John twee pionnen voor te komen, die hij zelfs lijkt te kunnen behouden. Aangezien de stelling eronder zou lijden, kon Niels uiteindelijk een pion terugwinnen, door een mooi (al zeg ik het dan zelf 🙂 ) stukoffer. Met een krachtig loperpaar gericht op Johns verbrokkelde koningsstelling, waarbij Johns ontwikkeling nog niet voltooid is, leek de winst binnen handbereik, ondanks de pion achterstand (Fritz geeft als beoordeling +1,20!). Daarna werd er misrekend door Niels met de zet c3, waardoor John de positie kon herstellen tot zelfs een licht voordeel voor zwart. Die speelt het echter niet juist uit, waardoor Niels een aanval kan doorzetten op de koning. Om de aanval te vermijden, plaatste John in tijdsnood (5 min voor 6 zetten) zijn ene toren op dezelfde lijn als de andere. Niels’ loper jubelde luid! Zeker wanneer John zich erop verkijkt en slechts een pion als compensatie kiest in plaats van de kwaliteit achter te komen (dan was het de kwaliteit tegen een pion…) met een toren tegen twee niet-vrijpionnen ging het snel. Uiteindelijk werden Johns pionnen systematisch van het bord geveegd en wanneer zijn paard verloren gaat, is het twee zetten later mat.

Volgende week…

… staan er veel mooie partijen op het programma: Geert-Aurèle en Claudy-Frans zijn kleppers. Ook Geert-Jacky en Jean-Etienne beloven vuurwerk, maar Philip-Renaat en Jonas-Christian zijn ook niet van de poes!

Over Niels

Niels is al jarenlang jeugdvoorzitter. Tot op heden won hij enkele titels in de A-, B- en C-klasse, alsook blitz- en doorgeeftitels. Hij werd ook enkele keren verkozen tot Schaakpersoonlijkheid van het jaar. Naast de bezigheden met de jeugd, is hij ook secretaris en technisch webmaster van onze club. In het echte leven is hij actief in de IT-wereld.

Bekijk ook

Clubkampioenschap Poule 2 – Klassement

Klassement Poule 2 1 Thibaut Christian 1484 9.5 / 11 2 Robinson Michael 1456 8,5 …

3 reacties

 1. Avatar foto

  Het was geen “isolated pawn” want hij had nog vriendjes op e4 en c3. Wel mag hij “backward pawn” genoemd worden want e5 zorgde ervoor dat heel wat voorbereidingswerk nodig was vooraleer ik hem kon doorstoten naar d4. En ja … ik sta liever in de schaduw dan in het felle zonlicht 😉

 2. Avatar foto

  Bravo met je titel van SP Niels, je website werk is hier zeker niet vreemd aan.