woensdag 8 februari 2023

Le 31-e Open International d’échecs de Cappelle-La-Grande … un méga tournoi à 20 km à peine de chez nous … à vol d’oiseau!

Van 28 februari t/m 7 maart vond het 31-e Internationaal toernooi van Cappelle-La-Grande plaats. Dit prestigieuze mega toernooi telde dit jaar 555 deelnemers uit 54 landen. Ontegensprekelijk uitgegroeid tot het grootse Open Toernooi van Frankrijk met ongeveer 200 getitelde spelers. Dit jaar wordt de deelnemerslijst aangevoerd door het nummer 25 op de wereldranglijst Li Chao B (2728 Elo). Met mijn februari Fide rating van 1599 start ik op de 458-e plaats. Mee strijden voor een prijs is utopisch tenzij in de < 1600 categorie misschien. Maar ook dit is gecompromitteerd want geveld door griep kon ik slechts vanaf ronde 3 aantreden. Veurne wordt naar gewoonte ook nog vertegenwoordigd door Aurèle, Claudy en Jean.  Frans moest deze keer afzeggen. We missen hem. Er worden 9 ronden gespeeld in 8 dagen (dubbele ronde de maandag) volgens het Zwitsers systeem (versneld degressief). Ik zit in Elo-groep 3 wat betekent dat er niet direct fictieve punten bijkomen voor de paringen. Het speeltempo is 1u30’ + 30” per zet voor de eerste 40 zetten, vervolgens 30’ + 30” per zet voor de rest van de partij (echt Fide tempo dus). Op zaterdag was in avant-première de film “Le Tournoi” te zien in aanwezigheid van gans het film team. Ook dat heb ik moeten missen.

Ronde1: Ik ziek. Positieve noot: de topborden kon ik live volgen via internet vanop mijn canapé ;-). Claudy maakt remise met wit tegen 2084, Aurèle wint met zwart van 1549, Jean houdt remise met wit tegen 1584.

Ronde2: Ik nog ziek maar aan de beterhand. Het lukt wel voor morgen! Aurèle verliest met wit van 2045, Jean wint met wit van 1573, Claude offerde zich op voor de NIC om de afwezigheid van Ronny op te vangen en gaf forfait. Morgen zal ik erbij zijn!

Op dag 3 staat de dubbele ronde op het programma en dat is altijd zwaar. Maar mijn eerste aantreden in het toernooi en nog met nul punten, haalbare tegenstanders te verwachten dus.

Ronde 3: En inderdaad met zwart tegen Fide 1206. Koning in het centrum, minder ruimte, dreiging op de koningsvleugel teveel om te pareren denkt wit en offert dan ook maar een stuk voor een pion om wat tegenspel te creëren. Aanvankelijk krijgt zij wel wat druk om mijn koningsvleugel maar na de lange rokade krijgt ook haar damevleugel een sterke aanval te verwerken. Een tweede stukoffer (dat er nochtans veelbelovend uitzag) doet haar de das om. 0-1. Claudy houdt met zwart remise tegen een ex-kampioene dames van Frankrijk Fide 1827. Aurèle met zwart tegen Fide 1596 dacht dat we startten om 10 u en kwam dus te laat. Sportief aanvaardde de tegenstander om toch nog te spelen en verloor; 0-1. Jean verloor met zwart tegen Fide 2034.

Ronde4: Met wit tegen Fide 1337, weer een haalbare kaart.  Mijn tegenstander miskijkt zich op een dame ruil wat hem een pion kost.  Ik bezet met beide torens de enige open lijn en verbeter mijn pionnenstelling. Mijn vrijpionnen leiden tot stukwinst en de laatste toren ruil levert mij een theoretisch gewonnen eindspel op 1-0. Aurèle wint met wit tegen Fide 1601 na een lastige partij. Claudy wint gemakkelijk met wit tegen 1537. Jean verliest met wit tegen Fide 1942.

Ronde5: Met zwart tegen Fide 1758 (hoogste Elo 2068). D4, de sympathieke man speelt super snel en schijnt deze openingsvariant op zijn duimpje te kennen. Ik doe de juiste zetten en neutraliseer zijn openingsvoordeel volledig. De man begint dan aan een lichte stukkenruil maar ziet niet dat ik ook zijn goede loper kan afruilen mits een (niet zwakke) dubbelpion. We blijven beiden over met al onze pionnen, de dame en de twee torens en geen enkele zwakte in de positie. Remise dus en dat beaamde Houdini volledig. Claudy met zwart tegen 2099: remise. Jean wint met zwart tegen 1409. En dan nog onze Aurèle. Met zwart tegen Japanse Fide master 2349. Aurèle komt de kwaliteit achter voor een pion die hij terug verliest. Toen de FM zijn kwaliteit teruggaf om een pion vóór te komen bleek dat Aurèle via oppositie de bordjes net in evenwicht kon houden en remise. Bravo!

Ronde6: Met wit tegen Fide 1758 (ook een voormalige >2000). Ik kom achter in ontwikkeling maar in een gesloten stelling is dit niet zo erg.  Ik heb meer ruimte en heb alle tijd om mijn stukken goed op te stellen. De stelling is volkomen gelijk en op zet 21 stel ik remise voor (riskeer opnieuw in tijdnood te komen en heb een slechte loper). De man weigert beleefd en doet dan een onverwachte zet. Dit zag er toch gevaarlijk uit … voor beide kanten. Voor dit kritieke moment trok ik toch de nodige tijd uit (30 minuten!) om een stukoffer door te rekenen. Ik zag mijn aanval stranden en deed dan ook een neutrale zet die 5 zetten later tot remise leidde. Houdini (die beter rekent dan ik) zegt dat het stukoffer correct is omdat ik later het stuk terugwin in een betere stelling … Jean houdt met zwart ook remise tegen 1455. Claudy verliest met wit van 2239 en ook Aurèle met zwart moet deze keer de duimen leggen tegen FM 2307.

Ronde7: Met zwart tegen Japanse speler “Estimated” 1799. Niets te verliezen/winnen dus op Elo vlak. Misschien mij laten verliezen om gemakkelijkere paring te hebben volgende ronde. Nee dit is in het verleden al eens tegengevallen en is daarenboven tegen mijn aard. Ik bekijk even zijn palmares hier en in Japan … en niet slecht moet ik zeggen.  Voorbereiding zit er niet in want geen partijen beschikbaar in de databases.  1.d4-e6; c4-Pf6.  Ik kom krampachtig uit de opening maar de jonge kerel komt in serieuze tijdnood.  Op de reglementaire 20-e zet (sta toen al ronduit slecht) biedt ik remise aan.  Hij speelt direct verder (achteraf blijkt dat hij in zijn uiterste tijdnood mijn remisevoorstel zelfs niet gehoord had).  Hij moet in 3 min (+ increment van 30 sec per zet) nog 19 zetten doen. Ik heb een zee van tijd en complikeer de zaken maximaal. En met succes. Zijn stelling verwatert en ik neem het initiatief over. Van pionwinst naar stukwinst, geforceerde afruil en afwikkelen naar gewonnen eindspel. 0-1. Zeer  leerrijk achteraf was de analyse samen met zijn coach een Japanse IM … man, man, man!  Aurèle mag het met zwart voor de derde keer op rij weer opnemen tegen een FM 2301 en verliest. Claudy wint met zwart tegen 1658. Jean wint met zwart tegen Nationale Elo 1390.  Vanaf morgen gedaan met de fictieve cijfers, er wordt nu gepaard  op basis van het effectief behaalde resultaat.

Ronde8: Zware tegenstanders voor de Veurnse Witte Paarden.  We hebben wel alle vier wit. Ik tegen Fide 2277.  Ik kom iets krampachtiger uit de opening en mijn jonge Nederlandse tegenstander verbetert systematisch zijn stukkenopstelling maar ten koste van enorm veel tijd.  Met nog 20 min op de klok voor 20 zetten (ik 1u15) kan hij de kwaliteit winnen, ik gooi er nog een pion bovenop om mijn stelling te bevrijden.  Er volgt een massale stukkenruil maar ik krijg tegen kansen. Ik maak een plannetje maar overzie dat ik een pion een prise laat gekoppeld met een dreigende stukwinst en matdreiging.  Teveel dacht ik … en gaf op.  Blijkt dat ik nog wat weerwerk kon geven maar Houdini slacht me wel af (dat had het puntenverschil >600 ook wel gekund).  Aurèle verliest van 2143.  Claudy verliest van 2262.  Jean van 2292. Zwarte dag.

