vrijdag 9 juni 2023

Jacky chez les « Ch’tis » … deel 2

Van 21/7 t/m 25/7 ging het “11-e International Open d’échecs d’Aulnoye-Aymeries” door.  27 deelnemers, ik ben 11-e op de Elo startlijst. Average Elo 1677. 9 ronden 1u30 + 30” per zet.

Dag 1

Ronde 1 met zwart tegen Fide 2066.  Goede partij, zeer gelijkopgaand maar geen goede overgang naar het eindspel (slechte dameruil) en 1-0. Maar ja hij eindigt 2-e en klopt als enige de winnaar van het toernooi.  Interessant was zijn  analyse achteraf … hij wees me op mijn mindere zetten in het eindspel waardoor ik remise verkwanselde.

In ronde 2 met wit tegen Fide 1473.  Engelse partij … heb het initiatief maar doe de afwikkeling naar het eindspel weer niet goed.  Hij krijgt tegenkansen maar deze keer leidt mijn plan tot promotie en ook tot winst.

Dag 2

Ronde 3 met zwart tegen Fide 1929. Frans ruilvariant het blijft evenwichtig tot in het dame eindspel.  Hier ga ik (alhoewel mijn tegenstander in hoge tijdnood zat en ik niet) lichtjes in de fout en dat werd genadeloos afgestraft.  Aandachtspunt tegen volgende toernooi. In ronde 4 met wit remise tegen Elo 1622 … gespeeld tot het theoretisch remise was!

Dag 3

Ronde 5 met wit tegen een Belg met 1732 Elo.  Engels ik sta + 2,00 volgens Houdini (en dat besefte ik in de partij ook).  Om nog onbegrijpelijke reden ruil ik mijn vastgeankerd paard op d6 af voor zijn slechte loper op c8. De ontgoocheling was te groot om verder gefocused te blijven (tweede aandachtspunt voor volgend toernooi). Ik laat de remise glippen. Ronde 6 bye pffff (door de slechte rersultaten en het beperkt aantal deelnemers)

Dag 4 (de heropstanding)

Ronde 7 met zwart tegen toernooivriend Lucien. Onze onderlinge partijen eindigden tot nu toe steeds in remise.  Julien kan als geenander, ook tegen sterke spelers, remise op het bord toveren.  Ik had hem verwittigd dat onze volgende partij niet in remise mocht eindigen.  Julien was van een ander gedacht en na e4 – e6; d4 – d5 ging hij maar over naar de “drawish” ruilvariant.  Pech want zo remise-achtig is dat nu ook weer niet.  Ik win een pion en de partij.

In ronde 8 speel ik weer met zwart en nu tegen onze Jean … weer “Frans” natuurlijk. Hij komt op de proppen met zijn geliefde Tarrasch … ik counter met mijn obsure Guimard.  Hij drukt wel ferm maar geraakt er niet door ondanks een pionoffer.  Ik kan door secuur spel (was wel nodig) consolideren en Jean moet nu bewijzen dat wit kan winnen. Hij valt scherp aan maar stoot deze keer op mijn tactische vaardigheden en de Tarrasch moest het onderspit delven. Partij waar ik trots op mag zijn.  Ik vond achter het bord de Houdini analyse zetten 😉

Dag 5

In de slotronde ontmoet ik met wit mijn vriend Jerome Vicainne, sterke  speler (Fide 1777). Engelse partij, ik kom schitterend uit de opening … mijn loperpaar kijkt dreigend op zijn koningsvleugel … hij kan (durft) niet meer rocheren (hij kon langs beide zijden)… tijd om de zaken te forceren dus! Ik win kwaliteit maar hij krijgt wel tegenspel en wint de kwaliteit terug. Ondertussen sta ik wel al 2 pionnen voor en zijn Koning blijft onvoldoende beschermd achter in het centrum. Met de dames op het bord is dat nog niet zo simpel. Het adagio “niets is moeilijker dan een gewonnen partij winnen”  indachtig gebruik ik nu mijn tijd wel! Wat oordeelkundig gelaveer naar rechts en links met tussenschaakskes, ondertussen hier en daar een pion meegrabbelen en uiteindelijk liep hij mat.

Mijn statistiek

6-e plaats op 27 deelnemers met 5,5 uit 9 (eigenlijk 4,5 uit 8 gezien die bye). Een Fide prestatie van 1768 en Elowinst van 34 punten.

Jean werd 17-e met 4 uit 9 en deed weer een typisch parcours: enkele van zijn wapenfeiten ..

– in ronde  1 … zoals gewoonlijk te laat en een nul door forfait
– in ronde  5 ging hij door zijn vlag, overtuigde de wedstrijdleiding dat de klok defect was, kreeg gelijk en won uiteindelijk de partij     met de 37” die hij als nieuwe starttijd kreeg (zijn tegenstander was ook in “zeitnot” en er was 30” increment per zet).
– in ronde 7 ging zijn GSM tot 2x toe af in de toernooizaal terwijl hij buiten een sigaretje aan ’t roken was  weer forfait.
– in ronde 8 verloor hij met wit … van mij … ik genoot er met volle teugen van 😉
– verder speelde hij een behoorlijk goed toernooi want hij slaagt er nog in om 8 Elo punten te sprokkelen.
– ha ja … Canelle was voorbeeldig en bleef gans het toernooi braafjes op haar assistent stoel slapen

Het toernooi werd gewonnen door de Rus Khudovekov met 7,5 uit 9.  Volledige uitslag vind je hier.

http://www.echecs.asso.fr/ResultatNew.aspx?URL=Tournois/Id/28625/28625&Action=Ga

Over Jacky "l'homme au capio"

Avatar foto
Ooit clubkampioen geweest en met 2025 Elo de expertklasse bereikt. Na 28 jaar volledige stop (om beroepsredenen en andere interessevelden) terug de schaakstukken vanonder het stof gehaald en de eerste twee jaar heel wat Elo punten ingeboet. Ondertussen weer trouwe "Caïssa lover" die op menig internationaal toernooi in Noord Frankrijk als deelnemer te zien is (mijn nieuwe passie na mijn basket periode). Ambitie: fun en toch weer die 1800 grens bereiken (maar nu FIDE)! En dan zien we wel ;-)

Bekijk ook

Clubkampioenschap Poule 1 – Klassement

Naam ELO Land Ptn 1 Danneel Geert 2020 BEL 10.0/11 2 Deknuydt Claudy 1859 BEL …