Af en toe gebeurt het dat wij, als niet-professionele schakers, ons voor het hoofd zouden slaan wegens een domme zet.
Al snel komt er dan een wijsneus opdagen die meldt: “Tja, dat zou Kasparov of Carlsen niet tegenkomen!”

Wat nu volgt is een ode aan die wijsneus. Van grootmeesters als Carlsen en Radjabov tot zelfs wereldkampioenen zoals Fischer, Kasparov en Kramnik.

 

We gaan van start met het missen van een mat-in-één. Een blunder die -ook in onze club- met de regelmaat van de klok opduikt.
Opmerking: klikken op de diagram toont een grotere versie.

Nadat regerend wereldkampioen Vladmir Kramnik in 2002 Fritz nog op een 4-4 kon houden, mocht hij het in zijn laatste wereldkampioenenjaar (tot nu toe) in 2006 nog eens bewijzen.

Fritz won uiteindelijk met 4-2. Was deze blunder niet gebeurd, dan had Fritz misschien zelfs nog nooit een wereldkampioen verslagen tot nu toe.

Het volgende gebeurde:

Deep Fritz – Kramnik
Deep Fritz - Kramnik In deze stelling speelde Kramnik 34. … – De3.
35. Dh7# was dus onafwendbaar.Daarvoor was de stelling zeker in evenwicht.
Bijvoorbeeld 34. … – Kg8 was een betere oplossing geweest!

Mat gezet worden is natuurlijk het ergste dat kan gebeuren. Maar mat-in-één kunnen zetten en het niet doen is toch ook beschamend. Zeker als je achteraf verliest.

Het overkwam Vassily Ivanchuk in 1994 tegen de huidige wereldkampioen Vischy Anand, weliswaar in een blitzwedstrijd.

Anand – Ivanchuk
Anand - Ivanchuk GM Ivanchuk verkoos het banale 29. … – Df4+ boven Dxh1#

Is het wel zo simpel?

Dat een mat-in-één vinden niet zo makkelijk is, wordt bewezen in volgende partij. Vind jij de mat-in-één?

Vind de mat-in-één(wit aan zet)

Zelfs legendes hebben geblunderd! Schaaklegende en ex-wereldkampioen Boris Spasski verloor met een simpele dubbele aanval zijn paard (in ruil voor een pion) tegen ‘slechts’ IM Harald Lieb in 1979.
Spasski was toen wel al een zevental jaren wereldkampioen af.

Lieb – Spasski
Lieb - Spasski Nadat Spasski heel opportunistisch na tien zetten een pion weggrabbelde, zag hij de dreiging van een simpele herdersmat over het hoofd!Lieb won uiteindelijk 14 zetten later.

We zagen eerder Anand winnen van Ivanchuk, nadat laatstgenoemde de mat-in-één over het hoofd zag. Het was een revanche te noemen, want Anand blunderde 6 jaar voordien een paard weg na zes zetten. Hij gaf toen direct op tegen de Colombiaanse GM Alonso Zapata. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds de snelste opgave door een wereldkampioen

Zapata – Anand
Zapata - Anand Anand zag dat 7. d3 sowieso een paard won tegen een pion. Hij gaf dan ook maar op, aangezien zijn tegenstander ook geen koorknaap is. En uit respect voor de tegenstander, natuurlijk.Het volgende werd gespeeld (Russische opening, Petrov-verdediging):1. e4 – e5
2. Pf3 – Pf6
3. Pxe5 – d6
4. Pf3 – Pxe4
5. Pc3 – Lf5
6. De2

Hoe legendarisch en vernieuwend Bobby Fischer ook was als wereldkampioen en als schaker, op een gegeven moment probeerde hij wat menig speler vroeg of laat eens tegenkomt. Het proberen te forceren/winnen van een echte remisestelling.

Spasski – Fischer
Spasski - Fischer zet 31 Na 31 zetten komt het heerschap in een remisestelling te staan. (het ‘verlies’ van zwarts loper wordt gecompenseerd door het terugwinnen van twee pionnen)Fischer besluit de boel te forceren. (Aan de ingesloten positie van de loper te zien, deed hij dat eigenlijk al eerder!)
Spasski - Fischer zet 56 Uiteindelijk moest zwart (Fischer) hier kiezen voor de langzame of de snelle dood.Fischer gaf dan maar op.

Alexey Shirov kreeg in het Linarestoernooi van 2008 het schaamrood op de wangen nadat hij zijn eigen verdediging verknoeide door zijn eigen koning ongedwongen een lijn te laten blokkeren.

Carlsen – Shirov
Carlsen - Shirov 79. … – Ke5 blokkeert de lijn van de loper. Hierdoor kon Carlsen promoveren op b8 mét schaak en de toren winnen.Directe opgave volgde.

Ook de nummer één in het huidige schaken (en wellicht toekomstige wereldkampioen), Magnus Carlsen, bezondigde zichzelf aan blunders.
Méér zelfs: in 2008 speelde hij tegen die andere schaakwonderboy Teimour Radjabov en het heerschap maakte er een échte blunderpartij van.

Radjabov – Carlsen

Ook in het GP-toernooi van Baku uit 2008, speelden GM Etienne Bacrot en Erneste Inarkiev tegen elkaar.

Bacrot kreeg er het schaamrood op de wangen door zijn dame wel héél simpel weg te blunderen.

Bacrot – Inarkiev
 Bacrot - Inarkiev  23. De7+ bleek niet écht de winnende zet, want Pxe7 volgt.Bizar genoeg zag Bacrot het wél direct eenmaal het stuk losgelaten was.

Eentje uit de oude doos: GM Klaus Darga speelde in 1964 (u weet wel, toen onze club opgericht werd) tegen GM Levente Lengyel. Opmerkelijk is dat Darga erin slaagt om niet te blunderen en toch wél te blunderen.

Hij verloor immers door op te geven in een gewonnen positie. Extra speciaal is dan wél dat Darga juist in dit toernooi (Amsterdams Interzonaal toernooi) zijn GM-norm behaalde met een knappe 11de plaats!

Darga – Levente
 Darga - Lengyel Na 41. … – T6xe2 is Txe2 de winnende zet.Darga vreesde voor het onschadelijke Lxh4+, want na Ke3 staat wit de kwaliteit voor.

En nog één om het af te leren. In 1892 verloor [tooltip text=”Mikhail Chigorin.” gravity=”nw”]Bekend van… de Chigorin-variant in de Ruy Lopez-opening: 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 a6 4.La4 Lf6 5.0-0 Le7 6.Te1 b5 7. Lb3 d6 8.c3 0-0 9.h3 Pa5[/tooltip] van Wilhelm Steinitz. Steinitz werd zo de allereerste wereldkampioen schaken en niet Chigorin. Teleurstellend dat het door volgende blunder kwam.

Chigorin – Steinitz
Chigorin- Steinitz Chigorin speelde zijn loper naar b4, waardoor de verdediging van h2 weg was.Een ongelooflijke blunder, zelfs toen al!

En tot slot kunnen we ook simpel verwijzen naar de blunder die IM Frederic Decoster maakte tegen ‘onze’ jeugdleider tijdens het Halfoogstsimultaan.
De wedstrijd staat onderaan het artikel. Bekijken doe je HIER!

[toggle title=”Gebruikte bronnen” state=”close” ]

Bekijk hier alle wedstrijden nog eens!

KOMEND:

Gratis zomerschaken

vrijdag 26 juli , 21:00

Gratis zomerschaken

vrijdag 2 augustus , 21:00

Gratis zomerschaken

vrijdag 9 augustus , 21:00

LEES VERDER: