woensdag 8 februari 2023

Ronde 7: Beslissing volgt later…

Op papier waren er maar weinig beslissende wedstrijden, maar de praktijk verschilt zoals gewoonlijk van de theorie.

A-klasse

 Ondanks dat de voorzitter één van zijn favoriete openingen (Siciliaans) kon spelen, verkoos hij om snel de theorie te verlaten. Claudy, die wellicht had afgekeken van Geert Danneel, strafte het hard af. Na 23 zetten was mat onafwendbaar. 1-0 voor de regerende clubkampioen.

In de andere wedstrijden won Ronny van Aurèle. Dave had eerder al de wedstrijd tegen Frans gespeeld en gewonnen. Hierdoor komt Ronny alleen op kop te staan met nog één inhaalwedstrijd te spelen. Geert volgt een half punt later (één inhaalwedstrijd) en Aurèle sluit verrassend de top-drie af (één inhaalwedstrijd). Claudy telt echter ook 5 punten en heeft nog vier inhaalmatchen gepland! Bart blijft laatste en telt een half punt achterstand op Dave, die weliswaar nog twee wedstrijden in te halen heeft, maar de hoop op een zevende titel moet wegbergen.

B-klasse

 In de B-reeks werd één wedstrijd niet gespeeld. Etienne-Jacky ging wél door. Na een Franse opening volgt een theoretische fout (de pion op g7 wordt geslagen) door Etienne. Jacky kent de theorie duidelijk genoeg en zet Etienne onder druk. Etienne krijgt zo een ontwikkelingsachterstand en later verliest hij daardoor een pion. Nog wat later volgt een stuk en de match is over and out.

In de andere wedstrijden verloor Jonas van Philip en Christian verschalkte Renaat. In het klassement zorgt de niet-gespeelde clash tussen de leiders ervoor dat Jacky zijn wagonnetje kan aanhangen. Het volledige podium telt nu 6 punten, maar qua nog te spelen wedstrijden is het als volgt: Jean (2), Geert (1) en Jacky (1). Daarna volgt Philip (1 match achterstand) met vier punten. Renaat blijft voorlopig laatste.

C-klasse

 In de C-klasse stond de top-vier tegenover elkaar. Leider Niels speelde tegen nummer vier Brecht. En de strijd tussen de derde en de tweede beloofde ook vuurwerk.

John kwam positioneel sterker uit de opening, maar hij kon (mede door Duy’s spel) het niet afmaken. Overtuigd dat de pionnenstructuur van wit voldoende was om te winnen, begon John te ruilen. De strijd van 5 pionnen tegen 5 pionnen werd zelfs een 5-4-strijd, wanneer John één van die pionnen kon ‘schaken’ (heeft u ‘m?). Wat later volgde een blunder van John waardoor hij niet alleen een pion verloor, maar Duy ook een verbonden vrijpion cadeau gaf. Wanneer die doorbrak, was het verhaaltje uit. Duy kruipt door het oog van de naald en plaatst zichzelf iets comfortabeler op de tweede plaats.

Na 9 zetten in het vierpaardenspel kreeg Niels een pion cadeau van Brecht, waarna de dames geruild werden. Vier zetten later blunder Niels waardoor de pion voorsprong weggegeven wordt. Wat later blundert Brecht na een combinatie die hij zelf opzette een pion terug weg. Enig nadeel: het betreft een geïsoleerde, gepasseerde pion voor wit. Bijna onmogelijk om te behouden en makkelijk om op te jagen. Niels probeert alle trucjes, maar verzwakt daarbij wel zijn stelling. Wanneer Brecht de pion terug lijkt te kunnen nemen, maakt hij een rekenfout. Hierdoor verliest hij zijn paard. In een poging om het paard te behouden, verliest hij echter een volle toren. Opgave volgde daarna snel. De wedstrijd vind je hieronder terug, andere wedstrijden kun je steeds doorzenden in PGN-, txt- of andere formaten naar info@hetwittepaard.be.

Volgende week

 … staat er een inhaaldag op het menu. Volgende wedstrijden moeten nog gespeeld worden:

A-reeks Deknuydt Claudy (5.0) Van Eert Frans (3.0)
Meijfroidt Bart (1.5) Harteel Dave (2.0)
Harteel Dave (2.0) Deknuydt Claudy (5.0)
Deknuydt Claudy (5.0) Hanssen Ronny (7.0)
Meijfroidt Bart (1.5) Lenoir Aurele (5.0)
Feys Guy (4.0) Deknuydt Claudy (5.0)
Danneel Geert (6.5) Feys Guy (4.0)
B-reeks Thibaut Christian (3.5) Gesquiere Philip (4.0)
Vandeputte Jonas (3.5) Demaeght Etienne (3.5)
Vandeputte Jonas (3.5) Lucas Jean (6.0)
Thibaut Christian (3.5) Mahieu Jacques (6.0)
Lucas Jean (6.0) Verslype Geert (6.0)
C-reeks Le Duy (4.5) Leuridan Brecht (3.0)
Quintelier Bart (1.0) Leuridan Brecht (3.0)
Vanheste John (3.5) Geryl Niels (7.0)
Le Duy (4.5) Geryl Niels (7.0)
Vanheste John (3.5) Rock Sebastien (2.0)
Le Duy (4.5) Rock Sebastien (2.0)

Over Niels

Niels is al jarenlang jeugdvoorzitter. Tot op heden won hij enkele titels in de A-, B- en C-klasse, alsook blitz- en doorgeeftitels. Hij werd ook enkele keren verkozen tot Schaakpersoonlijkheid van het jaar. Naast de bezigheden met de jeugd, is hij ook secretaris en technisch webmaster van onze club. In het echte leven is hij actief in de IT-wereld.

Bekijk ook

Clubkampioenschap Poule 2 – Klassement

Klassement Poule 2 1 Thibaut Christian 1484 9.5 / 11 2 Robinson Michael 1456 8,5 …

Eén reactie

  1. Avatar foto

    Er kan nog zoveel gebeuren ….