vrijdag 9 juni 2023

Speeldag 4 & 5 Liga: Het winteroffensief

Door omstandigheden was het verslag van ronde 4 in de vergetelheid geraakt. Maar we maken het goed met een dubbel verslag!

Ronde 4

Carpentier Jannes (1782) – Lenoir Aurele (1791) 1-0

Een overeengekomen remise wegens een administrief foutje van de tornooileider. Lang heeft de wedstrijd niet geduurd.

Piet Decock (1669) – Francky Deketelaere (1735) 0-1

Gestrand in het zicht van de haven.
Tot kort voor de eerste tijdcontrole staat de partij nog volledig in evenwicht. Volgens Fritz is het spel gedurende de eerste 35 zetten nooit echt uit balans geraakt! Zowel wit als zwart proberen ergens hun overwicht te doen gelden maar beiden moeten telkens weer inbinden. Met nog vier minuten voor vijf zetten begaat wit een onnauwkeurigheid. In plaats van eenvoudig de aangeboden torenruil te aanvaarden en de partij in remisewateren te leiden, wil hij via een paardenmanoeuvre de stelling verscherpen. Uiteindelijk komt een toren gepend te staan, wat uitmondt in het verlies van een belangrijke (vrije) centrumpion. De stelling is zeker nog speelbaar, maar een mentale omschakeling in luttele minuten is niet zo eenvoudig bewerkstelligd. Zodra de tijdlimiet behaald is, doet wit er nog alles aan om de druk op de zwarte stelling te verhogen, maar zwart blokt alles deskundig af en forceert maximale stukkenruil. Uiteindelijk mag zwart zich terecht de verdiende winnaar noemen omdat hij zo goed als foutloos het voordeel wist te verzilveren. Ondanks het tegenvallende resultaat was het toch een aangename (en vooral) leerrijke partij.

Geert Verslype (1481)– Da Silvo Heleno Jorit (1348) ½ – ½

Ik kom goed uit de opening en focus in het middenspel op een zwakke C3 pion. De jonge Jorit countert zeer goed, komt met logische, niet echt verrassende, maar degelijke zetten en maakt geen enkele fout. Jorit stelt op zet 24 remise voor wat ik aanvankelijk weiger. Ik dacht dat ik beter stond (Fritz gaf Jorit uiteindelijk gelijk). Ik speel nog even door maar zie geen winstmogelijkheid op zet 29 en stel zelf remise voor. Jorit aanvaardt. Wellicht de laatste keer dat ik ooit nog remise haal van deze jonge, beloftevolle speler.

Vallenpint Germain (1412) – Gesquiere Philip (1484) 1-0

Het moeten opnemen tegen een niet te onderschatten Ligaspeler is geen makkie. Mijn ferme aanvalstactiek maakt het spel nog moeilijker voor wit. Maar die laatste strubbelt hard tegen en zet een flinke aanval met toren en loper in de kijker waarbij ik de bijl moet neerleggen.

Vanassche Renaat (1265) – Verbeke Lucas (0) 0-1

Mooie wedstrijd gespeeld maar heb het hoofd niet koel kunnen houden tegen een jonge eloloze speler. Zijn harde aanval toch niet kunnen tegenhouden.

Leuridan Brecht (1204) – Gyselynck Thibault (1322) 0 – 1

Na een goede opening kom ik goed in het spel. Maar na het misplaatsen van een van mijn pionnen kom ik wat in een moeilijke situatie terecht. Uiteindelijk zet zwart mij schaak zodat ik Dame moet pennen om mijn koning te beschermen. Maar zwarte toren pent Dame. Dus onze wedstrijd eindigt voor wit in mineur.

Ronde 5

Lenoir Aurele (1791) – Daels Marc (2236) 0-1

Redelijk geslaagd tegenspel tegen een overmacht van 2200 elo, zelfs vier-één voorsprong in ontwikkeling ten koste van een gambietpion.
Maar één zwakke zet deed de boel kantelen om dan met een pion minder het eindspel in te gaan.
0-1 verlies, na een redelijk goede partij.

Denduyver Bart (1668) – Decock Piet (1669) ½ – ½

Geert Verslype (1481) – Lennert De Jaegher (1442) ½ – ½

Met wit tegen een 14 jarige belofte. Dat belooft…
Het gaat gelijk op. We komen allebei ongehavend in het middenspel.
Op zet 20 zie ik een combinatie die zijn vruchten wel eens kan afwerpen. Ik moet hiervoor een paard offeren tegen twee pionnen en ik durf niet…
(Fritz zegt natuurlijk ‘doen’ waarop ik na een vijftal zetten 4 winstpunten kan tellen.)
Niet dus. Gemiste kans. Het spel kabbelt verder en eindigt met gelijke lopers. Ik bied remise aan op zet 31. Lennert aanvaardt. Ik ben alsnog tevreden, want hij speelt verduiveld goed.
We hebben beiden nu 4/5.
Alles is nog mogelijk.

Gesquiere Philip (1484) – Eggers Roel (1327)

Deze partij moet nog gespeeld worden. Dus nog geen verslag ervan.

Vanassche Renaat (1265) – Masset Serge (1364) 1 – 0 ff

Ik ben helemaar klaar om een mooie wedstrijd af te werken. Maar na een uur wachten komt mijn tegenstander niet opdagen. Forfait voor zwart is een feit.

De Wilde Rudi (1195) – Leuridan Brecht (1204) 1-0

In de opening al slecht begonnen. Wit komt al na zet 6 met dame in de aanval op b6 met schaak doordat ik wat in moeilijkheden kom. Maar met 2 pionnen minder trek ik me uit het slijk. Door enkele blunders kom ik stukken achter en wordt dit een nogal minder geslaagde wedstrijd voor mij waarbij zwart hierbij voordeel kan uithalen. Door concentratieverlies of gewoon een bad day. Volgende keer beter hoop ik.

Over Brecht

Avatar foto
Brecht werd kampioen in de C-klasse in 2011. Daarnaast is hij ook secretaris van de club en zorgt hij voor de wekelijkse nieuwsbrief. In 2008 werd hij Schaakpersoonlijkheid van het jaar.

Bekijk ook

Clubkampioenschap Poule 1 – Klassement

Naam ELO Land Ptn 1 Danneel Geert 2020 BEL 10.0/11 2 Deknuydt Claudy 1859 BEL …

Eén reactie

  1. Avatar foto
    Jacky "l'homme au capio"

    De remise commentaar van Aurèle voor ronde 4 is waarschijnlijk van een andere ronde want hij verloor de 4-e partij.