Van 4 tot 10 mei ging de 6-e editie van het Internationaal toernooi van Lille door. Met zijn 150 deelnemers aan de start (ietsje minder dan vorig jaar) blijkt dit toernooi een vaste plaats te hebben verworven in de druk bezette Franse schaakkalender. Top seed is GM Gharamian Tigran 2647, in totaal zijn er 26 getitelde spelers! Daarnaast ook een breed deelnemersveld dat ik aankan en dus goed voor mijn Elo progressie 😉 Maar belangrijker is wel dat ik mijn schaakvrienden terug kan ontmoeten. Er wordt gespeeld over 9 ronden in 7 dagen (dubbele ronde op dag 3 en dag 5). Zwitsers syteem (Haley), cadans 1u30’/40 – 30′ +[30”].
Dag 1 ronde 1
Met zwart tegen Dolet Bruno (1160N). Veel valt er niet te vertellen over deze partij. E4 en Franse verdediging, onregelmatige voortzetting van wit en blunder op zet 5. Ik win een stuk. Over en out. Dan maar genieten van het mooie weer in de prachtige “Jardin Vauban”.
Dag 2 ronde2
Met wit tegen Vekemans Denis 1951F. Ook over deze partij valt niet veel te zeggen. Ik was “over confident” (verleden jaar hield ik hem gemakkelijk op remise) en zondigde in de eerste 10 zetten tegen 3 fundamentele openingsprincipes: tweemaal met hetzelfde stuk spelen, de dame te vroeg in het spel brengen en een Koningsaanval inleiden zonder voldoende aanvallend materiaal op die vleugel te hebben. Resultaat: Dame ingesloten en dan maar opgegeven.
Dag 3 (dubbele ronde)
Ronde 3
Een Belgisch onderonsje … met zwart tegen Maddens Martijn van Roeselare Fide 2095. Frans, Winaver, Dg4 scherp. Ik laat inslaan op g7 en dat bleek in deze variant geen goede keuze te zijn. 1-0 maar mijn repertoire is weer een variant rijker. Sympathieke jonge kerel die Martijn.
Ronde 4
Met wit tegen Stéphane Faure Fide 2063. C4 … ik kom uitstekend uit de opening en blijf het initiatief houden. In het kritieke moment zie ik wel de winnende combinatie maar de berekening was te moeilijk en ik durfde die uiteindelijk niet uitvoeren. En zoals dikwijls ga je dan de boot in. 0-1. Bij de “post mortem” analyse kreeg ik wel de uitleg waarom deze zet winnend was. Mijn tegenstander wees me ook nog op een andere mogelijkheid (tactic die ik dan niet gezien had achter het bord) maar minder overtuigend was alhoewel in de analyses dit steeds op winst voor mij uitdraaide. Een gemiste kans maar weer bijgeleerd. Die partij moet ik zeker aan mijn coach voorleggen.
Dag 4 Ronde 5
Met zwart tegen Descatoir Raymond Fide 1012 en de laagst geklasseerde Fide speler van het toernooi (is er nationaal wel veel meer waard) maar oppassen geblazen de man speelt uiterst scherp en hield al een > 1800 op remise. E4 en Frans dus met een ongewone voortzetting Lc4. Ik kom logischerwijze beter uit de opening met een sterk initiatief. De man speelt aan blitztempo en ik doe natuurlijk weer mee en geef zo niet alleen mijn prachtige aanval weg maar kom daarbij zelf in serieuze moeilijkheden. Dan maar de raadgevingen van de coach opvolgen (als je verrast bent, verlaat je plaats ga naar de bar, neem een koffie en gebruik dan je tijd om het probleem op te lossen). Mijn analyse was: aan zijn speeltempo kan de man onmogelijk de varianten berekenen. Dus de zaken complex maken, stukken op het bord houden en combinaties op het bord toveren van meer dan 2 zetten. En ja hoor ik laat een pion instaan die hij gretig neemt … hij zag niet dat ik 4 geforceerde zetten verder via een aftrekschaak een toren won. De rest was dan techniek. 0-1 oef!
Dag 5 (dubbele ronde)
Ronde 6
Met wit tegen Farrington Edward J, een Engelsman met Fide 2024. Engels … ik verlies twee tempi in de opening en kom daardoor in een “cramped position”. Zijn massaal overwegend centrum legt mij volledig lam maar zijn ver opgerukte pionnen kunnen ook zwaktes worden. De man doet het evenwel uitstekend en mijn stelling wordt lastiger en lastiger. Dan maar iets proberen … een combinatie met als sluitstuk een dubbelschaak en ondekbaar mat. De man had die variant niet gezien maar ging niet in op de aangeboden materiaalwinst en deed een afwachtende pion zet die meteen ook onbewust profylactisch werkte en zo mijn combinatie onmogelijk maakte. Daarna werd de druk te sterk en kon ik zonder zwaar materiaal verlies de pion promotie niet meer stoppen. 0-1. Zeer sympathieke jonge kerel die achteraf uitvoerig onze partij analyseerde (leerzaam). Thanks Edward!
Ronde 7
Met zwart tegen toernooivriend en remisekoning Lucien Deschuyteneer Fide 1503. Dat wordt weer Frans. Hij had iets nieuws voorbereid maar besliste uiteindelijk dan toch voor zijn vertrouwde ruilvariant … en ja remise na toch een serieus gevecht. Ik week van elke symmetrie af om de remisebanen te vermijden maar bij een te optimistisch pion opstoot kreeg ik het moeilijk en aanvaardde zijn remise aanbod dan maar.
Dag 6 ronde 8
Met wit tegen een Belg, Louis Vandecasteele Fide 1831. Ik kom uitstekend uit de opening en win op zet 20 een pion. De man zal in tijdnood geraken en ik overweeg om remise aan te bieden. Maar ik denk weer aan de raadgevingen van mijn coach (als je beter staat, niet onmiddellijk beslissen, ga naar de bar, koffie etc. en dan analyseer je de mogelijkheden objectief en geloof in je analyses). En ja hoor weer werkt het: ik doe voor de eerste keer een positioneel stukoffer voor een pion (en ik stond er al één voor). Mijn dreigingen en de komende tijdnood doen hun werk. De man vind niet de oplossing om het te weerleggen (ik had na het offer al gezien dat het in het beste geval voor mij remise werd) en biedt zelf remise aan. Ik speel door maar niet de optimale zetten komen op het bord en het wordt ingewikkeld … de situatie is nu mijn dame en een toren tegen zijn toren en 3 lichte stukken die goed samenwerken … en het wordt toch nog remise. Achteraf analyse in de bar met Leffes van ’t vat!
Dag 7 ronde 9
In de slotronde speel ik met wit tegen Blondel Francis een veteraan met Fide 1503. Engels, klassiek en gelijk opgaand. Mijn kansen liggen op de damevleugel, hij mikt op de koningsvleugel. Het centrum is echter nog niet stabiel en we vechten eerst voor de controle ervan. Met een breek zet forceer ik de opening van het centrum waardoor zijn koning een beetje in de trek komt te staan. In een combinatie neemt de man verkeerd terug waardoor ik de dame kan winnen voor twee stukken en de kwaliteit. Het wordt nog moeilijk maar zijn stukken werken niet goed samen waardoor ik via pionnenroof een beslissend voordeel kan realiseren. 1-0.
Evaluatie
- 4 uit 9 en een plaats 102 (gedeeld 84-e) op 150 deelnemers. Het toernooi werd gewonnen door IM Loiseau Quentin Elo 2415 en junior. Hij won op scheidingspunten in een “seven way tie” en liet een bende GM achter zich. Volledige details vind je hier.
- Een performance van 1658 en Elo winst van 4 punten (mijn tegenstander in de eerste partij met winst had spijtig genoeg geen Fide rating).
- Perfect georganiseerd toernooi op een nieuwe locatie, “le Palais Rameau”, ruim en niet zo ver van het centrum. Negatief was wel dat de organisatie voor deze locatie van het stadsbestuur deze keer geen gratis parkeergelegenheid kreeg voor de deelnemers. Na even zoeken vond iedereen wel een oplossing.
- Leffe blond en bruin van ’t vat met een Belg aan de tap!
- Lekkere restaurantjes in Lille waar het gezellig toeven was met schaakvrienden Lucien, Francis, Robert en Ronald.
- En een speciale dank aan onze “beroeps” fotograaf Ronald die weer voor perfect beeldmateriaal zorgde. Zijn foto’s komen deze keer misschien zelfs in het magazine ChessBase! Onder dit verslag enkele van zijn vele kiekjes.