Ronde twee van de poules werd vrijdagavond afgewerkt. Enkele verwachte resultaten en enkele minder verwachte resultaten waren het gevolg!
Poule A
Jean leerde vrijdagavond wat een klok is. Vijf minuten voor de forfait stormde hij de zaal binnen om zijn eerste zet tegen Niels te spelen. Daarna was hij zo gehaast dat hij in twee minuten ruim 10 zetten speelde. Jean speelde enkel standaardzetten en dacht niet lang na, wanneer Niels afweek. Daardoor kreeg hij het deksel op de neus. Hij dreigde een paard te verliezen en zijn enige tegenkans was om voor eeuwig schaak te gaan. Een stuk verliezen stond hem niet aan en dus werd het een half punt voor elk.
Duy speelde tegen Bart en daarin werd eerder voorzichtig gespeeld. Na wat afruilen kreeg Bart een sterke loper, maar Duy had ook wat druk met zijn pionnen. Nadat Duy de lopers kon afruilen, was de partij nog niet gespeeld, maar vooruitgang was moeilijk. Daarom stelde Bart remise voor en die werd door Duy aanvaard. Duy haalt zo 1 op 2 tegen twee sterke tegenstanders (Aurèle en Bart). Een knappe prestatie!
Michael speelde tegen Aurèle en kwam merkelijk slechter uit de opening. Aurèle won zelfs een pion. In een poging het tij te keren, offert Michael een paard. Compensatie is er echter niet en daardoor stond Aurèle er met een extra stuk veel beter voor. Uiteindelijk werd het paard een loper en enkele pionnen. Na veel ruilwerk dreigde Aurèle mat. Enkel door zijn enige toren te offeren kon die tijdelijk uitgesteld worden en dus gaf Michael maar op.
Dé partij van de A-poule was wellicht die tussen Ronny en Dave. Een duel tussen twee titelkandidaten. Dave koos ietwat verrassend voor een Philidor-verdediging, die daarna overging in een Russisch-achtige opening. Ronny kreeg het volledige offensief aangereikt en dat bleek een slechte keuze van Dave. In een poging om de positionele achterstand om te buigen werd een paard geofferd, maar Ronny weerlegde aanvankelijk het offer, want hij kon eerst voor een matdreiging gaan. Om die dreiging te stoppen moest Dave meer stukken geven en dus gaf hij maar wijselijk op. Een verrassend snelle nederlaag, die misschien zelfs een invloed kan hebben op de latere titelstrijd!
Poule B
Claudy – Philip was een strijd der titanen. Philip probeerde de boel gesloten te houden, maar Claudy stormde met veel poeha naar voren. Philip kon het alleen maar aanschouwen en zijn stelling viel uiteindelijk in elkaar: winst voor Claudy.
De langste partij van de avond werd gespeeld tussen Frans en Piet. Twee spelers die graag hun volledige tijd gebruiken, dus dat hoeft eigenlijk niet te verwonderen. Frans kwam iets beter uit de opening en slaagde er uiteindelijk in om aanvankelijk één, later zelfs twee pionnen mee te grabbelen. De twee pionnen werden twee vrijpionnen en Piet moest zijn stukken gebruiken om de boel te verdedigen. Dat bleek nagenoeg onmogelijk en Frans kon doorstoten. Frans wint.
Jonas speelde een solide wedstrijd tegen witspeler Brecht. Na de opening koos hij voluit voor het offensief en Brecht leek te plooien. Jonas toonde enkele leuke combinaties, maar die bleken telkens een tikkeltje onnauwkeurig. Hij kwam zo een pion achter te staan, maar won die later terug. Wanneer Brecht voor de tegenaanval kiest, kan Jonas een dubbele aanval met de koning forceren. Brecht probeerde een laatste tegenaanval, maar die was zeer onnauwkeurig. Een tussenschaak later won Jonas een volle toren en de wedstrijd was gespeeld. Althans, zo zou het KUNNEN gegaan zijn. Jonas zag de tussenschaak over het hoofd en ruilde een stuk af. Daarna stelde Brecht remise voor en Jonas aanvaardde. Voorbarig, want Jonas had de overhand in het eindspel. Een gewonnen of een verloren half punt? Beiden bleken achteraf toch tevreden met het half puntje.
Volgende week…
… nemen Geert Verslype en Niels het tegen elkaar op. Maar ook Steve-Ronny belooft spektakel! Zal het Franse duel Jean-Duy vuurwerk leveren of baart de berg een dode mus? Maar ook voorzitter Bart zal uit zijn pijp moeten komen tegen Michael (Tip: c4 wordt 99,9999999…% zeker gespeeld 🙂 ) na het onverwachte puntenverlies.
En in de B-poule neemt Philip het op tegen Frans, schijnbaar David tegen Goliath, maar won David uiteindelijk niet? En Jacky-Piet kan dé spectaculairste match van de avond worden…
Afwachten tot volgende week!
Bekijk hier de klassementen (Poule A – Poule B) en de uitslagen (Poule A – Poule B)!
Vorige week kreeg u geen verslag, maar dat maken we deze week goed met een dubbel verslag!
De openingsronde werd alvast geen verkenningsronde, want er werd keihard gestreden voor de knikkers.
Poule A
Daves eerste partij was die tegen Christian. Na een combinatie bleek Christian onnauwkeurig te hebben gerekend en verloor hij een stuk. Met een stuk extra laat Dave normaal niets liggen en dus gaf Christian op.
Verder speelde Aurèle tegen Duy en die partij verliep zeer evenwichtig. Na het ruilen van enkele stukken hadden beide heerschappen nog een toren en een loper over. Elk een loper van een ander kleur. Theoretisch gezien remise, tenzij een opening kon gevonden worden. Aurèle deed hard zijn best, maar kon geen gaatje vinden. Uiteindelijk kwamen ze dan ook een remise overeen.
In een strijd tussen de ‘voorzitters’ speelden de voorzitter tegen de jeugdvoorzitter. Bart begon met het obligate c4 en Niels deed zijn best om Bart het leven zuur te maken. Aanvankelijk slaagde hij daar niet zo goed in en Bart kreeg het offensief. Door enkele onnauwkeurigheden kon Bart niet door Niels’ stelling breken. Daarop stelde Niels remise voor, maar dit werd geweigerd door Bart. Wat later verloor Bart een pion na een blunder(-tje). Toen was het fulltime verdedigen geblazen voor de grootmeester der remises. Niels probeerde zijn (geïsoleerde) pion -te snel- te laten oprukken. Daardoor kon Bart de achterstand herstellen. Daarna stelde Bart remise voor. Niels weigerde wegens zijn gigantische tijdsvoordeel. Anderhalf uur op de klok over, terwijl Bart het moest stellen met tien schamele minuten. Bart moest dus -noodgedwongen overschakelen in een blitzmodus. En Niels? Die blitzte domweg mee en gaf daardoor zijn enige voordeel weg. In het blitzen kon Bart een paardvork op koning en toren zetten, waarna Niels zelfs geen remisevoorstel meer overwoog. Van 0,5 naar 0 naar 0,5 naar 1 naar 0,5 naar 0 in één partij dus!
Poule B
Claudy gaf Brecht nagenoeg geen kans om in de partij te komen en trok direct van leer. Brecht verloor meerdere tempi (tempo’s?) door met zijn loper een heuse wandeling te -moeten- maken. Daarna stond Claudy véél beter en was het slechts een kwestie van techniek. Claudy aarzelde niet en gaf de genadestoot.
Bas speelde tegen Jacky en had zichzelf beloofd om kost wat kost g4 te spelen. Hij speelde g4 en het bleek niet goed te zijn. Dus werd de -in Bas’ redenering- overbodige pion vakkundig geslachtofferd. Het zou echter Bas niet zijn als hij daarna de scheve situatie niet recht trok. Na enkele keren te ruilen, gaf Jacky een stuk af. Uiteindelijk kon dat geminderd worden tot een kwaliteit. Een kwaliteit tegen een pion. In principe een voordelige situatie voor Bas, maar hij aanvaardde toch de remise voor de zekerheid. Een wijze redenering als je bv. kijkt naar Niels…
In poule B
Ronde2: Kleine bemerking bij Brecht-Jonas. Jonas kwam slecht uit de opening want zijn koning moest in het centrum blijven. Toe kon Brecht met een kleine tactic een zuiver stuk winnen maar zag het niet en verkoos pionwinst wat uiteindelijk, na veel wederzijdse foute’n op remise uitdraaide.
Ronde1: Bas-Jacky Het stuk werd niet gewonnen maar Jacky zette het gewoon “en prise”. Remisevoorstel was er eerst door Bas wat Jacky weigerde maar de zet erna stelde jacky zelf de remise in de overtuiging dat spelen met een kwaliteit méér uiteindelijk gemakkelijker was voor Bas wat hij direct aanvaardde.
Over Brecht-Jonas: Toch was de winst een 100%-zekerheid voor Jonas na een tussenschaak, dus het is en blijft een jammerlijke zaak…
Al was het over de wedstrijd gezien wel een terechte remise. Maar de fouten waren niet op één hand te tellen, idd…
Jonas stond wel eerst verloren … stukverlies zonder compensatie en game over!
Correctie: lees …Remisevoorstel was er eerst door Jacky wat Bas weigerde maar de zet erna stelde Bas zelf remise voor, in de overtuiging dat … voor Bas, aanvaardde Jacky direct.