vrijdag 9 juni 2023

5-ème Festival de Tournois Fermés Fide Olympique Grande-Synthe … une occasion manquée!

 

Van 4 t/m 6 april organiseerde: “Le Coin de l’Echiquier” voor de 5-e keer zijn gesloten Fide toernooi in Groot-Sinten. In 6 groepen van 8 spelers ingedeeld volgens Elo-rating, streden 48 spelers in een enkele Robin round in hun Elo categorie om de titel. Het speltempo is 1u30’ + 30” per zet voor gans de partij (noteren van alle zetten dus verplicht). Verleden jaar kwam ik uit in de C reeks en werd er 4-e, Jean 3-e. Dit jaar is er een reeks méér en zijn de reeksen duidelijk sterker. Ik zit samen met Jean in reeks D … ik wel met de laagste Elo van de reeks, Jean staat op de eerste plaats. De gemiddelde rating van de D reeks is 1684 wat inhoudt dat ik theoretisch 38% kans maak in dit toernooi. Ik schat mijn kansen wel merkelijk hoger. We zullen zien. Bij de aanvang blijkt dat er iemand zijn kat gezonden heeft. Een bye en 6 matchen dus … spijtig … positief voor mij is wel dat ik op dag 2 slechts 2 partijen heb met een ruime tussenpauze. De gemiddelde rating zakt naar 1675 en nu stijgt de theoretische winstkans voor mij naar 40%.

Dag 1 dubbele ronde

Ronde1: Met zwart tegen Wacrenier Jerome (1603). Franse partij ruilvariant met een onorthodoxe Df3. Ik ben een beetje in de war en verspeel de kwaliteit. Ik krijg hiervoor wel wat tegenspel. Beide kampen stonden achtereenvolgens gewonnen en verloren maar wij zijn Houdini niet en dus remise. Jean won van Riquembourg.

Ronde2: Met wit tegen Hüttl Sofie (1670 van de KISK).  Engels … zij overziet in de opening een combinatie  die mij een pion en een scherpe aanval oplevert. Sofie verdedigt stug maar moet een tweede pion inleveren. De rest is “technique”, afruilen, Koning beter opstellen, en de kandidaat vrijpion doen opmarcheren … en de sympathieke Sofie gaf op: 0-1.  Jean remiseerde tegen Duponchel.

Dag 2 met 3  nu 2 ronden voor mij

Ronde 3: Met zwart tegen Dupont Jean-Pierre (1723).  Franse verdediging met voor wit de onorthodoxe 3 Ld3.  Ken dat niet zo goed, kom slecht uit de opening met een serieuze achterstand in ontwikkeling en mijn Koning in het centrum.  Na een verplichte lange rokade volgt vlijmscherp spel.  Ik compliceer de zaken zo veel als mogelijk en dan staan we weer achtereenvolgens gewonnen en verloren. Mijn Koning is belegerd en quasi volledig zonder verdediging maar ik win de kwaliteit voor een pion en de man aanvaardt remise. Jean wint door forfait.

Ronde4: Bye: nu win ik door forfait 0-1.  Jean verliest van Wacrenier.

Ronde5: Met wit tegen Riquembourg Julien (1678).  Engels … antwoord voorbereid met Jean vermoed ik (mijn tegenstander is de voorzitter van de club waar Jean aangesloten is).  Ik kom solide uit de opening maar wordt dan een beetje nonchalant door te vlug te spelen. Dit kost mij een pion zonder noemenswaardige compensatie.  Dan maar mijn trukendoos bovenhalen en voor de tegenstrever tijdvretende zetten plaatsen in een onduidelijke complexe positie.  En het lukt! Om te erg te willen bewijzen dat mijn remisevoorstel geen steek houdt gaat hij in de fout, levert ook een pion in en ik neem nu weer het initiatief.  Uiteindelijk verzand het in remise.  Na de tweede dag sta ik op een mooie 2-e plaats.  Jean verloor deze keer van Hüttl.

Dag 3 dubbele ronde

Ronde6: Met zwart tegen Duponchel Claude (1636). Millner-Barry gambiet.  In een gewonnen stelling stel ik tot 3 x remise voor (ik moet dringend vertrekken om familiale redenen, mijn tegenstander weet dit niet en ik wil die reden ook niet inroepen om remise te bekomen). Mijn tegenstander weigert beleefd.  Ik heb wel nog veel tijd op mijn klok maar weinig op mijn polshorloge.  Ik verpruts dan ook in blitztempo eerst de winst, dan de remise en geef dan op.  Jean wint van Dupont.

Ronde7: Met Wit tegen Jean (1741 the top seed).  Spijtig genoeg heb ik die partij om hiervoorvermelde reden dan moeten forfait geven.

Algemene beoordeling

  • Met deze 5-e opeenvolgende editie blijkt Grande-Synthe een vaste waarde geworden te zijn in de toernooiagenda van le Nord-Pas-de Calais. Dit jaar duidelijk een sterkere bezetting dan vorig jaar.
  • Interessante formule waarin iedereen kans maakt om zijn reeks te winnen.
  • Tournoi “convivial” zoals dat heet in het Frans
  • Uitstekende speelcondities (accommodatie, arbitrage, analysezaal, bar, paaseitjes, …)!
  • En een mooie foto reportage van de sympathieke Stefan Hüttl, de pa van Sofie, via deze link

Schaakevaluatie:

  • 6-e plaats met 3,5 uit 7 inclusief 1 gewonnen en 1 verloren door forfait. Spijtig van die derde dag waar ik niet met mijn volle geest aanwezig was. Een gemiste kans om deze reeks te winnen.Toch een Elo winst van 9 punten maar dat is bijzaak.  Winnaar van de D reeks werd Jean met 4,5 uit 7 en een betere SB en mede dankzij 2 overwinningen door forfait maar toch bravo (hij verliest wel 11 elopunten). Volledige details van de D reeks vindt je hier.
    De resultaten van de overige reeksen via volgende links: A, BC, E, F.
  • Van mijn 5 “gespeelde” partijen won ik er één, verloor ik er één en speelde drie hard bevochten remises en ben tevreden van mijn prestaties.
  • En mijn excuses aan Jean voor mijn onverwachte forfait in de laatste ronde.

Over Jacky "l'homme au capio"

Avatar foto
Ooit clubkampioen geweest en met 2025 Elo de expertklasse bereikt. Na 28 jaar volledige stop (om beroepsredenen en andere interessevelden) terug de schaakstukken vanonder het stof gehaald en de eerste twee jaar heel wat Elo punten ingeboet. Ondertussen weer trouwe "Caïssa lover" die op menig internationaal toernooi in Noord Frankrijk als deelnemer te zien is (mijn nieuwe passie na mijn basket periode). Ambitie: fun en toch weer die 1800 grens bereiken (maar nu FIDE)! En dan zien we wel ;-)

Bekijk ook

Clubkampioenschap Poule 1 – Klassement

Naam ELO Land Ptn 1 Danneel Geert 2020 BEL 10.0/11 2 Deknuydt Claudy 1859 BEL …