woensdag 8 februari 2023

Philip bezoekt het enige schaakmuseum van Portugal

IMG_1005IMG_0983IMG_1006

DSC_0695IMG_0979

Op onze doorreis door Portugal die begon in Lissabon en eindigde in Porto kwamen we een charmant klein dorpje tegen. De naam van het dorpje is Figueiro Dos Vinhos. Het dorpje ligt in de heuvels en in het groene hart van Portugal.

Toevallig voorbijgelopen
Eigenlijk waren we op zoek naar ons hotel om te overnachten en de GPS in de auto vond het adres niet. Dan maar eventjes vragen in het toerismebureau van het dorp. En wat zag ik onder het toerismebureau een klein schaakmuseum. Als Veurnse schaker kon ik dat natuurlijk niet laten liggen op mijn weg.

Volgens de ‘museumopzichter’ heb je maar één schaakmuseum in Portugal. Toeval dus dat ik er ben!

Klein charmant museum
Het museum telt wel maar twee kleine zaaltjes maar is wel eens de moeite om te zien. Er hangen schilderijen van kunstenaars die kunstwerkjes maken met schaakstukken erin. Of het schilderij ‘De Schreeuw van Edvard Munch’ die men had nagemaakt maar dat in schaakkunst.

Ook kon je er heel wat speciale schaakborden ontdekken. Grappig waren de schaakborden wel over de twee grote voetbalploegen in Portugal. Je kon er een partijtje schaakspelen met Benfica Lissabon of FC Porto. Misschien ook iets voor de Club Brugge supporters in onze schaakclub?

Verder kon je er buiten natuurlijk ook schaken op kleine en grote schaakborden en een soort correspondentieschaak spelen.

Tot slot vertelde ik ook fier dat ik schaakte in onze Veurnse Schaakkring in België. Zo kan je toch overal ter wereld Veurnse Schakers aantreffen!

Ik breng alvast naar de schaakclub een flyer mee voor de mensen die ooit eens naar Portugal zouden gaan en een omwegje zouden maken.

Museu Do Xadres
Figueiro Dos Vinhos Portugal

website: www.museudoxadrez.pt

Over Philip Gesquière

Avatar foto

Bekijk ook

Zomernieuws VI

Traditioneel gaat de laatste week van augustus het schaakfestival van Dieppe door de 14-e editie …

Eén reactie