woensdag 22 maart 2023

Speeldag 2 Liga: Jeugdig offensief

Lenoir Aurèle (1791) – Maddens Martijn (2038) 0-1

Met zwart  toch de hoger geklasseerde speler het behoorlijk lastig gemaakt.

Maar na een verkeerde voortzetting dan toch het punt moeten afgeven.

Daniël Verbeke (1629) – Piet Decock (1669)  0-1

Wit had duidelijk offensieve bedoelingen want na een achttal zetten had hij het centrum goed bezet en zijn stukken waren bijna allemaal op mijn koningsvleugel gericht. Een tegenaanval met stukkenruil (loper, paard, toren) leverde mij een centrumpion op. Wit bestookte de zwarte dame en had een licht initiatief. Een tweede pion veroveren leek aanlokkelijk maar na heel lang nadenken besloot zwart de stelling te verstevigen door vitale velden te bewaken. Toen een witte toren infiltreerde kon een zwart tussenschaakje blijvend sluimerend gevaar creëren. Een (hoogst speculatief) torenoffer met schaak sloeg in als een bom en leek op het eerste gezicht de zwartspeler na een aftrekschaak de dame te kosten, maar bij nader inzien had wit zich te rijk gerekend. Het eerste offer mocht aangenomen worden, het tweede niet en na secuur verdedigen dreigde de witspeler negen zetten later mat te lopen.

Masset Serge (1346) – Verslype Geert (1481) 0-1

Mijn tegenstander speelt Joegoslavisch met de grote rokadevariant (zo wordt mij achteraf verteld). Enfin, ik stond al gauw een pion voor, dan nog een tweede en daarop win ik een kwaliteit door een foutje.

Hij heeft zich nog verweerd als een leeuw, maar kon een promotie niet meer afwenden waarop hij opgaf.

Da Silva Heleno Jorit (1348) – Gesquiere Philip (1484) 1-0

Gelijke stelling met elk koning, 5 pionnen en toren. Mijn jeugdige tegenspeler heeft dan een genadeloze doorbraak kunnen voeren wat mij zwak maakte en tot verliezen bracht.

Vanassche Renaat (1265) – Vermeulen Regina (1169) 0.5-0.5

Ik werd in Veurne opgehaald door Aurèle in z’n mooie wagen. Hij was enkele minuutjes te laat. Ik panikeerde al dat er geen duidelijke afspraken gemaakt werden. Ik sms’te al naar voorzitter Bart. Zonder noemenswaardige problemen zijn we aan de schaaklokatie geraakt op tijd in Gistel. Op voorhand had ik gedacht dat het een lange, zware partij ging worden. In de opening kwam ik een aantal ontwikkelingszetten voor. Maar er was een verzwakking in mijn stelling, een achtergebleven pion. Toen ze haar stukken kon ontwikkelen , bleek dat een grote verzwakking. Zij rokeerde op de achtste zet, ik op de twaalfde. Die verzwakking heb ik kunnen oplossen, maar ik kreeg dan een gelijkaardige verzwakking op de linkerflank. Ik moest een pion laten nemen door haar paard. Ik had een pion achterstand en probeerde nog remise te halen. Dan kwam er een combinatie, waar ik een kwaliteit verloor. Ik haalde een pion op twee zetten later.  Met een kwaliteit achter tegen een pion voor deed ik een wanhoopsaanval met een toren, paard en loper op haar koning. Ik stelde dan remise voor, en Regina aanvaardde. Het was leuke namiddag.

Gryson Wilfriedt (1313) – Leuridan Brecht (1221) 1-0

Op de 2de ronde van de liga in gistel kon ik niet present zijn.  Dus moest ik mijn wedstrijd inhalen op een vrije zondag.  Ik ben daarvoor naar Oostende getrokken.  Ik en mijn tegenstander Wilfriedt speelden in het schaaklokaal van Pion 68.  En nu de partij: Deze keer werd het een andere opening dan ik gewend ben.  Na de 3de zet speelde ik c5.  Iets wat ik later in mijn spel bemoeilijkte o.w.v. mijn pionstelling.  In het middenspel ging alles goed, met wat ruilen dan stukken tot ik besliste b5 te spelen.  Daardoor kwam ik een pion minder te staan.  Wit zette  z’n toren op een rij en ik kwam in een moeilijkere positie te staan.  Mijn paard deed een aanval op toren en tevergeefs zette ik mijn paard vast zodat wit mijn paard kon wegslaan.  Met een pion en paard minder en een te verdrukte stelling heb ik er dan maar de brui aan gegeven.

Over Brecht

Avatar foto
Brecht werd kampioen in de C-klasse in 2011. Daarnaast is hij ook secretaris van de club en zorgt hij voor de wekelijkse nieuwsbrief. In 2008 werd hij Schaakpersoonlijkheid van het jaar.

Bekijk ook

Liga Brugge Ronde 6

Hier het verslagje van de voorlaatste speeldag van Liga in Brugge: Piceu Jarid – Lenoir …