vrijdag 9 juni 2023

Jacky chez les « Ch’tis »

Van 14 juli t/m 17 juli ging ik voor de derde keer het toernooi door van Auberchicourt (France – Nord). 7 ronden Zwitsers gespreid over 4 dagen. Het toernooi groeit verder, wordt zwaarder en dus interessanter . Dit jaar treden er 48 deelnemers aan waaronder 2 IGM en 2 IM! Ik sta met mijn 1615 op de 26-e plaats op de Elo startlijst. Tegen 17 deelnemers heb ik in het verleden al gespeeld … mijn specifieke toernooivoorbereiding kan dus resultaten opleveren.

Dag 1, ronde 1

Er wordt gepaard volgens het Haley systeem (gedurende 2 ronden een fictieve score van +1 voor de spelers > 1600). Ik val net in die hogere reeks en krijg dus een “zware” tegenstander. Tempo 1u30 + 30” per zet. Eerste partij met zwart tegen Fide 1877. F4 ….. Ik kom goed uit de (door mij minder gekende) opening. Tegengestelde rochades en dus scherp spel. Ik wil met mijn pionnenstorm eerst zijn en mis hierdoor een tussenzet van mijn tegenstander waardoor wit een beslissend voordeel kan bekomen. 1-0.

Dag 2, dubbele ronde

Ronde 2 met wit tegen jong talentje (Ben) Fide 1338. Opletten dus. En ja hoor ik kom niet verder dan remise. Wel na een mooie strijd van beide kanten.
Ronde 3 met zwart weer tegen jong talentje (Min) met Fide 1756. Ik kwam er niet echt aan te pas en kwam onmiddellijk in de verdrukking. 1-0. Slechte start!

Dag 3, ronde 4 en 5

My day! Winst met wit tegen Elo 1200 in ronde 4 … een makkie (familieschaak en over and out). Ronde 5 is andere koek … met zwart tegen Fide 1424. Haalbaar maar zeer solide speler … e4 – e6 en toen wist ik al dat ik beter stond 😉 … maar pas na veel sloopwerk kon ik het volle punt binnenhalen.

Dag 4 , ronde 6 en 7

Ik zet mijn zegereeks verder door in ronde 6 met zwart te winnen tegen Fide 1752. De man speelt b4 … pech voor hem want dit kwam ik al verscheidene keren tegen op toernooien. De theorie herinneren was echter niet zo eenvoudig als ik dacht … volop mijn tijd gebruikt dus en veruit mijn beste partij gespeeld van dit toernooi. Met nog 1 ronde te gaan heb ik bij winst zeker en met remise misschien kans op de prijs van mijn Elo categorie. In die laatste ronde mag ik met wit tegen Fide 1852. Ik ken hem en weet dat hij tegen Engels symmetrisch speelt. Snel iets voorbereiden … en ja hoor dit komt ook op het bord. Ik kom dus mooi uit de opening en stel remise voor op zet 20. Hij weigert beleefd en dan speel ik maar alles of niets … agressief … we leiden beiden een koningsaanval in … uiteindelijk verzeil ik in een matnet … zijn sterk loperpaar deed me de das om.

Voor de statistiek

Met 3,5 uit 7 eindig ik op de 26-e plaats (gedeeld 21-e); Fide Elo resultaat – 2 (1 van mijn winstpartijen had geen Fide rating) en performance van 1602. Het toernooi werd gewonnen door IGM Karpatchev. Volledige uitslag vind je hier. http://www.echecs.asso.fr/ResultatNew.aspx?URL=Tournois/Id/30312/30312&Action=Cl

Nu 3 dagen verpozen en maandag terug chez les “Ch’tis” deze keer in Aulnoye-Aymeries voor een 9 ronden toernooi.

Over Jacky "l'homme au capio"

Avatar foto
Ooit clubkampioen geweest en met 2025 Elo de expertklasse bereikt. Na 28 jaar volledige stop (om beroepsredenen en andere interessevelden) terug de schaakstukken vanonder het stof gehaald en de eerste twee jaar heel wat Elo punten ingeboet. Ondertussen weer trouwe "Caïssa lover" die op menig internationaal toernooi in Noord Frankrijk als deelnemer te zien is (mijn nieuwe passie na mijn basket periode). Ambitie: fun en toch weer die 1800 grens bereiken (maar nu FIDE)! En dan zien we wel ;-)

Bekijk ook

Clubkampioenschap Poule 1 – Klassement

Naam ELO Land Ptn 1 Danneel Geert 2020 BEL 10.0/11 2 Deknuydt Claudy 1859 BEL …