Na twee online edities van het Lentetoernooi was het nog eens tijd om een ‘OTB’ (Over-The-Board) toernooi te spelen!

Het rapidtoernooi liep van 15 april tot 27 mei in zijn klassieke vorm: 25 min QPF en twee rondes per avond.

Het paringsprogramma maakte het in elk geval heel spannend. Na de vele slechte ervaringen met SWAR, werd voor de ‘zekerheid’ uitgeweken naar het ouwe, vertrouwde PairTwo. Die bleek al even veel last te hebben van bugs, vooral door de onregelmatige opkomst.

De onregelmatige opkomst was heel opmerkelijk, slechts één speler speelde alle matchen: Geert. Hij werd ervoor beloond met een derde plek! Daarnaast misten Bart M. en Jean slechts één match. Michael en Guy ten slotte waren de enige andere spelers die 10 of meer rondes afwerkten!

Na enkele rondes bleek het een uitgemaakte zaak: Geert of Jean zouden het Lentetoernooi winnen. De winst van Geert tegen Jean in ronde 3 gaf het voordeel aan Geert. De voorsprong was echter niet van lange duur, want de week nadien verloor Geert van Guy. Gelukkig herhaalde Guy zijn stunt een paar weken later tegen Jean en stond Geert opnieuw bovenaan te prijken.

Kersvers clubkampioen Niels kwam twee weken niet opdagen en speelde dus vier rondes minder. In de weken die hij wel speelde, won hij achtereenvolgens van onder andere Geert en Guy. Vol goede moed begon hij aan de match tegen Jean. Bij winst was de eindwinst zo goed als zeker, bij verlies of remise was de winst normaal voor Geert of Jean. Jean haalde zijn gram in wat een heel makke prestatie bleek van Niels.

De week nadien was Niels opnieuw afwezig, waarbij verwacht werd dat leider Geert en tweede hond Jean zouden wegsluipen. Geert verloor van Aurèle en Jean won twee keer. Gelijkstand aan de top op drie wedstrijden van het eind. Auréle sprong naar plek 3.

Tussenstand na ronde 10:

#SpelerPtn
1Geert6.0
Jean6.0
3Aurèle5.0
4Niels4.5
Guy4.5
Michael4.5

Bovenstaande spelers mochten tussen elkaar uitvechten hoe de eindstand eruit zag. Jean kregen een kans op revanche met wit tegen Geert, Aurèle mocht zijn derde plek verdedigen tegen Niels en Guy-Michael moest uitmaken wie het gevecht voor de derde plek moest lossen.
Jean-Geert werd een remise, wat voordelig was voor Geert (gezien zijn voordeel in het onderling resultaat), Niels won van Aurèle en Michael won het ‘Panse’ duel.

Gezien op dat moment moest overgeschakeld worden van PairTwo naar SWAR, gebeurde er iets raar. Volgende paring moest er nogmaals Jean-Geert gespeeld worden (met hetzelfde resultaat). Niels-Michael en Aurèle-Michel moesten uitmaken wie nog voor het podium meedeed. Niels won van Michael en Aurèle haalde het met een knappe prestatie van Michel.

Met het ingaan van de laatste ronde, bleek de strijd gestreden: Geert of Jean zouden kampioen worden. Niels kon misschien nog tweede worden en slechts in een uitzonderlijke situatie kans maken op de eindwinst. Aurèle moest hopen op puntenverlies op de drie spelers voor hem.

Tussenstand na ronde 12:

#SpelerPtn
1Geert7.0
Jean7.0
3Niels6.5
4Aurèle6.0
5Guy5.5
Michael5.5

In de laatste ronde kreeg Aurèle de kans om Jean het leven zuur te maken en mogelijks een sprongetje te maken. Geert kreeg een iets haalbaardere kaart met Dennis, terwijl Niels het moest opnemen tegen Bart M.
Aurèle kwam met een voordeel uit de opening tegen Jean, terwijl Dennis met een gelukje voor kwam tegen Geert. Laatstgenoemde wedstrijd was niet snel daarna afgelopen in het voordeel van Dennis. Nog wat later bleek dat Jean verloren had tegen Aurèle. Ondertussen stond Niels in een spannende partij tegen Bart lichtelijk in het voordeel, maar had in ruil veel tijd verbruikt. Helemaal tegen de normale gang van zaken moest Niels het halen op tijd. Uiteindelijk bleek het een thriller van formaat waarbij Bart mat gezet werd met nog één seconde over op Niels’ klok.

Opmerkelijk: na afloop van de partij wist Niels niet dat Jean verloren had van Aurèle en dacht hij dus tweede te zijn geworden (remise was voldoende voor Jean, gezien onderling resultaat). Pas na een heel tijd bleek dat Niels het lentetoernooi gewonnen had.

Een spannende editie met helaas een beperkte opkomst. Hopelijk is het volgend jaar even spannend met meer volk! Op naar de volgende!

Noot:

Gezien ik niet elke week aanwezig was, had ik niet al te veel zicht op de resultaten van andere spelers en de rondes waar ik afwezig was.
Indien gewenste opmerkingen/aanvullingen, hoor ik het graag!

KOMEND:

Gratis zomerschaken

vrijdag 26 juli , 21:00

Gratis zomerschaken

vrijdag 2 augustus , 21:00

Gratis zomerschaken

vrijdag 9 augustus , 21:00

LEES VERDER: