woensdag 22 maart 2023

L’homme au capio au tournoi « Fourmidable» de Fourmies

Lucien (800x600)Jean (800x600)Van 23 tot 25 mei ging, voor de 39-e keer al, het Open Internationaal toernooi van Fourmies door Traditioneel een sterk toernooi waar menig GM en andere Fide titularissen opdagen. 166 spelers uit 11 landen streden er voor de titel in een Zwitsers (Haley) open toernooi over 7 ronden. Cadans: 1h30/40 + [30”] – 9′ + [3”] . Een heel speciaal ritme en een zeer uitputtend schema met twee ronden op zaterdag en maandag, en drie ronden op zondag! ”Top seed” is deze keer de Franse GM Sebastien Feller Fide 2620 die na een Fide schorsing van 2 jaar en 9 maanden voor de eerste keer terug op een toernooi verschijnt. De Nederlandse Schaakvereniging Sliedrecht is met een delegatie van +/- 20 spelers opnieuw dominant aanwezig.  Met hun gele club T-shirt kan je er niet naast kijken en zijn ze alom present in de toernooizaal. Sympathieke gasten trouwens, ik ontmoet er drie tijden het toernooi. Met mijn Fide rating van 1610 bevind ik mij op de 112-e plaats en als laagste Elo toch nog bij de groep A die in de eerste twee ronden een fictief punt bijkrijgt voor de paringen. Het wordt dus weer zeer interessant. Opnieuw ontmoet ik daar ook mijn vaste toernooivrienden o.a. de Lucien, François, Andreas, Eric, Anthony, Victor, et beaucoup d’autres. Ook Jean (95-e op de startlijst), onze clubgenoot, is ook weer van de partij om de internationale reputatie van de Veurnse Witte Paarden kracht bij te zetten (Canelle mag hier wel in de toernooizaal binnen 😉 ).

Dag 1 (dubbele ronde)

Ronde 1

Met zwart tegen Van Rekom Jerry Fide 1955 van SV Sliedrecht.  E4 … Frans Winaver (de Claudy variant mij niet onbekend) …  scherp …Ik kom redelijk goed uit de opening maar moet een pion inboeten en dan traag maar zeker volgt een tweede en een derde. 1-0 maar na een mooie strijd.

Jean verliest met zwart van Delabre Tony Fide 2065.  Hij was toch tevreden want hij was deze keer op tijd en zijn tegenstander was te laat 😉 !

Ronde 2

Met wit tegen Gomes Alexis Fide 1852. Ik c4 Engels … hij b6 English defence … dit wordt wat!  Ik los een pion in de opening om scherp spel te krijgen.  Dit valt tegen en ik kom krampachtig en slechter te staan.  Er sneuvelt een tweede pion en ik heb geen enkele bewegingsvrijheid meer.  Verdedigen betekent een langzame dood.  Dus zegt mijn coach: complex maken en agressief spelen. Ha ja , eerst naar de bar om een koffie, hoofd leeg maken en de stelling met frisse en open mind herbekijken. Analyse: 1. Mijn dame en stukken staan wel dicht bij zijn Koningsvleugel. 2. Maar ik heb geen beschikbare velden.  3. Zijn stukken zijn wel niet zo goed gecoördineerd. Dus stukoffer: bam!.  De man heeft geen keuze: hij moet nemen! Ik sta nu een stuk en een pion achter en … verloren.  Ik doe een “dreigende en afleidende” tussenzet die eigenlijk te pareren is. Mijn tegenstander onderschat dit en doet een dreigende tegenzet erop rekenend dat mijn gepende dame niet kan spelen.  Slam! Een tweede stukoffer dat hij deze keer niet mag nemen of mat in twee. Hij gaat uit de weg en heeft twee velden … maar op ieder veld is het mat in vier en de dame had ik hiervoor niet nodig.  De batterij toren en loper deden het werk!  Het was wel  moeilijk rekenwerk maar dit lukt mij beter en beter. 1-0.

Ook Jean won met wit tegen Van den Berg Michiel Nat. Elo 1162.

Dag 2 (driedubbele ronde)

Ronde 3

Met zwart tegen Delabre Tony Fide 2065.  E4 French defence dus en weer die scherpe Winaver natuurlijk maar nu met de Jacky subvariant die ik wel tot in de puntjes ken. Ik kom goed uit de opening, dit betekent in mijn variant met een pion minder, krampachtig en gederokeerd … maar nu is het aan wit om te bewijzen dat hij kan winnen.  In mijn voordel speelt: onvoldoende samenspel tussen de witte stukken, te weinig witte stukken die snel naar het aanvalstoneel kunnen gelaveerd worden en het gevoel bij wit dat hem niets kan overkomen.  En wat gebeurt er dan … wit offert zijn dichtsbijstaande stuk om de Koningsverdediging te slopen. Hij heeft nu twee pions voor een Paard en een beslissende aanval (denkt hij). Mijn scenario is dan gekend: bar, koffie, even uitblazen, hoofd leegmaken en dan terug voor een grondige analyse. Mijn verdict is duidelijk: dit offer is niet correct. Ik aanvaard dan ook de challenge en speel gedurende de 7 volgende zetten zoals Houdini het voorschrijft met een prachtige tegen-Koningsaanval (Houdini geeft mij een score van -5,3 niet in materiaal maar puur positioneel). En dan gebeurt het: ik geef een onnodig tussenschaak dat mijn  voordeel reduceert tot -1 (nog steeds winstkansen maar ontgoocheld).  En zoals dikwijls volgt dan nog een mindere zet die mij de das om doet. 1-0 maar toch tevreden  van mijn prestatie. Les: in een kritieke situatie nooit een kandidaatzet die op het eerste zicht absurd lijkt onmiddellijk volledig afschrijven. Als de andere kandidaatzetten na analyse niet volledig voldoen is het misschien wijs ook deze minder evidente kandidaatzet even nader te onderzoeken.  Houdini koos die wel en won de post mortem.

Jean verliest ook met zwart tegen Soubirou Oriane Fide 2070.

Ronde 4

Met wit tegen Vanderstappen Celien 1099 Estimated (Geeraardsbergen VPTD). Het sympathieke beginnertje heeft dit blijkbaar voorbereid (ik speelde in de Oostende Open al tegen haar zus Louise … remise). Zij speelt de openingszetten à tempo (iets te snel volgens mij … op het einde van de partij heeft zij nog niets van haar basistijd verbruikt op haar klok).  Op zet 6 gaat het mis .. ofwel sloeg zij twee varianten door elkaar ofwel is dit een moment van tijdelijke schaakblindheid want zij sprong pardoes met haar dame over haar eigen d7 pion om mijn pion op d5 te nemen.  Zij moet dus met de dame een andere zet doen en verliest zo een stuk.  Daarna volgt een tweede stuk voor 2 pions. We spelen nog verder (in blitztempo) tot zet 38 maar de stelling was niet meer te houden. 1-0.

Jean won met wit van Chailly Olivier Fide 1416.

Ronde 5

Met zwart tegen Bonvalot Isabelle Fide 1870.  e4 … Franse verdediging. Ze speelt de ruilvariant. Ik ga remise uit de weg en zet een stuk “en prise” dat ik zeker kan terugwinnen en waarmee ik haar kan dereokeren . De resulterende stelling blijkt achteraf echter iets ongunstiger voor mij en leidde uiteindelijk tot mijn verlies. 1-0.

Jean verloor met wit van Maes Tibo Fide 1959.

Dag 3 (dubbele ronde)

Ronde 6

Met wit tegen Stoker Martijn Fide 1790 en lid van SV Sliedrecht.  Engels … tamelijk klassiek. Ik bekom het loperpaar en met een kleine combinatie ruil ik de achtergebleven e6 pion voor mijn vooruitgeschoven g4 pion (scherp hé) en win zo ook de b7 pion en realiseer bijgevolg een  pionnenmeerderheid op de damevleugel. Het eindspelpatroon is voor mij nu duidelijk: mits wat goede “technique” win ik dat eindspel. 1-0.

Jean doet niet onder en wint met zwart van Dubocage Thibaut Fide 1409.

Ronde 7

Met zwart tegen Den Rooijen Teunis 1921 N, ook lid van SV Sliedrecht. Hij neemt voor de eerste maal deel in  Fourmies en heeft nog geen Fide rating (wel supersterke speler). E4 … French Tarrasch en ik speel een pas ingestudeerde variant.  Blijkbaar geen goed idee op zo’n toernooi … Mijn tegenstander wijkt af van de hoofdvariant en toen kwam ik op gevaarlijk terrein.  Het kost mij een toren in de openingsfase!  Heb wel door tegengestelde rochades een beetje dreiging maar dit valt gemakkelijk te pareren en afruildreigingen doen de rest. 1-0.  De enige partij waar ik niet fier op ben (op mijn andere verliespartijen wel). Positief is dat ik die variant nu tot op het bot zal uitspitten voor mijn openingsrepertoire want er zit iets in!.

Jean verliest met wit van Gomes Alexis Fide 1852.

Evaluatie

  • 3 uit 7 en een 96-e plaats (gedeeld 89-e) op 166 deelnemers.
  • Een performance van 1745 en Elo winst van 25 Fide punten.
  • Gemiddelde rating van mijn 5 geklasseerde tegenstanders = 1895. Ik behaalde tegen hen 2 uit 5, geen enkele remise! Vechtschaak dus! En 5 maal zwart in dit toernooi aub!
  • Ik val nog net in de prijzen in de Fide categorie 1600 (dankjewel Lucien, zonder jouw opmerkzaamheid was deze prijs aan mijn neus gepasseerd).
  • Jean eindigt, ook met 3 uit 7, op de 111-e plaats (een performance van 1673 en verlies van 9 Fide punten)
  • Ook schaakvriend Lucien Deschuyteneer speelde een sterk toernooi en werd met 4 uit 7 de beste in de 1500 categorie.
  • Het toernooi werd gewonnen door GM Guliyev Namig. Volledige details vind je hier
  • Perfect georganiseerd toernooi geleid door FA Anemone Kulczak , in het kleine stadje Fourmies in de streek  van de Sud-Avesnois … een prachtig bebost natuurgebied.
  • Vriendelijke mensen toch die Fransen … volgend jaar zien ze me weer!

Over Jacky "l'homme au capio"

Avatar foto
Ooit clubkampioen geweest en met 2025 Elo de expertklasse bereikt. Na 28 jaar volledige stop (om beroepsredenen en andere interessevelden) terug de schaakstukken vanonder het stof gehaald en de eerste twee jaar heel wat Elo punten ingeboet. Ondertussen weer trouwe "Caïssa lover" die op menig internationaal toernooi in Noord Frankrijk als deelnemer te zien is (mijn nieuwe passie na mijn basket periode). Ambitie: fun en toch weer die 1800 grens bereiken (maar nu FIDE)! En dan zien we wel ;-)

Bekijk ook

Clubkampioenschap Poule 1 – Resultaten

Ronde 1 28/9/2018 1 Meijfroidt Bart Bye 2 Van Eert Frans ½-½ Geryl Niels 3 …