Vrijdag werd de voorlaatste ronde van het clubkampioenschap gespeeld. De volledige top-drie (in volgorde Niels, Jean en Auréle) maakten nog kans om kampioen te worden.

PairTwo had voor één keer geen verrassing in petto. Op borden één en twee speelden de vier spelers van de top-vier tegen elkaar. Jean-Niels (#2 vs #1) en Aurèle-Michel (#3 vs #4) beloofden spektakel.

Mathematisch was vanalles mogelijk. Als Jean (12 punten) won van Niels (12,5 punten), dan sprong hij alleen naar de eerste plek met alles te beslissen op de laatste speeldag. Als Niels won en Auréle verloor minstens een half punt, dan was Niels kampioen. Auréle kon nog kampioen worden, maar moest daarvoor hopen dat Niels punten verloor én dat Jean dan de week nadien ook nog eens punten verloor.

Aurèle-Michel werd een felbevochten kamp, waar uiteindelijk geen winnaar viel. Remise dus, waardoor Aurèle weliswaar zijn (minstens) derde plek veilig stelde, maar de titel moest laten schieten. Bij winst was Niels kampioen, bij verlies werd Jean leider, maar was het nog niet beslist. Bij remise konden zowel Jean als Niels nog de titel claimen.

Jean speelde zijn favoriete koningsgambiet, maar speelde niet de beste voortzetting, daardoor kwam Niels met een pion extra uit de opening. Het overwicht was voor zwart en het initiatief was dus ook voor Niels. Een tactische blunder van Jean verder en Niels stond twee stukken tegen een toren en twee pionnen voor. (Stockfish geeft -7.5 in het voordeel van Niels.) Niels dacht dat de winst binnen was en dat de pionnen op de koningsvleugel niet meer nodig waren voor de eindwinst. Dat klopte ook, maar het overwicht smeltte wat. Na wat ruilwerk door Jean was er plots een plannetje om een randpion te laten promoveren. Lichtelijk in paniek blokkeerde Niels die pion direct waardoor het initiatief van zwart verloren ging. Wat geruil later bleek de stelling volledig remise. Jean probeerde de winst te forceren en met een toren tegen twee paarden is het toch altijd heel gevaarlijk. Een vork later was het over en uit voor Jean. Na wat gefoeter gaf hij op. Niels is dus -met een gelukje- de nieuwe kampioen.

Verder won Guy nog van Geert waardoor hij nog een sprongetje maakt naar een gedeelde zevende plek, Geert is quasi zeker van zijn zesde stek. Dennis bleef steken op een remise tegen Dries, net als Renaat en Brecht. Tot slot haalde onze youngster Adriaan nog een onverhoopt punt tegen Bart Quintelier. Seba was bye wegens de afwezigheid van onze voorzitter.

Volgende week is het uitkijken naar het duel Aurèle-Jean voor de tweede plek. Als Aurèle beter doet dan Jean, springt onze nestor nog naar de tweede plek. En kan een -hopelijk- herstelde Bart nog de vierde plek veroveren van Michel?

Bekijk hier het volledige klassement.

Vrijdag spelen we de twintigste en laatste ronde.
Op vrijdag 1 april beginnen we dan aan de eerste twee rondes van het lentetoernooi.

KOMEND:

Gratis zomerschaken

vrijdag 26 juli , 21:00

Gratis zomerschaken

vrijdag 2 augustus , 21:00

Gratis zomerschaken

vrijdag 9 augustus , 21:00

LEES VERDER: