zondag 26 maart 2023

Jacky@Chess: “Very focused” op het 35-e internationaal Kersttoernooi van Béthune

Voor de 35-e keer! werd het befaamde Kersttoernooi van Béthune ingericht van 26 tot 30 december. Een 9-rondig Zwitsers event in 3 reeksen ingedeeld, gespreid over 5 dagen (dubbele ronde per dag dus, behalve op de laatste dag, en 1u30 + 30 sec per zet). Ik neem deel aan het C toernooi (<= 1700 Elo). Persoonlijk verwachtte ik veel van dit toernooi. Ik had er immers de titel van beste veteraan te verdedigen (zou de 3-e keer op rij zijn), een prijs in de Elo-klasse < 1600 was mogelijk en waarom niet simpelweg het toernooi winnen.  Zoals elk jaar was er weer een talrijke en sterke opkomst, 214 in totaal in de 3 reeksen waarvan 1/3 Belgen! De C reeks omvat 73 spelers en was dit jaar uitermate sterk: enerzijds veel spelers (veteranen als ik) die van Elo 2000 afgezakt zijn, anderzijds jonge talenten die sterk ondergewaardeerd zijn maar het jaar erop steevast promoveren naar de B en zelfs de A-reeks en dan nog een pak senioren van rond de 1600 die niet te onderschatten zijn.

Jean (traditioneel geassisteerd door secondant Canelle) treedt aan in het B toernooi ( > 1700 – < = 2000 Elo).

Ronde 1 met zwart tegen Fide 1358, Frans de ruilvariant. Ik probeer de symmetrie te doorbreken maar de positie blijft materieel in evenwicht. Mijn pionnenformatie is wel duidelijk beter. Ik mis de kans om dit voordeel verder uit te bouwen en moet berusten in remise.

In ronde 2 met wit tegen Fide 1103. Engels, deze keer let ik beter op, bouw mijn positie beetje bij beetje op om uiteindelijk met een positioneel pion- en kwaliteitsoffer de winst te forceren. Het had wel iets sneller gekund zegt Houdini achteraf.  Allez met 1,5 op 2 toch geen slechte start.

Ronde 3 met zwart tegen Fide 1527. Andermaal de ruilvariant en opnieuw doorbreek ik de symmetrie met als gevolg dat ik deze keer moet vechten voor remise wat het ook wordt.

Ronde 4 met wit tegen Fide 1335 (een jonge gast, zijn nationale Elo is al 1600). Engels: uitgebreid centrum met “space” voordeel tegen fianchetto opstelling. Ik geraak er niet door. Remise.

Ronde 5 met zwart tegen veteraan Fide 1537. Hij verrast me met f4 Bird … dat is lang geleden. Scherpe aanval, ik vind wel de juiste zetten maar het kost enorm veel tijd. Weeral remise.

Ronde 6 met wit tegen jong talentje Fide 1473. Engels, het mannetje speelt supersnel de openingszetten. Maar ik ken ze ook 😉 Plots wijkt hij af. Nu neem ik mijn tijd zoals het hoort als men afwijkt van de theorie.  We zijn aan zet 12! En ja hoor ik vind een mooie combinatie van 3 tactics (onvoldoende verdedigd stuk, Koning nog in het centrum en vork). Het mannetje barst uit in tranen en geeft meteen op. Het was hem teveel. Ik ben er het hart van in.

In ronde 7 krijg ik met zwart weer zo’n jonge gast Fide 1491. Frans … scherp!  Ik denk dat ik hem vast heb … en Houdini bevestigt dat achteraf.  Het positioneel offer dat de partij zou beslissen zie ik echter niet (hij ook niet).  Het verwatert en ik ben tevreden met remise.

Ronde 8 met wit tegen jong talentje nummer 4. Engels: ik kom een pion voor maar 4 dagen na elkaar een dubbele ronde heeft mij afgemat.  Ik besluit maar in remise.

En dan de slotronde.  Ik kom uit met zwart tegen een veteraan met Fide 1647. Wij komen beiden nog in aanmerking voor de veteranenprijs. Het is dus alles of niet. Via zetverwisseling kan ik de partij naar een Franse doorschuifvariant loodsen. Het is scherp! Hij valt aan op de koningsvleugel maar ik maak het hem zeer lastig op de damevleugel. Ik win er de kwaliteit en mijn koningsvleugel is mooi geconsolideerd. De man speelt nu alles of niets aan een blitz tempo en ja hoor ik doe hieraan mee … en doe enkele minder productieve zetten om mijn dame naar de koningsvleugel te repatriëren. Een massale afruil van de stukken had me echter simpelweg de winst opgeleverd. Ik kom nog net op tijd om zijn aanval te blokkeren maar moet wel een stuk offeren om een “fortress” op te stellen die remise verzekert. En op dat moment doe ik mijn enige blunder van het toernooi! Spijtig want het was één van mijn beste partijen van het toernooi en het gaf me het goed gevoel dat ik de Franse verdediging nu wel grondig onder de knie heb.

Slotbeschouwingen

Ik eindig met 5 uit 9 op de  24-e plaats (gedeeld 23-e) op 73 deelnemers. 6 remises (ietsje teveel), 2 winstpartijen en 1 blunderpartij die mijn goede prestatie teniet doet. Op Elo-niveau boet ik 23 punten in . Winnaar in de C werd Lebret Loriane met 7,5 uit 9. Gedetailleerde resultaten van het toernooi vind je hier.

Jean eindigt met 3,5 uit 9 op de 66-e plaats (gedeeld 60-e) in de B en verliest 30 Elo punten. Details via deze link.

In de A werd de Russische GM Igor Naumkin (gedeeld)eerste op 58. Volledig overzicht vind je hier.

Verder veel goede herinneringen aan de aangename momenten met de sympathieke collega’s tijdens en ‘s avonds na de partijen 😉

Jacky “l’homme au capio”

Over Jacky "l'homme au capio"

Avatar foto
Ooit clubkampioen geweest en met 2025 Elo de expertklasse bereikt. Na 28 jaar volledige stop (om beroepsredenen en andere interessevelden) terug de schaakstukken vanonder het stof gehaald en de eerste twee jaar heel wat Elo punten ingeboet. Ondertussen weer trouwe "Caïssa lover" die op menig internationaal toernooi in Noord Frankrijk als deelnemer te zien is (mijn nieuwe passie na mijn basket periode). Ambitie: fun en toch weer die 1800 grens bereiken (maar nu FIDE)! En dan zien we wel ;-)

Bekijk ook

Clubkampioenschap Poule 1 – Klassement

Naam ELO Land Ptn 1 Danneel Geert 2020 BEL 10.0/11 2 Deknuydt Claudy 1859 BEL …