zondag 26 maart 2023

Speeldag 11: Izegem 2 – Veurne 2

En toen was er … Izegem 2 – Veurne 2

In de auto zagen we het helemaal zitten. Hun gemiddeld Elo zat onder het onze en we dachten dat een 4-0 wel kon.  Dromen mag toch?

Op bord 4 werden we evenwel al vrij snel ontnuchterd en hierbij het relaas van Renaat:

Ik kom uit tegen Laurens Plets, een jonge speler van 14. Ik ben 41, dus dat is inversie. Hij heeft een T-shirt aan van ACDC en haar dat net iets langer is dan het mijne. Na drie zetten sta ik al schaak. Ik blijf de hele partij in de verdrukking. Van de 8ste tot de 12e zet spelen we een combinatie waar ik een pion achter kom, die te vermijden was. Ik kom in een eindspel met 4 pionnen tegen 5, maar in een combinatie waarin elk een toren en een paard verliezen, zou ik met 3 tegen 5 pionnen achter komen. Ik geef op. De youngster wint tegen me en ik zet onze ploeg onder enorme druk. Ik zou beter beginnen pingpongen.

Ondertussen heb ik op bord twee met wit mijn tegenstander in de tang na een ietwat voortvarend f5. Mijn toren komt vervaarlijk op e6 de geïsoleerde pion op e7 blokkeren met zicht op zowel dame- als koningsvleugel. Ik zie er niet veel meer in dan een schamele pionwinst, maar mijn tegenstander kraakt en laat een ondekbare mataanval toe. Veurne back in the race.

Op borden 1 en 3 is het heel spannend, Aurèle weigert tot tweemaal toe het remise-aanbod van Tarcis, ik vrees even dat ons eerste bord zijn eigen wet zal ondergaan, want ik geef niet veel meer voor zijn kansen, of iets beter gezegd, ik verstond er geen chique van, maar dat overkomt mij bij Aurèle wel meer. Maar -as usual – vindt ons eerste bord wel wat complicaties, en haalt er toch nog remise uit. Aurèle weet mij op de terugweg in de auto nog te vertellen dat hij misschien nog te vroeg remise heeft gegeven.

Bruno speelt op bord drie een heel spannende partij, maar zijn vermaledijde geïsoleerde pion op e6 speelt hem serieuze parten. Het is op het scherp van de snee, maar uiteindelijk moet Bruno zwichten voor een mataanval.

2.5-1.5 verlies dus voor Veurne en dat is jammer. We hadden zicht op een 4e plaats, maar dat is nu verkeken, we eindigen 5e, met evenveel bordpunten als de tweede!

In elk geval heb ik weer een leuke schaaknamiddag gehad met ons 2e ploegje!

De cijfers

izegem 2 - Veurne 2

Klassement

R11-veurne2

En hoe het Veurne 1 verging… lees je in het verslag van Dave!

Uw reporter ter plaatse,

Guy

 

Over Guy

Avatar foto

Bekijk ook

Zomernieuws VI

Traditioneel gaat de laatste week van augustus het schaakfestival van Dieppe door de 14-e editie …