vrijdag 9 juni 2023

Un Belge à l’Open vétéran de la Ligue Nord – Pas de Calais

Voor de eerste keer werd door “La ligue d’échecs de la Région Nord-Pas de Calais” een veteranen toernooi (+60) georganiseerd in Grande –Synthe. Een 7-rondig Zwitsers event gespreid over 6 dagen en beperkt tot 32 deelnemers.  Het “Witte Paard” wordt er vertegenwoordigd door Jean (traditioneel geassisteerd door secondant Canelle) en Claudy . Gezien weer dicht van huis en ik toch al als een Fransman geassimileerd wordt in de Noord-Franse Regio heb ik ook maar mijn toelating tot deelname gevraagd met als argument dat in een Open iedereen kan deelnemen (desnoods sloot ik mij aan bij “Le Coin de l’échiquier Grand-Synthois”maar dit bleek uiteindelijk niet nodig). Drie Veurnse paarden dus.  Te elfder ure kon ik nog mijn toernooivriend Lucien ompraten om zich ook in te schrijven. Uiteindelijk daagden er slechts 13 deelnemers op (dagelijks een bye dus … spijtig).

Ronde 1. Met wit tegen Fide 1841. Hollands.  Ik kom zonder kleerscheuren uit de opening.  Mijn kansen liggen op de damevleugel, zwart speelt op een koningsaanval.  Na beveiliging van mijn sterk onder druk liggende koningsvleugel probeer ik de damevleugel open te breken.  Onterecht blijkt want in de post mortem kwam Houdini met een dubbel stukoffer op de proppen.  Noch mijn tegenstander noch ikzelf  hadden deze “computer move” gespot.  De man gaat gewoon verder met zijn koningsaanval en ziet zelf de tijd rijp voor een stukoffer. Nu geeft Houdini mij gelijk en na secuur verdedigen kan ik mijn materieel voordeel verzilveren.  1-0 en een goede start voor mij.  Mijn tegenstander komt in het verder verloop van het toernooi deze nederlaag blijkbaar niet meer te boven.

Dubbele ronde op dag 2

In ronde 2 met zwart tegen Fide 1923 en winnaar van het toernooi. E4 … Frans dus.  Mijn slechte loper kost mij de partij. Ik zal hier niet verder op in gaan … (geheime huisanalyse die nog van pas zal komen).

Ronde 3 met wit tegen Fide 1761.  Engels  c4-c5 … ik vermijd verdere symmetrie maar na massale stukkenruil blijft er niets over dan remise overeen te komen.

Ronde 4 (weer) met zwart tegen Fide 1718.   En weer Engels.  Deze keer kies ik een variant waar ik met wit ook last mee heb en behaal zonder problemen een remisestelling.

Ronde 5 met wit tegen Fide 1770.  Engels. In de opening offer ik een stuk uit positionele overwegingen. Mijn tegenstrever vindt het juiste antwoord niet en ik win mijn stuk terug met een betere stelling en een pion méér. We komen remise overeen. Iets te vlug misschien want met een pion voor moet je gewoon doorspelen. Bij thuisanalyse bleek dit echter niet zo evident te zijn … en toen kwam aan het licht dat het stukoffer ook niet sluitend was en met correct tegenspel van zwart, het eigenlijk wit is die moet vechten om remise te houden.

Ronde 6.  In een toernooi met een beperkt en oneven aantal deelnemers riskeer je dus een bye en dat viel mij te beurt in ronde 6.  De Jean en nog een andere speler staan in prestatie wel achter mij maar mijn lagere Elo gaf de doorslag. Dura lex sed lex!

Ronde 7.  In de slotronde verloren met zwart van Fide 1892.  Damegambiet … na goeie opening mijn licht voordeel verspeeld en door agressief spel gepoogd om het initiatief  te krijgen.  Ondertussen weefde mijn tegenstander een matnet.
Het toernooi werd gewonnen door Serge Weill Fide 1923 met 5,5 uit 7. Jean eindigt 4-e met 4,5, Claudy 7-e met 4 en ikke 9-e met 3,5. Toernooivriend Lucien (die ons clublokaal bezocht op vrijdagavond) eindigde 12-e met 1,5.  Volledige details vind je hier

Mijn conclusie:

  • Zeer sympathiek en sterk toernooi met perfecte organisatie! Hopelijk wordt het volgend jaar verder gezet en neemt het aantal deelnemers toe. Op mij kunnen ze in ieder geval rekenen.
  • De paringen waren mij weer niet genadig (ongelukkige bye in ronde 6 en ik speelde tegen geen enkele speler die een lagere Elo had dan ik … maar dat heb ik eigenlijk liever)
  • In 2 partijen had ik verder op winst kunnen spelen i.p.v. remise te aanvaarden
  • Toch mooie toernooi prestatie van 1755
  • Ik heb ook de grootste Elo winst van het toernooi: + 23 punten
  • En … ik kreeg een formele vraag om voor Grande-Synthe aan te treden in de Franse Interclubs in 4-e nationale (8 borden a.u.b.). Ik overweeg dit … voor de data die niet samenvallen met de Belgische IC natuurlijk 😉

Jacky “l’homme au capio”

Over Jacky "l'homme au capio"

Avatar foto
Ooit clubkampioen geweest en met 2025 Elo de expertklasse bereikt. Na 28 jaar volledige stop (om beroepsredenen en andere interessevelden) terug de schaakstukken vanonder het stof gehaald en de eerste twee jaar heel wat Elo punten ingeboet. Ondertussen weer trouwe "Caïssa lover" die op menig internationaal toernooi in Noord Frankrijk als deelnemer te zien is (mijn nieuwe passie na mijn basket periode). Ambitie: fun en toch weer die 1800 grens bereiken (maar nu FIDE)! En dan zien we wel ;-)

Bekijk ook

Clubkampioenschap Poule 1 – Klassement

Naam ELO Land Ptn 1 Danneel Geert 2020 BEL 10.0/11 2 Deknuydt Claudy 1859 BEL …