Ronde9: De slotronde … altijd iets speciaal. Afspreken met vrienden voor volgende toernooien, uitwisselen van e-mails met nieuwe vrienden, evaluatie van de gemiste kansen, berekeningen allerhande, veel heen en weer geloop, de bar draait op volle toeren … En dan de laatste match, iedereen wil toch in schoonheid afsluiten maar het regent remises langs alle kanten omwille van berekeningen. Ik met zwart tegen Fide 2002. Ik kom goed uit de opening en de stelling is volledig in evenwicht. Opstoot in het centrum dwingt mijn paard naar de rand en via de geopende diagonaal verlies ik de kwaliteit.  Nog wat defensief werk van mijnentwege maar degelijk afgewerkt door mijn tegenstander. 1-0.  Claudy wint met wit tegen 1575.  Aurèle verliest met wit tegen 2048.  Jean houdt remise met zwart tegen 2045.

Algemene beoordeling

 • Vlekkeloze organisatie en onberispelijke arbitrage zoals altijd!
 • Vriend Ronald van KISK zorgt ervoor dat alles op de gevoelige plaat wordt vastgelegd.
 • Algemeen grieperige toestand.
 • “L’ image du jour!” Je komt er van soorten tegen … iedereen kent ondertussen al in België en Noord-Frankrijk de Jean en zijn trouwe hond Canelle, we hebben nu ook Franky and the birds. Voor de tweede keer zag ik hem met zijn 2 kakatoes op een toernooi (Bartje en Goenie-bee). Gezien ik met de vogels uitvoerig gekiekt werd door een Japanse deelnemer (zal wel viraal gaan zeker) is nu ook internationale bekendheid voor mij een feit.
 • Claudy staat met zijn 27 deelnames op 31 edities op een gedeelde 2-e plaats op de lijst van “les fidèles du tournoi”!
 • En toch een negatieve noot. Geruchten doen de ronde dat dit na 31 jaar wel eens de laatste editie zou kunnen zijn wegens het wegvallen van een hoofdsponsor. Dit zou spijtig zijn! Cappelle is wereldwijd bekend en vele topspelers passeren hier. Hopelijk blijft het bij een gerucht.

Statistieken:

 • Met 4 uit 9 (eigenlijk uit 7) eindig ik op de 363-e plaats (gedeeld 314) op 555.
 • Performance van 1746
 • Winst van 10 Fide punten (+ winst tegen een 1799 E die nog geen Fide rating heeft en wordt dus niet verrekend)
 • 3 x winst, 2 x verlies, 2 x remise
 • 4-e prijs in de Elo categorie 1500-1599
 • Claudy 4,5 uit 9 (eigenlijk uit 8) perf 1955, -13.
 • Aurèle 3,5 uit 9 perf 1858, +21.
 • Jean 4,5 uit 9 perf 1719, -8.

Het toernooi werd gewonnen door de favoriet Li Chao B. Gedetailleerde resultaten vindt je hier

Over Jacky "l'homme au capio"

Avatar foto
Ooit clubkampioen geweest en met 2025 Elo de expertklasse bereikt. Na 28 jaar volledige stop (om beroepsredenen en andere interessevelden) terug de schaakstukken vanonder het stof gehaald en de eerste twee jaar heel wat Elo punten ingeboet. Ondertussen weer trouwe "Caïssa lover" die op menig internationaal toernooi in Noord Frankrijk als deelnemer te zien is (mijn nieuwe passie na mijn basket periode). Ambitie: fun en toch weer die 1800 grens bereiken (maar nu FIDE)! En dan zien we wel ;-)

Bekijk ook

Clubkampioenschap Poule 1 – Klassement

Naam ELO Land Ptn 1 Danneel Geert 2020 BEL 10.0/11 2 Deknuydt Claudy 1859 BEL …