vrijdag 9 juni 2023

L’Open de Dieppe … excellente combinaison d’échecs et vacances à la mer!

Van 23/8 tot 30/8 greep in de Salle des Congres in het prachtige kuststadje Dieppe het  “10-e Festival International d’Echecs de Dieppe” plaats.  Meer dan 300 deelnemers in 3 categorieën. Ik ben ingeschreven in de B reeks (Elo 1500 – 1800) en sta Elo-wijs 27-e op 148 deelnemers (111 verleden jaar).  Reeks gekenmerkt door een talrijke aanwezigheid van jonge talentjes vergezeld van hun coach!  9 ronden Zwitsers (Haley), tempo 1u30/40 – 30’ + [30”].   Perfecte organisatie! Voor deze 10-e editie combineerde de organisator schaken met kunst en cultuur.  Een greep uit de gratis activiteiten:  geleid bezoek aan het kasteel en museum met zijn uitgebreide verzameling ivoren kunstwerken,  muzikale avond rond Philidor.

En wat deed ik in de B reeks?

In ronde 1 geen jong talentje maar met zwart tegen een oude rakker zoals ik met Fide 1509! Frans Winaver … scherp … win een pion … maar werd toen te gulzig en ging voor nog een pion.  Mijn kansen liggen op de damevleugel der zijne op de koningsvleugel.  We rocheren niet.  Uiteindelijk kon ik niet tijdig genoeg mijn lichte stukken in verdediging terugbrengen en sukkelde stilaan maar zeker in een mat net.  In het middenspel stukken verder afruilen had mij duidelijke winstkansen opgeleverd.  Ik weet nochtans dat je in het Frans altijd je slechte loper moet afruilen en zeker als het voor de goede loper van wit is.  Allez mijn repertoire Frans is weer ge-update!

Ronde 2 met wit tegen jong talentje (benjamin met Fide 1471 won gisteren al van een Pupil 1355). Engels. Ik kom uitstekend uit de opening met een enorm “space” voordeel.  In het middenspel speel ik echter op het ritme van de youngster (te snel dus) en door opgave van mijn loperpaar (en dan nog de goede loper) geef ik hem tegenkansen …  die hij mooi benut.

Op dag 3 dubbele ronde (en einde van het Haley systeem, dus geen fictieve score van +1 meer vanaf ronde 3) !

In ronde 3 met zwart tegen … jaja weer een benjamin met sterk ondergewaardeerde rating Fide 1213.  Frans ruilvariant …. Hij speelt op remise.  Het kost mij wat tijd maar na 3 u krijg ik hem toch op de knieën.   Oef mijn eerste puntje.

Ronde 4 … Ha een senior … met wit tegen Fide 1455.  Engels … de man heeft wat druk na de opening. Ik compliceer de zaken waardoor hij een kwaliteit weg blundert. 1-0 voor mij 😉

Ronde 5  met zwart tegen een veteraan met Fide 1455.  Frans, doorschuifvariant. Ik win beide centrumpionnen maar de partij is verre van uit.  Pas na geforceerde dame ruil kon ik het materieel overwicht verzilveren.

Ronde 6 met wit tegen jong talentje met Fide 1439.  Engels.  Na goede positie in de opening verzeilen we in een zeer complexe situatie waar ik terugsla met de verkeerde pion (tijdnood)!  Dan gaat de stelling bergaf en uiteindelijk moet ik opgeven.
Ronde 7 met zwart tegen Fide 1497 (Nationaal staat hij wel 1750).  Frans Tarrasch … de Guimard of course.  Ik kom goed uit de opening maar in het middenspel verlies ik focus en opteer voor een minder goed plan met verlies als gevolg.

Ronde 8 met wit tegen Fide 1448.  Engelse partij.  Op het eind van het middenspel ben ik volledig de baas over de open C lijn. Na afruil van 2 zware stukken o.a. de dame kan ik met mijn resterende toren zijn koning op de laatste rij bedwingen … een beetje techniek verder en dan doet “zugzwang” de rest! Winst dus.

