zondag 26 maart 2023

Ronde 9 thuis tegen Bredene 2 … de hekkensluiter in het klassement!

Altijd gevaarlijk zo’n matchen die je “logischerwijze” altijd zou moeten winnen. Frans is echter niet beschikbaar en Guy zou graag nog ne keer een zondag thuis bij zijn vrouwtje zijn (hij kwam wel langs om de bar in gang te steken … merci Guy). De opstelling wordt dus Aurèle, Jean, Jacky en Renaat. Toch geen slecht “ploegschje” zoals Renaat het zegt. Hij wou absoluut meedoen want hij wil spelen tegen zijn maat Bjorn die een constante is op bord 4.

Aurèle neemt het met wit op tegen Etienne Doom (1622N).  Hij komt niet zo goed uit de opening en beslist dan maar om een stuk te offeren voor twee pionnen om tegenspel te creëren.  Dit blijkt toch niet voldoende te zijn.  Aurèle verdedigt echter secuur en kan de remise houden.

Jean met zwart speelt tegen de voorzitster Anita Bruyneel (1436N).  Net na de opening ziet hij een eenvoudige x-ray op zijn dame en toren niet komen wat hem noodzaakt zijn dame te geven voor twee stukken (een “déjà vu” bij Jean). Onvoldoende compensatie natuurlijk maar hij creëert kansen en kan op een bepaald moment  zelfs de remise door herhaling van zetten afdwingen.  Hij gaat echter voor de winst!  De eenvoudigste manier was de kwaliteit te nemen (die stond al een tijdje in) maar Jean zoekt het complexer … en verliest.

Op het derde bord geef ik met wit partij tegen Kathleen De Meyere (1198N maar de enige met Fide rating 1340F in het Bredense ploegske).  De dame begaat een foutje in de opening en verliest een pion, een tweede pion, een stuk en moet op zet 15 haar dame geven voor een toren.  Toen vond ze het welletjes en gaf op.

Renaat nam het dus op tegen zijn kamaraad Bjorn Dewulf (1194F maar die had zich goed voorbereid).  Onze Renaat komt wel goed uit de opening en staat zelfs iets beter.  Er wordt wat heen en terug gespeeld zonder vooruitgang te boeken.  Bjorn probeert in het kamp van Renaat binnen te dringen met zijn dame.  Hier ziet Renaat spoken en tracht die dame op te jagen  … maar hierdoor werken z’n torens niet meer gecoördineerd. Hij ziet plots een “schijnoffer” en gaat ervoor.  Dit blijkt echter een misrekening te zijn want na de schermutseling staat hij een stuk achter voor een pion.  Hij probeert de stelling gesloten te houden en stelt dan maar remise voor wat Bjorn aanvaardt.  Lucky Renaat … want hij stond glad verloren.  Hiermee houden we de bordjes net in evenwicht … 2-2 maar geen denderende prestatie tegen de laatste van het klassement!

CaptureIC1

CaptureIC2

 

Over Jacky "l'homme au capio"

Avatar foto
Ooit clubkampioen geweest en met 2025 Elo de expertklasse bereikt. Na 28 jaar volledige stop (om beroepsredenen en andere interessevelden) terug de schaakstukken vanonder het stof gehaald en de eerste twee jaar heel wat Elo punten ingeboet. Ondertussen weer trouwe "Caïssa lover" die op menig internationaal toernooi in Noord Frankrijk als deelnemer te zien is (mijn nieuwe passie na mijn basket periode). Ambitie: fun en toch weer die 1800 grens bereiken (maar nu FIDE)! En dan zien we wel ;-)

Bekijk ook

Clubkampioenschap Poule 1 – Resultaten

Ronde 1 28/9/2018 1 Meijfroidt Bart Bye 2 Van Eert Frans ½-½ Geryl Niels 3 …