woensdag 22 mei 2024

Blik op… Anish Giri

Anish Giri is misschien wel hét grootste schaaktalent dat momenteel op deze aardbol rondloopt…

Spelersoverzicht
Naam Anish Giri
Geboortedatum 28 juni 1994
Geboorteplaats Sint-Petersburg
Rusland
Fide Elo 2722 elo
(12/9/2011)
Titel Grootmeester (GM)
Belangrijkste prestaties 1e Nederlands Kampioenschap 2009
1e B-groep Corustoernooi 2010
1e Sigeman & Co.-toernooi 2010
3e Schaakolympiade 2010
Ranglijst Fide: 24e
U-18: 1e
Huidige club(s) Hilversums Schaakgenootschap
Ex-club HMC Calder
Delftse Schaakclub
SK Turm Emsdetten (DU)
Mulhouse (FR)

Anish Giri werd geboren in Rusland als kind van een Russische moeder en een Nepalese vader.

Op zijn twaalfde werd hij jeugdkampioen van Rusland.
En in verscheidene lokale en nationale toernooien haalde hij meesternormen. Deze werden echter niet aangegeven, waardoor hij pas op ‘latere’ leeftijd zijn meester- (en later ook grootmeester)titel behaalde.

De familie Giri verhuisde echter naar Nederland, maar hij bleef aanvankelijk aangesloten bij de Russische Schaakfederatie. In 2009 behaalde hij tijdens het Corustoernooi (vroeger Hoogovenstoernooi en nu het Tata Steel-toernooi genoemd, beter bekend als Wijk aan Zee) zijn derde én laatste grootmeesternorm, waardoor hij de jongste grootmeester van dat moment werd. Doordat hij nog steeds aangesloten was bij de Russische Federatie, is hij nog steeds de jongste Russische grootmeester ooit. Kort daarna sloot Anish zich aan bij de Nederlandse Schaakbond (KNSB), waardoor hij ook de jongste Nederlandse grootmeester ooit is. Ondertussen is Anish genaturaliseerd tot Nederlander en komt hij ook voor Nederland uit op oa. de Schaakolympiade.

Ook nog in het jaar dat Giri grootmeester werd, werd hij kampioen van Nederland. Hij is nog steeds de jongste Nederlandse kampioen ooit. Dat Giri’s schaakcarrière in de lift zit, is niet alleen merkbaar aan zijn stijgende elo’s (april 2006: 2114 elo – vandaag: 2722 elo), maar ook aan zijn prestaties. Vooral vanaf 2010 sloot Giri aan bij de wereldtop.

In januari 2010 moest hij nog tevreden zijn met winst in de B-groep van het prestigieuze Corustoernooi, tegen eind mei was Giri al de beste in het ambitieuze Sigeman&Co.-toernooi met een wel zeer indrukwekkende toernooiprestatie(TPR) van 2936 elo! In mei 2010 verlengde Vischy Anand zijn wereldtitel, door Topalov (zie de vorige blik op…) te verslaan. Naar verluidt zou Giri hierbij geholpen hebben. In oktober 2010 won Giri brons op de schaakolympiade en in januari van 2011 versloeg Giri niemand minder dan de nummer één van de wereld: Magnus Carlsen.

Giri is nog maar 17 jaar en heeft nog wel wat progressiemarge. Ter vergelijking: Carlsen werd en wordt (af en toe) getraind door niemand minder dan Garry Kasparov. Giri wordt getraind door de Russisch-Belgische (!!!) grootmeester Vladimir Chuchelov.

Giri is momenteel 24e van de wereld en de absolute nummer 1 onder de 18 jaar.

Aan Magnus Carlsen: opgepast, er komt héél grote concurrentie af. Uit een onverwachte hoek: onze noorderburen, die zich kunnen opmaken voor nieuwe top-schaakjaren zoals in de tijd van Max Euwe…

Over Niels

Niels is al jarenlang jeugdvoorzitter. Tot op heden won hij enkele titels in de A-, B- en C-klasse, alsook blitz- en doorgeeftitels. Hij werd ook enkele keren verkozen tot Schaakpersoonlijkheid van het jaar. Naast de bezigheden met de jeugd, is hij ook secretaris en technisch webmaster van onze club. In het echte leven is hij actief in de IT-wereld.