vrijdag 9 juni 2023

17-e Tournoi International d’Echecs de Fenain … quand la grippe vous terrasse!

Van 21 t/m 24 februari greep het 17-e Internationaal toernooi van Fenain plaats. Dit 7-rondig Zwitsers open toernooi telde dit jaar 55 deelnemers. Een sympathiek toernooitje zonder GM en IM waar ik traditioneel goed presteer.  Met mijn februari Fide rating van 1599 start ik op de 16-e plaats. Mee strijden voor een prijs in de <1600 categorie zit er dus dik in. De veteranenprijs ligt moeilijker. Ik zit wel in Elo-groep 1 wat betekent dat ik de eerste 2 ronden 1 fictief punt bijkrijg voor de paringen (systeem Haley). Het speeltempo is 1u30’ + 30” per zet voor gans de partij.

 

Ronde1: Met wit tegen Fide 1908. Kom goed uit de opening. Heb een klein voordeel en neem bezit met mijn twee torens van de enige open lijn. Blunder (bij +7 zegt Houdini) in gewonnen eindspel. Van twee gewonnen varianten analiseer ik de beste en zie dat die wint maar mits pionoffer. De tweede wint ook maar analiseer ik niet volledig. Ik kies voor die variant omdat er geen pionoffer nodig is.  Blijkt wel de moeilijkste te zijn en ik ga in de fout maar kan toch remise houden zegt Houdini. Ontgoocheld maak ik een beslissende fout en geef de partij weg. Spijtig.

Vanaf dag 2  dubbele ronden.

Ronde2: Met zwart tegen Nationale Elo 1280, mijn eerste ervaring met een “slechtziende” speler. Speciale spelregels en toch iets speciaals met al die “kijkers” rondom u. Hulp van een assistent is mogelijk op vraag van beide spelers. Ik win een pion in de opening en de rest is techniek maar dan hele goede want die speler “zag” toch veel (won met zwart in ronde 1 van Fide 1491!) 0-1.

Ronde3: Nu geen fictieve punten meer. In de namiddag speel ik met wit tegen Fide 1233, een jonge gast. In de opening win ik een pion ten koste van ontwikkeling.  Ik wroet om die pion te behouden en mijn stukken in het spel te krijgen.  De kerel biedt serieus weerwerk.  In het middenspel zie ik een tactic (stukoffer/ongedekt stuk) en win een extra pion.  Van dan af gaat het bergaf voor hem en de buit is binnen. 1-0.

Dag 3, sombere dag … begin van griep, paardenmedicatie om in te dijken maar tast blijkbaar ook mijn concentratie aan.

Ronde 4: Met wit tegen Fide 1863. Kom goed uit de opening en zie op een kritiek moment een scherpe aanval.  Er is echter veel analysewerk en gezien mijn hoofd bonst en mijn neus loopt besluit ik maar op veilig te spelen … en blunder direct een toren weg. 0-1.

Ronde5: Met zwart tegen Fide 1409. De man ruilt alles wat hij maar kan af en in een stelling met winstkansen berust ik toch maar in remise want de ziekte sloopt mij.

Blij dat de dag om is. Weer medicatie, Een warme thee met honing en direct het bed in. Een goede nacht heeft me deugd gedaan en blijkbaar is het geen griep maar een serieuze verkoudheid. Het paardenmiddel heeft wel effect gesorteerd want ik voel mij al veel beter, de hoofdpijn is weg … enkel de neus loopt nog.

Ronde6: gewonnen met zwart tegen Fide 1432. French unusual line met 3.Le3.  Een gambiet! Gevaarlijk als je dit niet kent maar dit zit in mijn repertoire 😉 Het jong talentje maakt geen kans. 0-1.

Ronde7 verloren met wit tegen Fide 1812. Mooie partij. Pionwinst in de opening waardoor tegenstander voorsprong in ontwikkeling krijgt.  Ik kan consolideren en kom met initiatief uit de opening. In een ingewikkelde (om te berekenen) combinatie mis ik de beste voortzetting die mij een extra pion zou opleveren. Ik blijf echter in het voordeel maar moet opletten. In het eindspel met gelijke lopers kom ik in tijdnood en offer mijn loper in de veronderstelling dat mijn verbonden pions het wel zullen halen. Mis! Hij heeft nog een vrijpion op de andere vleugel die ik moet tegenhouden. Zijn loper ondersteunt zijn vrijpion en houdt mijn pionnen tegen op dezelfde diagonaal. Zijn koning kan ze dus komen oppeuzelen. 0-1.

http://www.echecs.asso.fr/ResultatNew.aspx?URL=Tournois/Id/31662/31662&Action=Cl

Mijn evaluatie:

  • Met 3,5 uit 7 eindig ik op de 29-e plaats (gedeeld 22-e). 2 blunders in het toernooi (onvergeeflijk in de eerste partij , “verklaarbaar” door mijn toestand in partij 4).
  • Verlies van 8 Fide punten
  • Maar een coach ontmoet van Fide 2100 die mijn partijen wil analyseren en verslag uitbrengen over mijn “strengths and weaknesses” zodat mijn schaakstudie meer resultaat zal opleveren.

Het toernooi werd gewonnen door Smailovic Omer.  Gedetailleerd resultaat vind je hier.

 

Over Jacky "l'homme au capio"

Avatar foto
Ooit clubkampioen geweest en met 2025 Elo de expertklasse bereikt. Na 28 jaar volledige stop (om beroepsredenen en andere interessevelden) terug de schaakstukken vanonder het stof gehaald en de eerste twee jaar heel wat Elo punten ingeboet. Ondertussen weer trouwe "Caïssa lover" die op menig internationaal toernooi in Noord Frankrijk als deelnemer te zien is (mijn nieuwe passie na mijn basket periode). Ambitie: fun en toch weer die 1800 grens bereiken (maar nu FIDE)! En dan zien we wel ;-)

Bekijk ook

Clubkampioenschap Poule 1 – Klassement

Naam ELO Land Ptn 1 Danneel Geert 2020 BEL 10.0/11 2 Deknuydt Claudy 1859 BEL …

Eén reactie

  1. Avatar foto
    Jacky "l'homme au capio"

    Ik was niet de enige die ziekjes was ook vriend Lucien (VPTD Giesbergen) had er last van!