Veselin Topalov (°15 Maart 1975) is een Bulgaarse grootmeester…

Hij staat momenteel vijfde op de Fide-ranking (9/12/2010). Maar van april 2006 tot januari 2007 was hij de nummer één op de fide-lijst. Ook van oktober 2008 tot november 2009 stond hij op één. Daarmee werd hij de vijfde nummer één sinds de invoering van de fidelijst (1971). Enkel Bobby Fischer, Antolin Karpov, Garry Kasparov en Vladimir Kramnik deden hem dit voor. Kramnik was echter slechts een half jaar nummer één. Topalov was de rechtstreekse opvolger van Garry Kasparov. De tweede maal dat hij op één kwam te staan, nam hij over van Anand, de speler aan wie hij zijn ’titel’ had afgegeven. In 2010 gaf hij zijn titel af aan wonderboy Magnus Carlsen.

In 2002 deed Topalov mee aan het kandidatentoernooi om te strijden tegen de toenmalige wereldkampioen Kramnik. Topalov won in zijn groep en versloeg in de halve finale Jevgeni Barejev, in de finale ging hij echter onderuit tegen Pétér Léko. In zijn succesjaar 2005 was het uiteindelijk toch raak: Als speler met de hoogste gemiddelde elo-rating op de FIDE-lijst, was hij uitgenodigd om mee te doen voor de knikkers, het wereldkampioenschap. Kasimdzjanov, Morozevich, Svidler, Anand, Judith Polgar, Léko en Michael Adams speelden mee. Topalov toonde zich de sterkste en werd wereldkampioen.
Ook nog in 2005 scoorde hij hoog op de vier klassieke toernooien: hij won Linares en Sofia, werd tweede in Dortmund en derde in het Corustoernooi in Wijk Aan Zee.

In 2006 presteerde hij evenredig: hij won het Corustoernooi en won opnieuw in zijn thuisland, in Sofia. In Linares werd hij tweede. Hij speelde in september-oktober tegen Vladimir Kramnik om de ‘verenigde wereldtitel’, iets wat al veel eerder beslist was in het Pact van Praag, maar het kwam er nooit eerder van. Kramnik bleek echter beter en Topalov was zijn zo begeerde titel kwijt.

Door het verlies gingen zijn prestaties achteruit en Topalov zakte in de stand van 1 naar 3. De laatste jaren ging het gelukkig weer berter. In 2007 won hij het Corustoernooi en het Masterstoernooi in Sofia. In 2008 werd hij tweede in Sofia, maar won het Grand Slam Toernooi in Bilbao. In 2009 werd hij tweede in Sofia en Nanjing. Dit jaar won hij Linares.
Vorig jaar werd hij door de FIDE, volledig tegen hun eigen regels in, uitgenodigd om voor de wereldtitel te spelen tegen Vischy Anand. De eindstand werd 5½ – 6½ voor Anand in zijn eigen stad, Sofia.

KOMEND:

Gratis zomerschaken

vrijdag 26 juli , 21:00

Gratis zomerschaken

vrijdag 2 augustus , 21:00

Gratis zomerschaken

vrijdag 9 augustus , 21:00

LEES VERDER: