zondag 26 maart 2023

Zomernieuws 3: Jacky face à son premier Grand Maître à l’Open d’Auberchicourt!

Van 13 tot 16 juli ging voor de 4-e keer het Internationaal Open Toernooi van Auberchicourt door. Dit sympathieke jonge toernooi blijkt stilaan gekend te geraken. Niet minder dan 73 deelnemers daagden op (vorig jaar slechts 48) waaronder 7 GM , 1 IM en een FM. Onze Belgische GM Dgebuadze Alexandre doet ook mee. Spijtig genoeg trok hij zich terug na ronde 1 (niet tevreden over het hotelarrangement naar ik hoorde). Een 7 ronden Zwitsers Open toernooi met een sterke bezetting dus en mogelijks de kans voor mindere goden om eens tegen een getitelde speler uit te komen. Maar ja weer dat versneld paringssysteem Swiss Haley zal het wel moeilijk maken. Gelukkig voor mij val ik nu in de groep die geen fictief punt bij krijgt voor de eerste twee rondes. Bij tweemaal winst kom ik zeker uit tegen een GM. Ook Jean doet mee. Het ritme is weer zwaar … behalve op de openingsdag telkens een dubbele ronde. Tempo 1u30 + 30” per zet.

Dag 1

ronde 1

Met zwart tegen Chailly Olivier 1408F. Milner Barry gambiet. Ik begin dat een beetje te kennen, neutraliseer de aanval, behoud de pion en win de partij. Goede start dus. Volgende dag kom ik dus uit tegen een sterke speler uit groep 1 die zal verloren hebben tegen een GM.

_MG_2359

Dag 2

Ronde 2

Juist! Met wit tegen Charles Gerald 1901F. Engels, we komen gelijk uit de opening maar dan kom ik iets krampachtiger te staan en word genoodzaakt verschillende defensieve zetten te doen die mijn stelling nog krampachtiger maakt. Maar de stelling houdt stand. De man maakt een plan en beslist op de damevleugel een vrijpion te creëren. Om tegenkansen te krijgen offer ik een pion en van dan voorts is het buigen of barsten. De man zet al zijn zware stukken in om zijn vrijpion te ondersteunen maar sluit zo zijn dame in. Bij de analyse springt mijn Houdini van -0,5 voor hem naar +10,5 voor mij! Game over en met 2 uit 2 opdracht vervuld … mijn tegenstander in ronde 3 wordt mijn eerst GM.

Ronde 3

Ik speel op het podium op bord 1 met zwart tegen GM Karpatchev Alexandr 2473F (de man spreekt enkel ruski). Winnaar van het open toernooi van verleden jaar. E4 … het wordt weer Frans … de Tarrasch deze keer met de minder gebruikelijke maar door mij goed gekende Guimard. Hij kent dat blijkbaar ook 😉 Na de openingstheorie (IM Watson toonaangevende auteur in de Franse verdediging zegt: “unbalanced but equal position with chances for both sides”. De 850 punten rating verschil deden dan de rest. Een 5-tal zetten verder begrijp ik een stille zet niet, val aan en het kost mij een stuk! Ik ga toch door met mijn aanval dat een dame offer inhoudt (schijnoffer dat resulteert in stuk- en pionwinst) maar moet prompt weer een stuk afgeven om mat te verijdelen. Game over … maar toch fier … je krijgt niet iedere dag de kans om een dameoffer te placeren tegen een GM (en ik mocht op de foto met hem). 2 uit 3 en een kanjer van een toernooiperformance die ik in de volgende rondes zal bekopen.

_MG_2397_MG_2389

Dag 3

Ronde 4

Dus met wit tegen Barchuk Irina 2087F, een Oekraïens cadetje geflankeerd door 2 GM’s. c4 … zij kiest voor een Konings Indische opstelling. Ik hou lange tijd gelijk tred maar geleidelijk aan weet zij een klein voordeel te verkrijgen dat ze dan systematich en magistraal verder weet uit te bouwen tot er materiaalverlies zal volgen. Een toekomstige GM (zij eindigt trouwens 8-e met 5 uit 7 en verslaat o.m. GM Ninov Nikolaj 1427F en remiseert tegen GM Okhotnik Vladimir 2427F)!

Ronde 5

Nog altijd een kanjer van een TP en dus weer een sterke tegenstander: met zwart tegen de Duitser Mertens Andreas 1972F. d4 .. ik kies voor de English defence. De man heeft het initiatief maar door afdoende verdediging blijft de partij gedurende 60 zetten in evenwicht. Het lijkt op remise af te stevenen na ruil van de zware stukken. De man probeert nog iets vooraleer hij remise zou aanvaarden … en ik loop erin … na een stille zet verplaats ik de verkeerde toren, er volgt een toren offer en ondekbaar mat. Spijtig … en hier brak de veer!

Dag 4

Ronde 6

Met wit tegen Devaux Jean-Marc 1462F. Ik speel zonder plan, zonder fut, ruil af zonder rekenen, zie dat ik een pion zal verliezen. Stel mij verdedigend op in de waan dat de stelling wel stand zal houden. Maar van dan af doet mijn tegenstander Houdini zetten en moet ik opgeven.

Ronde 7

Met wit tegen een Belg … de sympathieke Thulier Vincent (Tournai) 1435F. Engels, klassiek en remise in absoluut gelijke stelling zonder veel mogelijkheden en te moe om dit verder te spelen.

Eindevaluatie

  • Toernooiwinnaar is GM Sumets Andrej 2598F (en top seed) met 6 uit 7. Volledige details vind je hier .
  • 53-e plaats met 2,5 uit 7 en een toernooiperformance van 1643. Iets te weinig maar positief is dat ik minder remises voorstel maar meer tot het uiterste speel. Ook tevreden van mijn verliespartijen in rondes 3, 4 en 5. Goed gespeeld maar tegen te sterke tegenstanders uitgekomen (gemidelde Elo van mijn tegenstanders 1751F). Wel ontgoocheld over mijn laatste dag. Ondanks dit “tegenvallend” resultaat zou ik volgens de toernooiberekeningen toch nog een 2 tal Elopunten winnen (mijn berekeningen zeggen eerder -4).
  • Onze Jean (et Canelle) eindigde 36-e met 3,5 uit 7 en een performance van 1761.

 

Over Jacky "l'homme au capio"

Avatar foto
Ooit clubkampioen geweest en met 2025 Elo de expertklasse bereikt. Na 28 jaar volledige stop (om beroepsredenen en andere interessevelden) terug de schaakstukken vanonder het stof gehaald en de eerste twee jaar heel wat Elo punten ingeboet. Ondertussen weer trouwe "Caïssa lover" die op menig internationaal toernooi in Noord Frankrijk als deelnemer te zien is (mijn nieuwe passie na mijn basket periode). Ambitie: fun en toch weer die 1800 grens bereiken (maar nu FIDE)! En dan zien we wel ;-)

Bekijk ook

Clubkampioenschap Poule 1 – Resultaten

Ronde 1 28/9/2018 1 Meijfroidt Bart Bye 2 Van Eert Frans ½-½ Geryl Niels 3 …