Ronde 9 In de slotronde krijg ik met zwart een veteraan met Fide 1508 ( komt van > 2000 … ik ook maar van hem is het nog niet zo lang geleden ;-)1. d4 – e6, 2.e4 – e6 via een omweg terug in de French defence.  Ik voelde me op mijn gemak  … tot de man met 3 a3 uithaalde.  Aan mij nu om aan het bord uit te zoeken hoe je dit afstraft.   Ik besluit om de handschoen op te nemen. Dus 3. dxe  en proberen die pion voorsprong te houden ondanks de snelle ontwikkeling van wit. Hij triple 0, ik double 0 … dat wordt dus zeker geen remise. De druk is enorm maar ik slaag erin om de beste tegenzetten te vinden … defensieve zetten die ook aanvallend zijn en hem verplichten om beslissingen te nemen/keuzes te maken. In het middenspel durf ik nog met mijn loper de g2 pion winnen. Zijn aanval met torens op g en h lijn lijkt verwoestend maar mijn combinaties leveren mij kwaliteit op. Ik geef de kwalteit terug en wikkel af naar een gewonnen eindspel.

Slotbeschouwingen en statistiek

Het A toenooi werd gewonnen door GM Guliyev Namig (Azerbaijan) met 8 uit 9.

In het B toernooi is de winnaar Gits Alexis (Min) met 8 uit 9 (ongeslagen) volledige uitslag vind je hier 

Ik eindig 58-e (gedeeld 46-e) op 148 deelnemers. Verlies van 35 punten Elo. 5 winst 4 verlies geen remises (heb besloten voortaan enkel nog vechtschaak te spelen).  Geen echte blunders, altijd goed uit de opening gekomen, ook met zwart en zelfs in openingen/varianten die mij minder of niet bekend waren.  Mijn eindspel studie van de laatste maand heeft mij geen windeieren gelegd en lag dikwijls aan de basis van mijn overwinningen. Mijn verliezen zijn meestal te wijten een oud zeer:

  • te snel spelen tegen die youngsters
  • en onvoldoende focus in het middenspel.

OK dus weer het uitstekende boek van Silman over “imbalances” boven halen … maar dat zal voor later zijn …  nu een weekje rust want volgende zaterdag begint het 2-e West-Flemish Open!

Verder was het een zeer aangenaam toernooi.  Het weer zat redelijk mee, mijn Monique was deze keer  mee, zoon Stefan, dochter Sylvie en moeder, en enkele vrienden brachten een bezoekje aan het toernooi om me aan te moedigen, de restaurantjes waren top en de mosseltjes heerlijk.

Over Jacky "l'homme au capio"

Avatar foto
Ooit clubkampioen geweest en met 2025 Elo de expertklasse bereikt. Na 28 jaar volledige stop (om beroepsredenen en andere interessevelden) terug de schaakstukken vanonder het stof gehaald en de eerste twee jaar heel wat Elo punten ingeboet. Ondertussen weer trouwe "Caïssa lover" die op menig internationaal toernooi in Noord Frankrijk als deelnemer te zien is (mijn nieuwe passie na mijn basket periode). Ambitie: fun en toch weer die 1800 grens bereiken (maar nu FIDE)! En dan zien we wel ;-)

Bekijk ook

Clubkampioenschap Poule 1 – Klassement

Naam ELO Land Ptn 1 Danneel Geert 2020 BEL 10.0/11 2 Deknuydt Claudy 1859 BEL …

Eén reactie

  1. Avatar foto

    Uiteindelijk verlies ik maar 21 Elo punten. Mijn tegenstander in ronde 7 blijkt toch geen Fide klassement te hebben. Oef!

    Oei verleden week gaf men die tegenstander toch een Fide rating voor augustus … het wordt dus toch – 35 😉