donderdag 8 december 2022

Zomernieuws 5: Geert , Jean en Jacky bij de Brugse Meesters!

Na 7 jaar onderbreking staat dit internationaal toernooi terug op de Belgische schaakagenda. Het toernooi greep plaats van 24 tot 28 augustus in het KTA Brugge. 9 ronden Zwitsers, cadans 1u30’ + 30” per zet. Dubbele ronden per dag behalve op de slotdag. 111 deelnemers schreven zich in waaronder 3 GM en 3FM! Top seed is de Franse GM Sebastien Feller met Elo 2622! Ook 3 Veurnse Paarden doen mee. Naast Jean en Jacky vindt Geert Danneel blijkbaar de goesting terug om zich Internationaal te meten!

Dag 1

Jacky start slecht, hij moet de eerste twee ronden missen want hij zit nog in het buitenland. De gratis bye punten wens ik niet (mogelijke optie in de twee eerste ronden) … ik zal dus in ronde 3 gepaard worden met 0 punten.

ronde 1

Jean speelt met zwart tegen de Roemeense GM Vajda Levente (2572F) … en verliest (Elo rules). Geert wint met zwart van Verbeke Lucas (een jong talentje met 1324N). Ook hier werd het Eloverschil gerespecteerd.

Ronde 2

Geert verliest met wit van FM Roel Hamblok (2305F). Jean wint met wit van De Meyere Kathleen (1198N). Logische resulaten tot hiertoe.

GeertR2

Dag 2

Ronde 3

Ha ik ben er weer bij. Met zwart tegen jong speelstertje Leen Deleu met Elo 917N. Ik geef in de opening wel zonder enige compensatie een pion weg zeker … en het maske zag het! Dan maar een snood plannekje maken om dat recht te zetten en het lukte. 0-1. Geert speelt met zwart tegen Ronald Flou (1603F) de sympathieke clubfotograaf van de KISK. Geert bestempelt deze partij als die van de wisselende kansen. Het analyseprogramma in de post-mortem sprong regelmatig van -2 naar + 5. Maar Geert stond een pion achter en kwam dat uiteindelijk niet meer te boven. Mooie winst voor Ronald! Jean wint met zwart van Roose Hoara (NC). Een logisch resultaat.

Brugse meesters 2015 R3GeertR3JeanR3-4

Ronde 4

Jean verliest met wit van Jannes Carpentier (1874F) opkomend talent en schaakproduct van de KISK. Geert heeft met wit weer zo’n taaie klant … mijn toernooi vriend Lucien Deschuyteneer (1488F). Ik had Geert verwittigd dat de man gemakkelijk remise speelt … Geert won maar vond dat Lucien toch wel erg agressief uit de hoek kwam als remisespeler. Jacky mag het opnemen tegen Verbeke Lucas dat jong talentje met Elo 1324N. Ik probeer wel maar geraak toch niet verder dan remise. Blijkbaar kent dat jong kereltje al veel openingstheorie.

JackyR4Geert LucienLucien RGeert

Dag 3 (Halverwege het toernooi en een topdag voor de Veurnse delegatie)

Ronde 5

Geert wint met zwart van Verheyen Olivier (1647F). Jean klopt met zwart De Jaegher Lennert (1320F). Ik speel met zwart tegen Van Hee Lars (NC). Een jong spelertje … dus oppassen. Een kort onderzoek leert mij dat het geen beginneling is. In ronde 1 hield hij een 1727F op remise. In ronde 2 klopt hij een 1633N. Allez nog ne keer mijn geheim wapen boven halen tegen d4. Het kereltje blijkt wel al veel theorie te kennen. Zowel in opening als middenspel blijft het evenwicht behouden. Enkel in het eindspel bekom ik een klein voordeel. Op zet 43 aanvaard ik de remise. Misschien had ik dit moeten doorspelen maar ik was wel sterk onder de indruk van zijn spel doorzicht. Na de partij zei hij me: “je hebt goed gespeeld” 😉 2,5 uit drie voor Veurne en we herhalen dat nog eens in de namiddag.

BrugseMeesters R5

 

Ronde 6

Geert wint met wit van Vandevelde Luc (1541F). Jean houdt met wit mooi remise tegen Deblauwe Pauwel (1987F). Ik krijg met wit de tegenstander van Jean in de voormiddag, een jong talentje De Jaegher Lennert (1320F). Engels … mijn lijfvariant. Het initiatief blijf ik behouden, positioneer mijn stukken beter en beter tot er met een kleine combinatie matertiaalwinst volgt. De rest was afwerking. 1-0 voor mij. Een partij waar ik tevreden over ben. Rustig spelen en de positie verbeteren tot de tegenstander kraakt.

Brugse Meesters R6JeanR7

Dag 4

Ronde 7

Met zwart neem ik het op tegen Karel Tytgat (1727F). d4 … ik probeer een nieuwigheid in mijn repertoire, de English defence. Scherp spel levert mij een blijvend initiatief maar Karel vindt de juiste tegenzetten. We stranden in remise. Jean speelt met zwart tegen De Smedt Gino (1923N) en wint. Geert strijdt met zwart tegen Prior Stephen (ENG 1992F). Hij komt een pion vóór maar ook hij komt niet verder dan remise.

BMR7GeertJeanR7

Ronde 8

In de namiddag mag Jean het proberen tegen Prior Stephen (ENG 1992F). Hij verliest. Ik krijg met wit de tegenstander van Jean van de voormiddag De Smedt Gino (1923N). Engels … een scherpe variant. Ik geef het initiatief niet uit handen en win een pion. Een tweede volgt maar dreigt mij een stuk te gaan kosten. Ik kan het oplossen door een derde pion te snoepen. “Materially balanced” heet dat dan maar met kansen voor beide partijen. Uiteindelijk moet hij zijn stuk teruggeven voor twee pions. Ik laat een derde schieten om mijn Koning in een vaste positie te krijgen om zijn vrijpion te stoppen. Met ongelijke lopers wordt dit remise. De man probeerde nog een dertigtal zetten lang maar die remise gaf ik niet meer uit handen. Ook Geert krijgt wit en speelt tegen Cocquyt Thijs (2125F). Hij moet het onderspit delven.

 Dag 5

Ronde 9

In de slotronde speelt Geert met wit tegen Jean (die maar een kwartiertje te laat opdook). In dit onderonsje komt voor de 5-e maal dezelfde variant op het bord. Blijkbaar heeft Jean het juiste antwoord nog niet gevonden want hij verloor.  Ik speel met wit tegen een jong talentje die ik al ken van in het toernbooi van Béthune Arno Van Den Bosch (1871F).  Engels.  Zeer scherpe partij.  Hij heeft wat aktievere stukken in het eindspel maar mijn stelling is houdbaar.  Ik mis de unieke kans om de remise te forceren en verlies.

Eindevaluatie

  • Toernooiwinnaar is de Russische GM Epishin Vladimir 2558 met 7,5 uit 9 weliswaar op weerstandspunten (beide andere GM eindigden eveneens met 7,5 en delen het prijzengeld).
  • Jacky eindigt op de 71-e plaats (gedeeld 62-e) met 4 uit 9 (eigenlijk uit 7) TP 1568. Op Elo niveau komt er niet veel bij: Fide +1, Nationaal +2).
  • Onze Jean (met Canelle die zich voorbeeldig hield tijdens het toernooi) eindigde 54-e (gedeeld 52-e) met 4,5 uit 9 en een performance van 1734.
  • Geert haalt met 5,5 uit 9 een mooie 30-e plaats (gedeeld 15-e) en een TP van 1841.
  • Meer gedetailleerde info en een mooie fotoreportage vind je hier .
  • Positief: mooi en interessant toernooi dicht bij huis, bar en analysezaal afgezonderd van de speelruimte, ruime parking, op wandelafstand van het station, … en goede restaurantjes op ’t Zand.
  • Negatief: niets eigenlijk alhoewel bij de paringen het niet altijd vlotjes verliep blijkbaar.
  • Een aanrader dus en hopelijk wordt dit volgend jaar herhaald en dan zien ze mij weer!
  • En met dank aan toernooivriend Ronald Flou voor de prachtige foto’s.

Over Jacky "l'homme au capio"

Avatar foto
Ooit clubkampioen geweest en met 2025 Elo de expertklasse bereikt. Na 28 jaar volledige stop (om beroepsredenen en andere interessevelden) terug de schaakstukken vanonder het stof gehaald en de eerste twee jaar heel wat Elo punten ingeboet. Ondertussen weer trouwe "Caïssa lover" die op menig internationaal toernooi in Noord Frankrijk als deelnemer te zien is (mijn nieuwe passie na mijn basket periode). Ambitie: fun en toch weer die 1800 grens bereiken (maar nu FIDE)! En dan zien we wel ;-)

Bekijk ook

Clubkampioenschap Poule 1 – Resultaten

Ronde 1 28/9/2018 1 Meijfroidt Bart Bye 2 Van Eert Frans ½-½ Geryl Niels 3 …